Categories
Mat & Restauranger

#ställkrav på din fika – Waynes Coffee KRAVmärks

Familjeägda Waynes Coffee kravmärks och är sedan januari 2016 Sveriges första KRAV-certifierade kafékedja. Märkningen är en milstolpe i Wayne’s Coffees långsiktiga ambition att erbjuda sina kunder allt fler miljövänliga råvaror och produkter. Lyx.se träffar grundaren och VD Anders Stål och hans märkbart stolta medarbetare.

Waynes Coffee kravmärks Ekofika

När Lena Madison, Marika Lagerberg och Anders Stål berättar om deras arbete kring att ta nästa steg för Waynes Coffee samt om deras resa i utvecklingen av coffee shop-kulturen i Sverige slås man av hur stolta de är över både sin kaffekedjas livslinje men också hur motiverade de är att vara pionjärer i branschen.

En fika ska smaka gott, men den ska kännas gott också – grundarna av Wayne’s Coffee

Idén om Wayne’s Coffee föddes i början på 1990-talet när ägarparet reste en hel del till Vancouver i Kanada där det fanns en kaffekultur med moderna kafeer med läckra bakverk och bröd. De tog hem konceptet och anpassade den till Skandinavien. Wayne´s Coffee öppnade ditt första kafée 1994 på Kungsgatan i Stockholm. Där och då sattes standarden för det moderna nordiska kafékonceptet i Sverige – själva bilden av hur, var och när vi fikar i stadsmiljö.

Waynes Coffee kravmärks Kungsgatan

Wayne’s kickstartade den svenska lattekulturen och introducerade begrepp som barista, latte och smoothie. Det är 22 år sedan och nu har Wayne’s Coffee ca 140 kaféer i 6 länder och möter mer än 40 000 kafégäster varje dag. De har kraft att kunna driva en förändring.

För Waynes Coffee innebär certifieringen till exempel att kaffet, mjölken, yoghurten och de mest populära bakverken blir ekologiska. Dessa produkter är de som står för den större delen av deras försäljning. På menyn finns en mängd ekologiska och KRAV-märkta storsäljare, som morotskaka, chokladboll och kladdkaka.

Waynes Coffee kravmärksKaffe och kladdkaka hos Wayne’s Coffee – nu KRAV-märkta. Kladdkakan är chokladstinn, kompakt och så där kladdig som det ska vara. Gjord på enbart ekologiska ingredienser och svenska KRAV-märkta ägg.

Totalt finns nu ett femtiotal nya KRAV-märkta eller ekologiska produkter i sortimentet hos företagets 91 svenska kaféer, vilket innebär att Wayne’s Coffee blir den första KRAV-certifierade kafékedjan.

Vi ville ta det här steget och hoppas att fler följer efter – Anders Stål, VD Wayne’s Coffee.

Anders Stål, VD Wayne’s Coffee, berättar att de alltid strävat efter att erbjuda den allra bästa kaféupplevelsen med produkter som är ansvarsfullt producerade. De är långt ifrån klara, men certifieringen är ett kvitto på arbetet de lagt ned hittills.

Det känns väldigt bra att nu kunna erbjuda våra gäster ett så stort utbud av KRAV-märkta och ekologiska produkter – Anders Stål, VD Wayne’s Coffee

Waynes Coffee kravmärks kaffebönorWayne’s Coffees kaffebönor. Det mellanrostade och det mörkrostade är KRAV-märkta, 100 % ekologiska och 100 % Rainforest Alliance-certifierade. Espressokaffet är KRAV-märkt, 100 % ekologiskt, 90 % Rainforest Alliance-Certifierat och 10 % Fairtrade-certifierat.

KRAV är Sveriges mest kända miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. Restauranger kan KRAV-certifieras med ett, två eller tre KRAV-märken för att visa matgästerna hur stor del av restaurangens mat som är tillagad med godkända råvaror. Ju fler godkända råvaror desto fler KRAV-märken:

  • Ett märke = 25 % godkända produkter eller 15 godkända livsmedel
  • Två märken = minst 50 % godkända produkter
  • Tre märken = minst 90 % godkända produkter

Wayne’s Coffee är certifierad på nivå ett och ambitionen är att kontinuerligt erbjuda fler KRAV-märkta och ekologiska produkter.Det här är bara början på Wayne’s Coffees resa mot en godare och grönare fika.

Waynes Coffee kravmärks_Daniel NordströmDaniel Nordström, produktutvecklingschef hos Wayne’s Coffee.

“Att kunna påverka hela kedjan från jord till bord är en viktig drivkraft och vi har redan sett hur certifieringen gett ringar på vattnet. Många av våra leverantörer har KRAV-märkt sig för att kunna tillgodose våra behov, och vi ser fram emot allt fler nöjda kunder som uppskattar en miljövänligare kaféupplevelse”, säger Daniel Nordström, produktutvecklingschef Wayne’s Coffee.

#ställkrav på din fika

Waynes Coffee kravmärks_Ställ krav på din fika_Waynes Coffee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *