White Guide Café 2014 Johan & Nyström

White Guide Café 2014 – Här är Sveriges bästa caféer

I början på juni släppte den svenska restaurangguiden White Guide årets café-version som listar landets, på olika sätt, BÄSTA fikaställen. Totalt i White Guide Café 2014 rankas 263 caféer av närmare 350 testade över hela Sverige. Lyx.se gratulerar vinnaren av priset Årets Bästa Café 2014 – Johan & Nyström konceptbutik i Stockholm.

Att fika är något som de flesta svenskar ägnar sig åt regelbundet och som många internationella gäster vill göra när de kommer hit. Ett väldigt svenskt begrepp som inte bara innebär att dricka en kopp kaffe utan refererar mer till den upplevelse och stund man spenderar med sin kaffekopp, något gott bakverk på en trevlig plats med en vän eller två. Att White Guide tar fram en förteckning över landets bästa caféer är uppskattat och gör att du lättare kan hitta till de bästa smultronställena i närheten av där du är.

White Guide Café 2014 konceptbutiken_johanochnystrom_700

Vid en prisutdelning på Café Opera i Stockholm hyllades speciellt sju caféer för att sticka ut lite extra i sin kategori. Det finaste priset ”Årets Bästa Café” premierar ett café som bjuder om en upplevelse utöver det vanliga, vilket Johan & Nyström drog in mest totalpoäng på.

White Guide Café 2014 Årets Bästa Café 2014_Johan & Nyström

Johan & Nyström Konceptbutik har enligt juryn en mycket hög nivå i mästarklass på alla de delar som utgör en caféupplevelse.

För att med osviklig känsla för service, kunskap och kvalitet ha skapat ett eget kaffe- och teuniversum, komplett med ypperliga bakverk, hög storstadpuls och stort hjärta.

Årets värt en resa gick till Flickorna Lundgren ute på Skäret på Kullahalvön i Skåne. Årets fikaställe är Pâtisserie David i Malmö som är en trivsam fransk oas med kaffe och bakverk på hög nivå. Årets stjärnskott är en nykomling på caféhimlen och heter Söderberg & Sara bageri i Ystad.

Årets hållbara café är Gunnebo kaffehus i Mölndal är en unik miljö där eko är en självklarhet! Deras bakverk är ofta gjorda på hemodlade råvaror.

Utmärkelsen för Årets kaffebar gick till Drop Coffee i Stockholm där kvalitet och kunskap om kaffet står i centrum. Årets konditori är en trendsättare som heter PM Bröd o Sovel i Växjö.

– Cafébranschen i Sverige är inne i en spännande utvecklingsfas där kvalitet, yrkeskunnande och råvaror blir allt viktigare, både för baristorna, konditorerna och bagarna. Det finns en fantastisk entusiasm i denna bransch som upplever en ny vår när fikaintresset växer i den unga generationen. Därför hoppas jag verkligen att denna cafébok blir en tummad resekamrat i jackfickan i storstadsdjungeln och i handskfacket på bilsemestern – eller som en app, säger Lena Ilkjaer, projektledare för White Guide Café.

Vill du ha ett eget ex av White Guide Café 2014 kan du köpa den här. Bara att åka landet runt och fika på en hel del galet mysiga ställen helt enkelt!

White Guide Café 2014 Kaffeflickor_Gevalia

Gevalias fina kaffeflickor på Café Opera