Volvo Ocean Race – avslutningen: Göteborg bjuder på segling av världsklass

Volvo Ocean Race 2014-15, världens största havskappsegling, som startade i oktober förra året kommer att avslutas i Göteborg 21-28 juni. Under veckan arrangeras en stor folkfest på Frihamnen med artister och publikaktiviteter och den 27 juni avgörs ett sista In-Port Race i inloppet till Göteborgs Hamn. Ett ypperligt tillfälle att uppleva segling i världsklass och att själv prova på segling.

Volvo Ocean Race startade som sagt i oktober 2014 i Alicante, Spanien. Efter att ha seglat 39 000 sjömil runt jorden under nio månader avslutas nu tävlingen i Göteborg. Det säger sig självt att en så lång segling är tuff. Söndagen den 28 juni mellan klockan 10.00-16.00 finns ett unikt tillfälle att få kliva ombord på de sju tävlingsbåtarna och se hur teamen levt under de månader som tävlingen pågått.

Man kommer också att under hela veckan se och känna på en fullskalig modell av tävlingsbåtarna i Volvo Ocean 65 Cross Section. I tältet som kallas The Dome kan besökare också uppleva ”Another Day at The Office”, en 40 minuter lång informationsshow med ett quiz om vardagen på havet under Volvo Ocean Race.

Volvo_ocean_race_göteborg_gothenburg_segling_seglare_INTEXT

Foto: Volvo Ocean Race

Volvo_Ocean_Race_2014-15_Official_Route_Map_INTEXT

Officiell karta över seglingen. Foto: Volvo Ocean Race

Besökare får också möjlighet att prova på sporten blokart, som kan beskrivas som att vindsegla på land med hjälp av en gokartsliknande farkost med ett vindsurfingsegel. Blokart kommer från Nya Zeeland och har funnits i Sverige i drygt ett och ett halvt år – men Sverige är redan regerande Europamästare och allt fler får upp ögonen för den fartfyllda sporten.

Blokart är något för alla, den är enkel att köra och passar alla åldrar. Jan Fagerberg, som tog EM-guld i år är till exempel 70 år, säger Jonas Bourghardt, ansvarig för Blokart Sweden.

För den som aldrig provat segling finns ett gyllene läge att få en lektion av seglingsinstruktörer från Göteborgs Kungliga Segelsällskap, GKSS.

Vi kommer att finnas på plats alla dagar under Volvo Ocean Race och erbjuda lektioner i bassängen mitt i Race Village, precis där tävlingsbåtarna kommer att vara, säger Ia Kjellsdotter, projektledare på GKSS Event.

Prova på-seglingen kommer att vara accessjollar, vilket är en lätthanterlig båt som alla kan segla, oavsett funktionsvariation. Seglingskurserna fortsätter även kvällstid mellan 20-22, men med ett annorlunda koncept som fått namnet Love Boat. Under tisdagen och onsdagen kommer även dejtingsajten Happy Pancake att vara på plats för att matcha ihop seglingssugna singlar.

Vår tanke med konceptet är ”kom och möt din kärlek i Frihamnen”. Antingen kommer du ensam så matchar vi ihop, eller så tar man med sig den man varit gift med i 25 år för en romantisk dejt, säger Ia Kjellsdotter.

Det blir också pop-up konserter under veckan och artister som Loreen kommer att uppträda. För att se hela programmet under Volvo Ocean Race besök deras webbsida.

volvo_ocean_race_loreen_göteborg_2015_INTEXT

Loreen

March 14, 2015. Team SCA winners of the New Zealand Herald In-Port Race

14 Mars 2015, Team SCA vinnare av the New Zealand Herald In-Port Race Foto: Volvo Ocean Race

volvo_ocean_race_göteborg_firande_segrare_INTEXT

Foto: Volvo Ocean Race

Pirates of the Caribbean won just before ABN AMRO TWO in the last leg of Volvo Ocean Race from Rotterdam to Gšteborg, Sweden. © Oskar Kihlborg/ Volvo Ocean Race ***Editorial Use Only***

Foto: Oskar Kihlborg / Volvo Ocean Race