Mats Gustafson visas på Röhsska museet i utställningen ‘Fashion Figures Faces’

Svenske konstnären Mats Gustafson har under flera decennier rönt internationell uppmärksamhet för sina modeteckningar, som publicerats i italienska, franska och brittiska Vogue och andra inflytelserika modetidningar. Han har medverkat i en rad internationella utställningar och nu visas hans verk på Röhsska Museet i Göteborg.

På Röhsska Museet i Göteborg hittar du som besökare bland annat en ständigt växande modesamling i en vacker byggnad som uppfördes 1913 speciellt för design, mode och konsthantverk. Redan innan museet hade sin officiella invigning i september 1916 hade man samlat föremål i 10 år. Modesamlingen innehåller plagg från 1800-talet fram till i dag, och många av 1900-talets främsta modeskapare finns representerade med kreationer av hög konstnärlig kvalitet. Dessa visas främst ur ett konstnärligt och historiskt perspektiv för att skapa en motvikt till den konsumtionshets som präglar stora delar av modevärlden idag. Detta är definitivt något som Lyx.se gillar och vill uppmärksamma.

Fashion Figure Faces_Röhsska Museet

Mats Gustafsons verk, som visas på Röhsska Museet under perioden 25 februari – 4 maj 2014, har tillkommit under åren 1983–2013. Modescenen, med sina snabba växlingar och hunger efter nya uttryck, fångas skickligt och med eftertanke i hans bilder. I utställningen “Fashion Figures Faces” visas både originalverk och exempel på tidskrifter och andra trycksaker där bilderna ursprungligen publicerats.

mats-gustafson_coat-dress_Röhsska Museet

Klänning, “Coat dress”, av Mats Gustafson för Azzedine Alaia, publicerades ursprungligen i Rodeo Magazine.

Gustafson målar teckningar i akvarell, tusch och pastell och har återkommande anlitats av modemagsin och ledande modehus såsom Hermès, Dior, Yohji Yamamoto, Romeo Gigli och Comme des Garçons.

Aftonkappa_Mats Gustafson_Röhsska Museet

Aftonkappa av Mats Gustafson för Romeo Gigli. Akvarell och tusch, 1990.

Av de 60-tal verk som visas framgår att den stora utmaningen ligger i att gestalta klädernas och kroppens ömsesidiga påverkan. Lyhördhet inför motivet präglar Mats Gustafsons relation till material och teknik. Han tar till vara det svarta tuschets kalligrafiska möjlighet och linjens snabba rörelse, liksom akvarellens register från skirt lager till förtätning och tyngd. Pastellen betonar de sammanhängande ytorna, med abstraktion som följd.

mats-gustafson_foto-tina-tyrell

Mats Gustafson. Foto: Tina Tyrell.

Till motiven i samlingen hör den nakna kroppen och porträtten. Kända ansikten från catwalken, supermodeller som modeskapare, men också författare, skådespelare och andra kulturpersonligheter är avporträtterade tillsammans med vänner utanför modevärlden och den innersta familjekretsen.