Categories
Kultur Mode

Heart of Lovikka – svensk kultur och traditioner en hjärtesak

Heart of Lovikka är ett helsvenskt märke som skapar stickade modekläder i 100% svensk ull, med inspiration från de gamla sticktraditionerna i byn Lovikka i Tornedalen. Man har tagit sig an svensk hantverkstradition och material som använts i århundraden och lagt till stil och design som passar i dagens samhälle.

Heart of Lovikkas Facebook-sida kan man läsa: “Hello friends, I just designed this classic Swedish raggsocka with Lovikka embroideries and now I want to produce it for you. Shall I?” Det säger en hel del om hur grundaren och entreprenören Sofia Hagelin tänker och vill driva sitt företag.

Raggsocka_Heart of Lovikka

Sofia Hagelin har släktingar i och runt Lovikka och hennes vision är att föra vidare byns sticktraditioner så att ett av de finaste svenska hantverken inte dör ut. När Heart of Lovikka föddes som företag var hennes önskan att föra vidare arvet. Och på den vägen är det. Med sig hade hon sina släktingars goda vänner i den lokala Husmodersföreningen som hade gett Sofia deras välsignelse. Först då kände hon att hon vågade satsa på riktigt.

Vit mössa_detalj_Heart of Lovikka

Heart of Lovikka dekorerar sina stickade plagg med vackra traditionsenliga broderier och flätade detaljer i högsta ullkvalitet. Alla plaggen döps efter tanterna i Lovikkas husmodersförening.

Mössa_Heart of Lovikka

Lyx.se hade förmånen att delta under Heart of Lovikka AW 2013 fashion show där höst- och vinterkollektion visades. Många av plaggen är handstickade eller har handgjorda detaljer. Flera vackra plagg föll oss i smaken och med hem följde både ett par stickade tights och en redan välanvänd mysig poncho med polokrage.

Tag_Heart of Lovikka

Sofia blev 2010 nominerad till Årets Rookie av Moderådet och Heart of Lovikka har i år nominerats till Årets Modeföretag. Hållbarhet och hög kvalitet är viktigt för märket och de arbetar endast med de finaste garnerna från Italien och Sverige.

Sofias showroom_Heart of Lovikka

För några veckor sedan öppnade Sofias nya högborg och Heart of Lovikkas första showroom. Något som Sofia uttrycker en enorm glädje och stolthet över. Lyx.se erfar att det nya lilla showroomet på Wargentinsgatan på Kungsholmen i Stockholm passar mycket väl in i Heart of Lovikkas profil med rejält svenska designdetaljer á la tidig funkis. Här i det lilla utrymmet kan stordåd planeras inför kommande säsonger och kollektioner.

Vit kofta_Heart of Lovikka

Heart of Lovikkas plagg och kollektioner säljer bra även i Japan, där hantverk som stickade kläder av hög kvalitet går hem. Cirka 80 återförsäljare finns i Sverige, Norge och Japan. Just nu står även New York på agendan för Sofia – kanske bara nöje, men även lite business. Vi antar att en av världens mesta modestäder kan ge en hel del inspiration. Vem vet – snart kanske vi ser fler stickade plagg från svenska Heart of Lovikka på den ena och den andra street-style medvetna modemänniskan på New Yorks gator.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *