Knitwear Chanel till Westwood - Falkenbergs museum

Knitwear Chanel till Westwood – Stickad couture på Falkenbergs museum

Vårens stora utställning KNITWEAR Chanel till Westwood på Falkenbergs Museum visar ett hundratal plagg från olika modehus i världen. Passa på att se ett stycke tidlöst mode under våren.

Falkenbergs Museums modeutställning Knitwear Chanel till Westwood visas cirka 120 plagg med allt från 1900-talets mode inom stickat, virkat och trikå. Via utställningen får man på ett sätt tillgång till andra människors berättelser, särskilt de av samlarna Mark och Cleo Butterfield. Bland höjdpunkterna finns sällsynta Chaneldräkter i jersey från 1920-talet, livfulla mönster från Missoni, plagg av Comme des Garçons, Vivienne Westwood och Julien MacDonald samt tidiga badkläder i ull, efterkrigstidens stickat i Hollywood-stil, 1950-talets cocktailkoftor, 1960-talets virkade kläder och punkmode. Detta kompletterat med ett urval svenskt material.

Utställningen, som pågår till 17:e maj 2015, är producerad av Fashion and Textile Museum i London och baseras på en privatsamling.

Knitwear Chanel till Westwood - Falkenbergs museumVeckad topp, stickad i guldfärgat metalliskt garn, designad av Diane Leslie, ca 1970. ©Fashion and Textile Museum; London/C20 Vintage.

Årtionde för årtionde kartlägger denna otroliga samling över hundra år av stickat, virkat och trikå.

Celia Joicey, chef för Fashion and Textile Museum, berättar om Knitwear Chanel till Westwood: “Det är den första utställningen i sitt slag som utforskar inte bara viktiga designers arbete men även tekniska innovationer inom hand-, maskin- och industriell stickning. Inom mode tas ofta stickat, virkat och trikå för givet, men med denna utställning får de huvudrollen.”

Knitwear Chanel till Westwood - Falkenbergs museum Coco Chanel (1883-1971) i randig stickad jersey fotograferad 1929 av Alex Stewart Sasha © Hulton-Deutsch Collection / CORBIS.

För vidare läsning rekommenderas boken Vintage Fashion Knitwear av Marnie Fogg.