Categories
Events Yachting

Ett säkert sommartecken – ÅF Offshore Race tar över Stockholms skärgård

Sedan vi investerade i ett sommarställe på en ö ute i Stockholms mellersta ytterskärgård har även en hel del skärgårdsaktiviteter blivit vardag, åtminstone under sommarhalvåret. En av dessa är det stora seglingseventet som många känner till som Gotland Runt.

Kommande helg startar Sveriges största seglarfest och tävling ÅF Offshore Race inne i centrala Stockholm. Startskottet smäller söndagen den 30 juni, men redan nu i veckan drar festligheterna igång. Ute i skärgården så klart, men även inne i stan kring Skeppsholmen och Kastellholmen.

AFORPNG

Förra sommaren lockade eventet cirka 100 000 människor starterna från kajerna runt Stockholm Ström. Sveriges största och äldsta segelsällskap KSSS är arrangör och räknar med lika många åskådare i år. Segling är en riktig lyxsport på flera nivåer. Både vad gäller utförandet, njutningen och de personer som så passionerat hänger sig till sporten men också vad gäller båtarna och dess utrustning. En del av de båtar vars skrov skär så perfekt genom havets yta är riktigt mäktiga att titta på, så ge dig ut längs huvudstadens kajer och njut om du har möjlighet.

Enligt schemat ska ett 50-tal båtar starta i en inomskärskappsegling från Strömmen till Sandhamn kl 11:00 på lördag 29:e juni . På söndagen den 30:e juni 2013 sker den stora starten då 250 båtar ska lämna Stockholms Ström från kl 11:00 för att segla genom skärgården ut på Östersjön och runda Gotland. Från och med torsdagen kan besökare titta närmare på de närmare 300 segelbåtarna som ligger vid de provisoriska bryggorna runt fullriggaren ”Af Chapman” på Skeppsholmen.

Karta ÅF Offshore race

I mål går båtarna vid Sandhamn 2-3 dygn efter start. Då brukar det vara en härlig stämning ut i skärgården och på Sandhamn.

Hög_Esimit

Kappseglingen är lika mycket en svensk seglingsklassiker för kompisgäng som en utmaning för professionella seglingsteam från hela Europa. Bland andra kommer den tyske OS-mästaren och dubble Americas Cup-vinnaren Jochen Schümann med sin 100-fotare Esimit Europa och från England kommer jorden runt-kappseglaren Alex Thomson med sin 60-fotare Hugo Boss.

Alex_Thomson_Hugo Boss

Varför inte passa på att ta en tur ut till Sandhamn den helgen för att beskåda det hela. Kan vara underbart spännande, men vi varnar för mycket folk!

Sailing Hugo Boss

 Foto: Oskar Kihlborg bl a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *