Ny utställning om Ingrid Bergman

I augusti skulle skådespelerskan Ingrid Bergman fyllt hundra år. Det uppmärksammas på Bohusläns museum med utställningen Ingrid Bergman i Fjällbacka som öppnar den 30:e maj. Utställningen bygger på unika bilder från hennes vistelser på Dannholmen utanför Fjällbacka.

Den 29 augusti skulle Ingrid Bergman ha fyllt hundra år och hon är fortfarande en av världens mest ikoniska skådespelerskor. Årets Cannesfestival tillägnar henne till exempel en hel sektion och Bergman pryder festivalens officiella affisch. Under festivalen kommer också filmen JAG ÄR INGRID av Stig Björkman att ha premiär, den bygger på brev och dagböcker samt aldrig tidigare visat material som Ingrid Bergman själv filmat.

ingrid bergman_Fotograf Georges Ménager_INTEXT

Ingrid Bergman. Foto: Georges Ménager

Historien om den legendariska filmskådespelerskan började i Stockholm där hon föddes 1915 och sedermera gick på Dramatens elevskola. När hon 1935 blev erbjuden att spela i Munkbrogreven mot Edvin Adolphson valde hon att hoppa av utbildningen och deltog i ett dussintal filmer i Sverige. Det var filmen Intermezzo som förde Ingrid Bergman över till USA där hennes naturliga och realistiska spelstil gjorde djupt intryck på den amerikanska publiken. Sammanlagt spelade Ingrid Bergman i nästan 50 filmer och deltog i en stor mängd teateruppsättningar. Hon tilldelades filmpriset Oscar tre gånger, för bästa kvinnliga huvudroll i Gasljus 1944, Anastasia 1956 samt bästa kvinnliga biroll i Mordet på Orientexpressen 1974.

Jag är den blygaste människan som någonsin uppfunnits, men jag hade ett lejon inom mig som vägrade hålla tyst! Ingrid Bergman om sig själv.

Bohusläns museums utställning bygger på unika bilder från Ingrid Bergmans vistelser på Dannholmen utanför Fjällbacka. Bergman var gift med teaterproducenten Lasse Schmidt mellan åren 1958 och 1975 och han hade köpt ön Dannholmen precis innan han träffade Ingrid. För Ingrid blev ön en fristad där hon kunde koppla av och många av hennes kollegor från Hollywood kom på besök, liksom journalister från hela världen vilka gjorde namnen Fjällbacka och Dannholmen kända utanför Sveriges gränser.

Ingrid Bergman Lasse Smith Dannholmen 1966_Fotograf_Curt Warås_INTEXT

Ingrid Bergman och Lasse Schmidt, Dannholmen, 1966. Foto: Curt Warås

Ingrid Bergman drabbades av bröstcancer och dog den 29:e augusti 1982. Hennes aska spreds i havet utanför Dannholmen. Ingrid Bergmans barn besöker fortfarande Dannholmen regelbundet.

Utställningen invigs lördagen den 30:e maj kl. 14, för mer information besök Bohusläns museums webbsida. Under utställningsperioden kommer Bohusläns museum att visa Stig Björkmans film Jag är Ingrid, På Solsidan (1936) och Casablanca (1942).

Ingrid Bergman i Fjällbacka. Kville Hembygdsarkiv_INTEXT

Ingrid Bergman i Fjällbacka. Foto: Kville Hembygdsarkiv