Starstruck på Oscarsgalan 2013. Juvelerna på röda mattan.

Prisutdelningen i alla ära, men det jag tycker är roligast att se på under den årliga Oscarsgalan är alla vackra skapelser som skrider längs med röda mattan på väg in i The Dolby Theatre i Hollywood. Vad alla kändisar, skådisar och, speciellt de kvinnliga, stjärnorna har på sig är alltid lika kul att titta på. Allt från kläder till accessoarerna som skorna, väskorna, makeupen, håruppsättningarna och sist men inte minst juvelerna. Holy smoke, juvelerna – de går inte av för hackor. Det är till och med så att många av juvelpjäserna inte ens ägs av de som bär dem för att smyckena är så pass exklusiva och sällsynta. De lånas ut för att synas på röda mattan. En av de bästa marknadsföringsplatserna på jordklotet både vad gäller klientelet och bevakningen av media.

Under den 85:e upplagan av Academy Awards fick vi bländas av många vackra juvelprydda smycken vars bärare var lika bländande vackra. Här är några av de vackraste, både vad gäller smyckena och dess bärare…

Oscars 2013_Amy Adams_Richard Harbaugh_AMPAS

Amy Adams glänste i diamantspäckade Haute Joaillerie smycken från lyxjuveleraren Mouawad. Mouawad är ett juvelerarföretag i fjärde generationen som har sina rötter så långt bak som 1890. Det familjedrivna företaget leds idag av bröderna Pascal och Fred Mouawad och har sitt högkvarter i Los Angeles, Kalifornien. Mouawad-familjen har haft i sin ägo några av världens största och mest sällsynta diamanter varav många idag bär Mouawad som en del av dess namn. Några exempel är den 108,81 karat stora Mouawad Magic och den 101.84 karat stora Mouawad Splendor.

Mouawad är unika med att i hela sex år i rad även varit leverantör och skapare av en av världens mest åtråvärda och exklusiva bysthållare –  ”Victoria’s Secret Fantasy Bra”, som alltid är spektakulärt fullproppad med vackra ädelstenar.  Angelina Jolie, Jennifer Lopez, Nicole Kidman, Eva Longoria, Gwen Stefani, Faith Hill, Mary J. Blige, Giselle Bundchen, Heidi Klum och Tyra Banks är några av de megastjärnor som vi fått se i Mouawads oemotståndliga juvelkreationer under åren.

Oscars 2013_Catherine Zeta Jones_Sara Wood_AMPAS

Catherine Zeta-Jones och Olivia Munn var en av många stjärnor som hade på sig naturligt färgade diamanter på galan. Zeta-Jones örhängen från Lorraine Schwarts bestod av diamanter i en rökig, lite jordig färgton.

Oscars 2013_Olivia Munn

Lorraine Schwartz Diamonds & Fine Jewelry är ett familjeägt företag baserat i New York. Hennes juveler säljs exklusivt via lyxvaruhuset Bergdorf Goodman i New York City och har burits av amerikanska celebriteter såsom Halle Berry, Beyoncé Knowles och Jennifer Lopez.

Oscars 2013_Jane Fonda_Matt Petit_AMPAS

74-åriga Jane Fonda var lika snygg som sina yngre kollegor och sken ikapp med en kanariegul Versace klänning med matchande gula diamanter i sina örhängen och ring från The One and Only One. 28 karat i örhängena och 10 karat i ringen – smycken värda en sann stjärna av rang. The One and Only One är en juvelerare som har inriktat sig exklusivt på sällsynta färgade ädelstenar.

Oscars 2013_Jennifer Lawrence_Sara Wood_AMPAS

Jennifer Lawrence bar droppformade örhängen från Chopard och ett halsband som sträckte sig ner längs ryggen. Schweiziska Chopard erbjuder haute joaillerie speciellt designade och tillverkade med enskilda kunders önskemål i tankarna.

Oscars 2013_Jennifer Garner_Matt Petit_AMPAS

Nästa Jennifer, söta Jennifer Garner, bar ett diamanthalsband från Neil Lane Jewelry. Neil Lane är en av Hollywoods mest anlitade juvelerare och har kunder som Rihanna, Stacy Keibler, Sofia Vergara, Kristen Wiig, Taylor Swift, Madonna och Angelina Jolie. På förra årets entré på röda mattan under Oscarsgalan (2012) när Angelina gjorde posen med ”det berömda benet” bar hon Neil Lane…

Oscars 2013_Kristen Stewart_Matt Petit_AMPAS

Kirsten Stewart bar ett vintagehalsband i rött guld med 91 diamanter på cirka 10 karat från Fred Leighton. Samma juvelerare hade äran att även pryda Nicole Kidman med ett par hängande guldörhängen med svart emalj och ett armband med diamanter – båda från 1800-talet.

Oscars 2013_Nicole Kidman_Sara Wood_AMPAS

Poppis var det tydligen att anlita just denna juvelerare för årets Oscarsgala för även Jennifer Aniston bar ett par diamantspäckade armband från just Fred Leighton.

Oscars 2013_Jennifer Aniston_Brian Crowe_AMPAS

 

Fred Leighton har som sagt specialisterat sig på just vintage och speciella juveler från olika eran under de senaste århundradena. De flesta av deras pjäser är ”one-of-a-kind”. Stjärnor som tidigare fallit för Leightons kollektion av juveler är Sarah Jessica Parker, Michelle Williams, Natalie Portman, Meryl Streep, Cameron Diaz, Sophia Loren, Iman och Scarlett Johanssen. Speciella juveler för speciella kvinnor.

Oscars 2013_Salma Hayek_Sara Wood_AMPAS

Salma Hayek prydde i år sin håruppsättning med guld och diamanter från Cindy Chao. Cindy Chao har sina rötter i Taiwan men har kontor även i Hong Kong, Peking och New York. Chao designar juveler under sina kollektioner ”Black Label” och ”White Label” som bland annat säljs på Bergdorf Goodman.

Oscars 2013_Reese Witherspoon

Reese Witherspoon är alltid så söt och hade dagen till ära rakt igenom Louis Vuitton, både klänning och juveler.

Oscars 2013_Naomi Watts_Matt Petit_AMPAS

Naomi Watts bar ett par platinumörhängen med droppformade diamanter på 20 karat och ett diamantarmband för att matcha hennes paljettklänning från Armani.

Oscars 2013_Anne Hathaway_Sara Wood_AMPAS

 

Anne Hathaway bar en klänning från Prada och halsband i platinum och briljanter från Tiffany & Co.

Oscars 2013_Charlize Theron

Charlize Theron matchade sin vita Christian Dior-klänning med ett par vintagearmband från Harry Winston på över 100 galna karat. Harry Winston är ett välrenommerat lyxvarumärke med bas i New York och har sedan 1930-talet varit en juvelerare att räkna med i de allra finaste kretsarna.  Harry Winston har länge varit en av de få juvelerarna i världen som är lika med internationell superglamour och lyx. Om man säger ”The hope diamond” så kanske det ringer en klocka? Den 45,52 karat tunga blå diamanten är en legend och donerades 1958 av Sir Harry Winston till The Smithsonian Institute som en gåva till världen. Diamanten, som upptäcktes på 1600-talet i en gruva i Indien, har under århundradena haft en lång rad framstående ägare, inklusive Louis XIV och Marie Antoinette, och köptes sedan av Harry Winston 1949. Till skaran av prominenta kunder hos Harry Winstons ingår legender som Elisabeth Taylor, Jacqueline Kennedy Onassis och Marilyn Monroe.  Helt klart en ”Jeweler to the Stars”.

Att själva galan och prisutdelningen är värd att sitta uppe för vet många. Över 42 miljoner människor i över 200 länder såg den glamourösa galan via TV den 24:e februari i år. Lite skillnad till de tvåhundra personerna som deltog i galan första året, den 16:e maj 1929. Numera är kvällen är en av Hollywoods viktigaste på året. I år var Seth MacFarlane värd och vinnarna…ja, vinnarna – ”the Oscar goes to”:

Best Picture – Argo

Best Leading Actress –  Jennifer Lawrence i “Silver Linings Playbook” (Du gör mig galen)

Best leading Actor – Daniel Day-Lewis i “Lincoln

Best Supporting Actress – Anne Hathaway i “Les Miserables

Best Supporting Actor – Christoph Waltz i ”Django Unchained 

Best Director – Ang Lee för “Life of Pi

Best Writing Original Screenplay – Quentin Tarantino

Best Animated Feature – Brave (Modig)

Best Original Song – Adele med “Skyfall

Best documentary – Malik Bendjelloul för ”Searching for Sugar Man

Foton från röda mattan: Richard Harbaugh, Sara Wood, Matt Petit och Brian Crowe från A.M.P.A.S. (Academy of Motion Picture Arts and Sciences)