Categories
Antikviteter Klockor & Smycken

Diamanter på Alla Hjärtans Dag – antikexpert Silfverstolpe lär dig allt du behöver veta

Alla Hjärtans Dag närmar sig och för många par planeras det även inför årets bröllopssäsong. Barnebys och Pontus Silfverstolpe har satt samman en guide för vad man bör tänka på vid köp av diamantsmycken i allmänhet och diamantringar i synnerhet.

Diamanten är världens hårdaste mineral och på Mohs hårdhetsskala når den maxvärdet 10. Då man tittar på diamanter bedömer man dem utifrån de fyra C:na; Color (färg), Carat (vikt), Clarity (renhet) och Cut (slipning).

Color

Color innebär egentligen avsaknad av färg, vilket kan vara lite missvisande sett till namnet. Diamanter delas in i ett färgsystem utifrån en alfabetisk skala. Högst upp i skalan hittar vi bokstäverna D-E, vilket innebär att en diamant med denna gradering är mycket ovanlig och därmed mycket värdefull. Skalan fortsätter genom olika stadier, allteftersom stenen är mer och mer tonad. Det slutliga stadiet S-Z innebär att diamanten har en gulaktig ton, vilket anses vara det minst fina.

Diamanter Color

Det finns även något som kallas för fantasifärgade diamanter och dessa förekommer i färger som rosa, blå och gul. Fantasifärgade diamanter värderas utifrån färgens intensitet samt hur djup och rik färgen är. Dessa diamanter värderas ofta högre än färglösa diamanter i skalan D-E, då de är mycket ovanliga och enbart det senaste året har flera nya rekord satts för fantasifärgade diamanter på auktion.

Carat

Carat står för diamantens vikt. Ser man till fantasifärgade diamanter är carat den viktigaste faktorn efter color.

Diamanter_Carat

Priset på diamanter är progressivt då en diamant på 2,0 carat är betydligt dyrare än två stycken diamanter på vardera 1,0 carat.

Clarity

Clarity definierar hur ren och klar en diamant är. Under lupp mäts antalet inneslutningar, håligheter och repor. Beteckningen IF innebär att diamanten har den allra finaste klarhet och den är då helt ren från inneslutningar. Dessa diamanter är dock högst ovanliga.

Diamanter_Clarity

Precis som med “Color”, finns ett motsvarande rangsystem som successivt utgår ifrån hur klar diamanten är. Beteckningarna VVS och VS är ett bra val vid köp, då dessa innehåller mycket små inneslutningar, som är omöjliga att uppfatta med ögat.

Cut

Ser man till diamantens slipning, cut, avser man stenens reflektion, symmetri och slipkvalitet och för många gemmologer är det här den viktigaste faktorn. En dåligt slipad diamant försämrar nämligen stenens lyster och då spelar det ingen roll om den har hög färglöshet och klarhet. Detta eftersom slipningen påverkar diamantens förmåga att reflektera ljus samt kan ge intrycket av att diamanten är mörkare än vad den egentligen är.

Diamanter_Cut

Cut delas in i fem kategorier, “Ideal” (ca 3 % av alla diamanter har den här kvaliteten), “Mycket god” (ca 15 %), “God” (25 %), “Medelgod” (35 %), samt “Dålig”. Briljant- och prinsess-slipning är de två vanligaste slipningarna.

Kaplans klassiska auktion den 31 januari finner du diamanterna och här är några av höjdpunkterna:

Diamanter_1_syskonring

Syskonring, 18K vitguld, 2 mediumslipade diamanter ca 1,50 ctv, ca TCr(I)/VVS, Weinitz & Landelius, Stockholm 1954, stl 17,75 mm, vikt 3,8 g. Utropspris: 25 000 SEK.

Diamanter_2_Brosch

Brosch, platina, med nålfäste i 18K vitguld, gammalslipad diamant ca 0,30 ct, ca W(H)/VS, rosenslipade diamanter ca 0,45 ctv, 1900-talets första hälft, längd 5 cm, vikt 9,3 g, nagg på mittstenen, i övrigt nagg på ett fåtal av rosenstenarna. Utropspris: 6 200 SEK.

Diamanter_3_örhängen

Örhängen, 18K vitguld, briljanter ca 1,00 ctv, ca W(H)/SI, huggies, vikt 3,4 g. Utropspris: 12 000 SEK.

Diamanter_4_enstensring

Enstensring, 18K vitguld, briljantslipad diamant 1,15 ctv, ca W(H)/SI1, stl 17,5 mm, vikt 3,4 g, planslipad kulett. Utropspris: 37 000 SEK.

Diamanter_5_armband

Armband, 18K vitguld, 10 briljanter ca 1,01 ctv, ca W/SI, 120 briljanter ca 1,12 ctv, ca W/SI-P1, längd 17,5 cm, vikt 10,5 g. Utropspris: 16 000 SEK.

Diamanter_6_örhängen

Örhängen, 18K vitguld, 2 briljantslipade diamanter ca 2,04 ctv, ca W-Cr(H-J)/P1, 44 briljantslipade diamanter ca 0,33 ctv, ca W(H)/VS, stift, 4,2 g. Utropspris: 59 000 SEK.

Diamanter_7_ring

Ring, 14K vitguld, briljant ca 0,48 ct, ca Cr(J)/P1, 8 baguetter och 4 briljanter ca 0,24 ctv, ca TCr/VS-SI, stl 17,5 mm, vikt 5,3 g. Utropspris: 9 800 SEK.

Här hittar ni även Kaplans katalog till Lilla smycken.

3 replies on “Diamanter på Alla Hjärtans Dag – antikexpert Silfverstolpe lär dig allt du behöver veta”

Hej!

Väldigt bra och lättöverskådlig guide! Det är svårt att tänka sig när man tittar på diamanter att de legal långt nere under jord i hundratals miljoner år…

Jag har nyligen skrivit ett eget blogginlägg om just diamanter på min site http://www.bordeallaveta.se/vad-ar-en-diamant/ men jag gick inte in lika noggrant på de 4 Cna som du gjort. Jag tänkte ta mig friheten att länka till detta inlägg i min text – jag hoppas det är OK!

Trevlig söndag,
http://www.bordeallaveta.se

Hej,

vad roligt att du uppskattade artikeln! Självklart går det bra att länka. 🙂
Ha en trevlig dag!
Lyx.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *