Le Corbusier tapet

Utzons gobeläng av Le Corbusier till Sydneys operahus

När det danska auktionshuset Bruun Rasmussen klubbade iväg den danske arkitekten Jørn Utzons samling med internationell konst och skandinavisk design skenade priserna på flera föremål. Auktionens dyraste föremål blev den vävda tapeten av arkitekten Le Corbusier.

Slutpriset landade på 3,2 miljoner svenska kronor. Köpare var Sydneys operahus som genom donationer kunde förvärva tapeten som nu skall hängas upp där det en gång var tänkt att en av Le Corbusiers vävda konst skulle hänga.

Le Corbusier 1En av världens mest känna byggnader. Signerad Jørn Utzon.

Jørn Utzons son Jan Utzon, som fick den vävda tapeten av sina föräldrar för tjugo år sedan, sa efter auktionen att han är mycket glad över auktionsresultatet även om den vävda tapeten i stort sett är ovärderlig för honom.

Le Corbusier 2Den vävda tapeten som numera kommer att pryda Sydneys operahus.

Bruun Rasmussen sålde även ett par ovanliga karmstolar av arkitektkollegan Alvar Aalto från Jørn Utzons samling som gick för hela 550 000 danska kronor. Totalt såldes samlingen för 5,4 miljoner danska kronor mot utrop 3,1 miljoner danska kronor.

Le Corbusier 3Skåpet är tillverkat i kinesisk stil, som modet önskade på den tiden det tillverkades.

Under veckans auktionsdagar såldes även det fantastiska kabinettskåp som tillhört det den danska drottningen Anna Sophie som var gift med Fredrik IV. Skåpet såldes till slut för 1,5 miljoner danska kronor. Tack vare en donation från Aage och Johanne Louis-Hansens Fond kommer det kungliga skåpet nu att få återvända till drottningens födelsehem på Clausholm Slott där det en gång stod.

Fler auktions- och designnyheter finns att läsa på auktionssiten Barnebys.

Text och bild: Barnebys.se och Pontus Silfverstolpe.