Hur man får en miljonär – inspiration till glamour med glimten i ögat

Några av filmhistoriens mest attraktiva och mytomspunna kvinnor tillhör ensemblen i Jean Negulescos romantiska komedi från 1953. I filmen ”How to marry a millionaire” ser vi inga mindre än legenderna Marilyn Monroe, Betty Grable och Lauren Bacall. Inte nog med att det är otroligt roligt att ibland få se en film gjord på gammalt vis, det är också spännande att få se dessa genom årtionden så omskriva och omtalade människorna agera. Dessutom i snygga 50-tals kläder som återigen, med en smärre twist, idag är så moderiktiga. Vilka kurvor, vilka kvinnor. Tänk Audrey Hepburn, Grace Kelly och Elisabeth Taylor. Klassiska skönheter à la Hollywood är de allihopa, men också kända för deras oklanderliga smak och känsla för stil.

I filmen ”Hur man får en miljonär” får man följa kärlekslivet hos tre kvinnor som vill finna lyckan. För att verka förmögna hyr de tre en exklusiv takvåning på Manhattan dit de planerar att bjuda upp miljonärer i syfte att så småningom snärja dem i giftermål. Kvinnorna jobbar som modeller i ett stort amerikanskt varuhus och även om de inte har några äkta män ännu så har de en klädsamling som de flesta vintageälskande kvinnor skulle ge sin högra arm för att äga. Att finna plagg i dagens samhälle som återspeglar detta snygga 50-talsmode är en utmaning, åtminstone om man vill se ut som en filmstjärna. Det var en era av riktigt elegant mode som accentuerade kvinnan på rätt ställen. Lägg märke till all päls och exklusiva smycken som de tre bär i filmen. Dessutom accessoarer såsom kattögonformade glasögon á la fifties och sandaletter man vill ha allihopa, Fler av plaggen som skådespelarna och skådespelerskorna bar i filmen togs efteråt hem till deras privata kollektioner av kläder och filmkostymer.

Kostymansvarig i filmen var en man vid namn William Travilla som bland annat klädde Marilyn Monroe i hela åtta av hennes filmer. Den mest kända av hans klänningar som han gjorde för Marilyn är den ikoniska vita cocktailklänningen som alla så väl känner till från 1955 då skådespelerskan står ovanpå en ventilationstrumma vid New Yorks tunnelbana och klänningen flyger upp av vinden från ett förbipasserande tåg under marken. Bilden från denna scen har näst intill blivit synonym med Marilyn Monroe. Skådespelerskan sägs en gång ha skrivit ett meddelande till Travilla som löd ”Billy Dear, please dress me forever. I love you, Marilyn”.

Håll med om att det är få förunnat att nu för tiden kunna se så här glamourös ut som de verkar ha gjort med lätthet under 50-talet. Snygga snitt på kläderna som verkligen framhävde kvinnligheten hos bäraren på ett chict och elegant vis. Jag kan helt klart se på en film bara för att studera kläderna.

Den då nya tekniken som användes vid filmningen, widescreenformatet Cinemascope, gjorde att skådespelerskorna såg bredare ut i kroppsfiguren, trots att det sades att de inte skulle det. Man var tvungen att undvika närbilder. Att ha långa kjolar med mycket tyg var högsta mode vid filmningen, men alla tre skådespelerskorna satte sig på tvären och vägrade först ha på sig dem på grund av ”uppförstoringen” på filmduken. Regissören ville följa tidens mode och försökte sig på att övertala trion om att följa dagens trender. Betty Grable and Lauren Bacall gick så småningom med på det, men Marilyn insisterade på att ha smala höftkramande kjolar genom hela filmen. Hette man Marilyn Monroe så gjorde man.

Filmen hade premiär i Beverly Hills i Kalifornien i november 1953 och gästades av dåtidens största kändisar såsom Humphrey Bogart, Robert Mitchum, Lucille Ball, Rock Hudson, Debbie Reynolds, Shelley Winters och Mitzi Gaynor. Kan bara tänka mig vad dessa stjärnor hade på sig på röda mattan dem kvällen.

Precis som många andra filmer från denna period och genre är mixen av komik och mode mycket underhållande. Så klart finner alla tre kvinnor kärleken till slut, dessutom i riktigt snygga outfits. Ibland känns det som att det faktiskt var bättre förr.

Varför inte uppleva lite gammaldags Hollywoodglamour under julledigheten. Se en klassiker!