Underbara gudomliga knappar- vägen till ett unikt plagg

Knappar är ett plaggs make-up – avgörande för hur plagget uppfattas. Diskret, spännande, exklusivt, vulgärt, humoristiskt eller anonymt. För mig är det viktigt att förnya mina favoritplagg – och få ut allt av mina vintage-fynd. Skillnaden ligger ofta i något så enkelt som nya knappar.

Det händer att jag köper något bara för att det har vackra knappar. Jag har några typer av favoritknappar; pärlemor-knappar i varierande form och storlek, stora härliga kappknappar från 40 till 70-tal, glasknappar och haute couture knappar som är som små smycken. Och man kan byta hur man vill – skapa vad man vill. Det enda man egentligen behöver ha i åtanke när man experimenterar med att byta knappar är att de inte får vara för tunga för materialet i fråga – och givetvis att knapp och knapphål överensstämmer.

Undantaget här är stickade plagg – där man faktiskt kan ta bort de gamla knapparna och sy igen knapphålen. Sedan syr man knapparna där istället. Byt håll på knäppningen och sy dit tryckknappar.

På kappor och jackor kan det räcka att byta ut den översta knappen mot en mera exklusiv knapp, ton i ton. Det är tur, eftersom de vackraste knapparna ofta dyker upp i två eller tretal djupt nere i någon låda. För mig är det nästan det närmaste en skattjakt man kan komma – jakten på de finaste, ovanligaste och mest gnistrande knapparna!

knapp-byte-svart-guld

Män har ju i allmänhet en något snävare spelplan knappmässigt, men en snabb och rolig grej om man använder mycket skjorta, är att byta färg på sytråden till en eller flera av skjortknapparna. Använd svart vaxad tråd, eller till exempel gul tråd på en vit skjorta. Eller varför inte byta en knapp på västen till en metall guldknapp?

Är man fäst vi de knappar man har men tycker att de förtjänar en makeover finns många sätt att piffa upp redan existerande knappar. Sy fast pärlor eller stenar på den befintliga knappen, sy fast en knapp på en annan knapp eller ta fram sandpappret för en sliten look.

Om man har ett ytterplagg som behöver förnyas, samt två härliga stora knappar, kan man alltid tillsluta det översta knapphålet och göra en lösning med öglor. Det fungerar också bra på alla typer av cape-plagg.

Tips: Något man bör tänka på är om man använder läderknappar är att de kan fälla i vattentvätt.

Att byta knappar på barnkläder är alltid tacksamt. Glittrande prinsessknappar och helt crazy clownknappar går alltid hem. Jag föredrar vintage-knappar i trä, metall, pärlemor och plast och håller mig långt borta från sybehörsaffärernas blommor och nallar. Ett litet plus är att det är lättare att hitta plaggen i ”glömt lådan” på förskola och skola när de har speciella knappar. Det enda riktigt viktiga när det gäller att byta barnknappar är att sy i dem extra noga, extra bra!

Att byta knappar är ett av de allra enklaste sätten att skapa ett unikt plagg! Jag drar mig inte för att gå direkt hem från affären, sprätta bort knapparna – och sy dit nya. Kanske helt enkelt byta knappar med någonting annat i garderoben. Med avsikten att mitt plagg ska bli ensamt i sitt slag – bara mitt. Speciellt.

Det är lyxigt med plagg som endast finns i ett exemplar.