Veritas by Riedel

Vår sommeliern Björnstierne Antonson har genom åren skrivit om Riedel och dess glastillverkning. Här kommer det sensate kapitlet i deras historia. Riedel, det österrikiska familjeföretaget med 300-årig tradition av vinglastillverkning, lanserar en helt ny serie med kvalitetsglas – Veritas by Riedel.

Georg Riedel, ägare av Riedel Crystal, utmanade Franz Schmid, överingenjör vid fabriken i Weiden, och hans världsklasstekniker, att i blykristallglas, utföra de finaste och lättaste maskinblåsta glas som någonsin gjorts. Weiden-fabriken, som ligger i Bayern i Tyskland är en av Riedels fyra tillverkningsanläggningar, fick i uppdrag att utveckla en glasserie som inte bara visuellt är imponerande och en fröjd att hålla i, men prismässigt konkurrenskraftiga mot handgjorda vinglas.

Den spektakulära resultatet är ‘Veritas’, en samling glas som är 15 procent högre än ‘Vinum’-serien (Riedels första maskintillverkade linje som infördes 1986), men 25 procent lättare och finare. Fördelar med den nya serien är: diskmaskinsäkert, och lämpligt för långtids dagligt hemmabruk och för hållbarhet för användning vid dagligt bruk i restaurangmiljö (stressful hospitality industry service). Riedels tekniker har åstadkommit sin uppgift med verklig spetskompetens, att skapa en vinglaskollektion för det 2100-århundrade – maskinblåsta i blykristall av oöverträffad tunnhet och lätthet, och tillverkas med de allra senaste tillverkningstekniker som utvecklats av fabriksteamet i Weiden.

Veritas combines the charm of a handmade glass with the consistent accuracy only a machine made glass can achieve.

säger Georg Riedel, 10:e generationen glasmakare.

Formen och storleken på Veritas tulpanformade kropp är skräddarsydda för att markera var enskild druvsorts DNA, varje kännetecknas av druvskalets tjocklek och färg, mängden tanniner, sockerhalt och intensitet av syra och mineralitet.

Riedel har dragit nytta av mer än 60 års vin-erfarenhet och expertis. Serien omfattar glas för Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Riesling och Viognier. För första gången erbjuder Riedel i en enda serie, två glas vardera för Syrah och för Pinot Noir, som syftar till att öka både gamla världen och nya världens stilar av respektive druva.

En annan debut för Riedel, i och med ‘Veritas Collection’ inkluderas ‘Champagne Vinglas’, ett glas som djärvt avviker från stilen på den konventionella champagne-flöjten.

The name Champagne Wine Glass was chosen carefully and deliberately. Champagne is a wine and deserves to be treated as such. Whether enjoying a Blanc de Blancs or a Cuvée, the Champagne Wine Glass allows the wide range of aromas of Champagne to unfold. The larger rim diameter enables the aromas of the Champagne to be released, in a way which is not possible with a narrow flute. The glass also includes a point mousse, or ‘sparkling point’– a tiny groove in the base of the bowl – to aid the formation of the Champagne bubbles, effervescence being an important part of the Champagne experience.

säger President, CEO & 10:e generationen glasmakare. Maximilian J. Riedel.

Veritas by Riedel

ETT SPECIALGLAS FRAMTAGET FÖR ROSÉCHAMPAGNE  | 2006 PERRIER-JOUËT ‘BELLE EPOQUE ROSÉ’  | 50PN 5PM 45CH | Epernay | Champagne | Frankrike | importör Pernod-Ricard | SBnr 87429  | 2 150 sek

TASTING NOTE | ‘‘De vackra anemonerna i Art Nouveau-stil målades ursprungligen av Emile Gallé 1902. 1985 Belle Epoque Rosé röstades fram som tidernas främsta rosé vid Millennieprovningen. Belle Epoque Rosé tillhör de absolut främsta rosé-champagnerna. Vinet har en personlig stil och 06:an är inget undantag. Enormt elegant och häpnadsväckande vackert tapetserad redan. Otroligt elegant och på samma gång packad med frukt i hela det orange röda spektrumet. Krämig, intensiv, sinnesbombarderande skönhet som frestar till på tok för snar konsumtion. Belle Epoquevinerna är en stor glädjekälla för den romantiske vinälskaren.” BJ points 94(96)

Underbart att se hur arombilden öppnar upp sig sekund för sekund i detta vackra glas. Det är härligt att se de opulenta aromerna av röda bär, tryffel och undervegetation som utvecklas vackert minut för minut i detta spektakulära glas

Sommelier tasting note

Veritas by Riedel

ETT SPECIALGLAS FRAMTAGET FÖR KRAFTFULLARE STILAR AV CHAMPAGNE | ANDRÉ CLOUET ‘UN JOUR DE 1911′ | Bouzy | Champagne | Frankrike | importör: WineWorld AB  | SBnr 74145 pris: 569 sek | 100PN | BJpoints 85(90)

TASTING NOTE | “En av de vackrare skapelserna som Jean-Francois och hans far lyckats ta fram från sina ägor i Bouzy. Exklusiv elegans. Prunkande mandelmassa, hasselnöt och silkeslen frukt. Etiketterna är gjorda i en gammaldags stil som man antingen älskar eller hatar. En prestigechampagne gjord med exakt samma etikett som användes 1911. Tanken är att endast 1911 flaskor ska buteljeras årligen under detta namn. Premiärupplagan var en blandning av 25% 1991, 25% 1989, och 50% 1990. Den nuvarande blunden består av 2005/2002/2000. Druvorna är skördade från platser inom Bouzy som ger mycket mineral och elegans, däremot är den svårt att ogilla.  Frukten kommer från tio vingårdslägen: Les Petits Brousses, Les Hautes Brousses, Les Vaudayants, Les Ramoniers, Les Ronsures, Les Cercets, Les Gouttes d’Or, La Crois, Les Varnets, Le Vllage.”

Detta är en glastyp som får alla större och rikare champagner, framför allt de som är pinot noir-baserade att verkligen växla upp sina aromer och sin struktur. Jag gillar verkligen skärpan och det fokus som denna glastyp skänker champagnen.

Sommelier tasting note

Veritas by Riedel

mv LOUIS ROEDERER ‘BRUT PREMIER’  | 40 PN 20PM 40CH | Importör Vingruppen/Vinunic | Art.nr. 7602 750ml. 399 sek och  375 ml. 209 sek | RJpoints 83(91)

TASTING NOTE | “Konstant lovordad standardchampagne med hög andel reservviner lagrade på stora ekfat. 50 olika crus varav 14 är Grand Cru och 28 Premier Crus, 10% eklagrad reservviner och 20% reservviner från ståltank. Dosage har sänkts och ligger nu på 8-9 gram/ liter. Fyra år i buteljen före degorgeringen, endast första pressningen. Traditionella champagner från hus som Louis Roederer och Bollinger, eller odlare som Vilmart och Henri Billiot använder dosagen för att balansera vinets övriga komponenter och förstärker fruktsmaker, skapa ett rundare, mer generöst och ofta mer komplext vin. Diskret doft i en elegantare stil, mineral, ren frukt – mogen citrus & persika, samt lite brödiga toner, fin mognad men utan oxidation, smaken bjuder på ett bra bett, en frisk syra, välintegrerad mousse, elegant frukt och en stor längd, mycket bra i en rik med inte oppulent och elegant stil. I flera år en äpplig, lagringsbar och hyfsat bra standardchampagne. I dag en Cristallik champagne med enastående finess. Helt fantastisk på magnum.”

Verkligen inte mitt val av glas att servera champagne i eftersom att aromerna bara försvinner ut i tomma luften … du vet väl att njutning av all alkoholhaltig dryck bygger till 65-70 procent av aromer?! Men man kan ju alltid bygga en dekadent & vacker champagnepyramid … Jag har tidigare skrivit om vad man kan använda champagne-coupen till… 

Sommelier tasting note

Vår egen Riddare. Björnstierne är sommelier och älskar, skriver och utbildar om vin men kallar sig inte vinrecensent. Hjärtat slår ett helt fyrverkeri extra för den ädla drycken Champagne.