MFW – Magnusson Fine wine – modern vinlagring

En plats för att förvara dina viner? En lagring med hög säkerhet? En vinförsäkring med återanskaffningsvärde? Regelbunden värdering av dina viner? Har du en vinkällare hemma och vill ha hjälp att strukturera den? Vill du få exklusiva erbjudande om unika viner? Vill du ha hjälp att värdesäkra dina flaskor du har hemma? Söker du professionella råd om vininvesteringar? Provningar med ledande vinproducenter och importörer? Njuta av dina egna viner till måltider lagade av mästerkockar? Är allt detta möjligt? MFV – Magnusson Fine Wine på Grevgatan 26 i Stockholm tillhandahåller alla dessa tjänster.

Grundaren och ägaren Johan Magnusson har levt och arbetat med vin i över 30 år. 
Johan är sommelier och auktoriserad värderingsman av Sveriges Handelskammare för vin och destillat. Han är även utsedd till Systembolagets värderingsman vid dryckesauktioner.

Sina första kunskaper inhämtade han på Grythyttan och Restauranghögskolan. För att förstå och lära sig produktionen arbetade Johan handfast på olika vingårdar i Bordeaux. För att fördjupa och utveckla kunskapen för han regelbundet provningsresor, framförallt till Frankrike.

MFW004

vinkällaren

Ordet vinkällare förknippas närmast med dunkla källarvalv. Tanken bakom Magnusson Fine Wine på Grevgatan 26 var att skapa något annat, något nytt som saknats på vinmarknaden. Magnusson Fine Wine öppnade i mars 2008. Johan förverkligade sitt mål med en vinkällare som saknats i Sverige – för människor som delar hans stora passion för viner av hög kvalitet. Med kunskaper och kontakter har Johan genom åren hjälpt sina kunder att bygga upp och öka värdet på sina vinsamlingar. Tillsammans med Thomas Eriksson Arkitekter (TEA) och Stockholm Design Lab har Johan utvecklat en vinkällare där den senaste tekniken möter avancerad arkitektur. Industriell precision bidrar till vinlagring med precision.

Även om lokalen tidigare haft verksamheter som galleri, garage och bageri såg Johan Magnusson potentialen för en vinkällare. Längst in finns ett stort, salsliknande rum med tilltagen takhöjd. Dagsljus saknas, en nödvändig förutsättning för lagring av vin tillsammans med rätt luftfuktighet och temperatur. Lokalen är perfekt för att lagra fina viner.
Vinfacken är designade och inritade med millimeterprecision av arkitekten Hans Dahlgren. Istället för att vinflaskorna ligger bakom galler eller i boxar har vinfacken en dörr av härdat glas. Vinerna är fullt synliga och samtidigt i mycket säkert förvar.

vinbaren

Vid entrén finns vinbaren med specialritade bord. Bordsskivornas infällda belysning underlättar bedömning av vinets nyanser. I vinbaren har man provningar och sammankomster. Här finns också ett mindre chambre séparée med en tapet från Fornasetti som omges av eldröda väggar. Namnet är givet – Röda rummet. Grevgatan 26 har en palett av varma toner; istället för kritvitt används benvitt, istället för svart används gråtoner som skiffer. Inredning och konst är nutida. Förutom att det skapar en personlig atmosfär, understryker att hos Magnusson Fine Wine finns det aktuella kunskaper.

 Magnusson Fine Wine  0047Magnusson Fine Wine 0451 Magnusson Fine Wine 0447 Magnusson Fine Wine 0441 Magnusson Fine Wine 0428 Magnusson Fine Wine 0423 Magnusson Fine Wine 0348Magnusson Fine Wine 0282 Magnusson Fine Wine 0225 Magnusson Fine Wine 0173 Magnusson Fine Wine 0144 Magnusson Fine Wine 0109 Magnusson Fine Wine 0101 Magnusson Fine Wine 0080 Magnusson Fine Wine 0067

Vår egen Riddare. Björnstierne är sommelier och älskar, skriver och utbildar om vin men kallar sig inte vinrecensent. Hjärtat slår ett helt fyrverkeri extra för den ädla drycken Champagne.