Tunisien välkomnar dig med öppna armar

Tunisien är tillbaka på kartan för semesterfirare. Landet har ett brett utbud av möjligheter för både strandbadande familjer, golfare, äventyrare och kulturslukare. Ska du boka en resa till långa sandstränder och attraktiva semesterresorts i exotiska Orienten inför nästa sommar, är det hög tid att börja planera nu.

Tunisien har tidigare varit ett stort semestermål för oss svenskar, men det har säkert inte undgått dig att landet de senaste åren har behövt komma tillbaka på spåret vad gäller politik och styre i en demokratisk författning. Lyx.se var på plats under Tunisiska folkets val till regering i slutet på oktober där vi kan konstatera att det hela gick lugnt till i ordnade former och att landet kan fortsätta vara en förebild även flera år efter den så kallade arabiska våren.

Beach_Yasmine Hammamet

Lonely Planet har just utnämnt Tunisien som världens mest prisvärda resmål för 2015.

En förnyad uppskattning av denna oemotståndliga destination.

Tunisien är ett land som är starkt präglat av en rad andra kulturer, språk och folk genom årtusenden – allt från fenicier, romarriket, ottomaner (turkar), berber samt fransmän under koloniseringen från senare delen av 1800-talet och första halvan av 1900-talet. Europa och den arabiska kulturen möts i en exotisk kombination. I landet finns kulturminnesmärken som Kartago och på strategiska platser lämningar från Romarnas framfart.

Vad ska man då förvänta sig av en resa till Tunisien?

Du kan få lite av varje – sol, bad, aktiviteter och kultur. Generellt sett får du mycket för pengarna. Är det golf du är inriktad på är Tunisien känt för att bjuda på ett skönt klimat även utanför sommarmånaderna, fina golfanläggningar samt att greenfeeavgifterna är bland de lägst kring Medelhavet. Är du mer inriktad på att få sol och bad finns det massor av trevliga resorts av välja på i t ex strandstäderna Hammamet, Monastir, Port el Kantaoui och Sousse. Slappna av i strandmiljö, låt barnen gå loss vid poolen, gå en sväng längs strandpromenaden och njut av en måltid eller fika på en restaurang med havsutsikt. Tunisierna är ett socialt och härligt folk som med stolthet visar dig det bästa de har att erbjuda i landet.

Ord som bäst beskriver Tunisien är värme, sandstränder, bad, vattenpipa, smårätter, harissa, hammam, telassoterapi, mintté, sahara, berber, röd fez, kameler, medina, kulturskatter, romarlämningar, basarer, handvävda mattor, keramik, kryddor och orientaliska nätter.

Tunis_Kasbah_färg_700

Tunisien är också kontrasternas land. Frodigt och färgglatt vid kusten men torrare inåt landet. Ju längre söderut då åker i landet dessutom desto mer sand och annorlunda natur än den du finner i norr.

Tunisien_Breadseller_700

Det är relativt grått i terrängen när man åker från flygplatsen i huvudstaden Tunis, men när man börjar närma sig kusten är vägarna kantade av olivlundar och palmer. På motorvägen, som går från norr till söder igenom nästan hela landet, passerar en stor mängd bilar då de flesta är bilburna samtidigt som vi i charmig kontrast ser några män valla sina får längs vägrenen.

Mat och smak

Maten är en blandning av arabisk och fransk mat. Kryddor och smaksättare som känns igen är saffran, kanel, vitlök, olivolja och mynta. Oftast börjar måltiden med bröd, olivolja och en hemmagjord chilidipp som kallas harissa.

Tunisien_Kryddor_700

Njut gärna av en hel drös med smårätter som förrätt, vilka oftast lämnar dig så mätt att du inte behöver något mer sedan – bläckfisk, lammkött, små fiskar, röror och traditionell brik (friterad filodeg med bl a ägg i). Andra vanliga rätter är lamm, couscous och härliga skaldjur. Granatäpplen, kaktusfrukt och apelsiner växer vilt. Plocka en kaktusfrukt och känn den exotiska smaken.

Tunisien_kaktusfrukt

Hos restaurangerna i strandstäderna smakade vi genuin tunisisk mat i mysig hamnmiljö. Ett annat tips är att rikta in dig på den genuint tunisiska mat som serveras med stil och härliga smaker i innegårdarna som tillhör tidigare privatbostäder. Många privatbostäder i medinorna (och i Tunis egen jätte – Kasba) är byggda i två våningar kring en vacker mosiakbeklädd innegård med detaljer av marmor, sten, träsnickerier, valv och konstverk. En sådan vi kan rekommendera är retaurang Dar El Jeld i Kasban i Tunis – härlig miljö, bra service, trevlig personal och god mat.

Tunis_Kasbah_Dar Ej Jeld_meze

Naturen är varierad med gröna olivlundar och korkekskogar, karga stäpper och palmbekantade strandpromenader. Norra Tunisiens till synes oändliga olivlundar och olivoljeproduktion förtjänar att lyftas fram. Landet är nummer fem som olivoljeproducent efter Frankrike, Italien, Spanien och Grekland.

Olivlundar_Tunisien

Olivoljan i Tunisien är god och har låg surhet, varför det faktiskt exporteras en hel del till både Italien och Frankrike. Vi rekommenderar att du besöker en olivgård och köper med dig hem – en fin souvenir att njuta av även efter semestern.

Tunisien_mintte_700

Thelassoterapi, Hammam & Hälsa

Att gå på Hammam, d v s badhus, är en gammal tradition i Tunisien. Förr, innan alla hade vatten hemma, var det på byns lokala hammam alla träffades för att avhandla veckans angelägenheter. Hammam är en social arena likväl som en plats för kroppslig rening, med uråldriga rötter.

Ett hammam är uppdeltat på flera rum. Förutom ångrum, ofta klädda i vacker sten, marmor och kakel, som är deras motsvarighet till bastu finns rum för avslappning, tvagning och omklädning. Passa på att få en så kallad ”gommage”, vilket i princip innebär att du blir skrubbad över hela kroppen med en form av tvättsvamp eller skrubbhandske samt att du får en lerinpackning och sedan avsköljning. Vi tycker inte man ska lämna landet utan att ha gått på en riktig hammam.

Radisson Blu_Hammamet_Hammam_700

Tunisien är även en av världens mest kända destinationer för Thelassoterapi. Längs Tunisiens kust finns det ca 65 större anläggningar att besöka. ”Thelasso” kommer från det grekiska ordet som betyder hav och bygger på användningen av havsvatten, havssalter, alger, sand och leror. På Tunisiska Statens Turistbyrås sida finns en lista på några Thelassoterapicenter i landet.

Det mineralrika saltvattnets egenskaper kombineras med olika former av inpackningar eller behandlingar med exempelvis havsalger för att ge hud och kropp en välbehövlig återhämtning. Oftast är stunderna för dig själv vårdande i sig. Passa på att njuta och dra nytta av kunskapen och de gamla traditionerna.

Kulturminnen och världsarv

Tunisien är fullt av arkitektur och kulturminnen från olika tidsepoker som speglar landets mångfacetterade historia. Här kan historieintresserade spendera många dagar med att leva sig in vad som pågick på respektive plats och händelse.

Kartago_karta_700

Karthago är nog en av de mest välkända historiska platserna i Tunisien. Karthago grundades av fenicierna omkring år 800 f.Kr. och intogs och förstördes bland annat av romarna. Idag är det en arkeologisk plats strax utanför Tunis och finns med på UNESCOs världsarvslista.

Kartago_Antoninus badhus_700

Det mesta i Karthago är förstört och överbyggt, men det finns fortfarande några få feniciska eller romerska monument bevarade, bland annat Antoninus majestätiska badpalats beläget precis vid havet. Det är visserligen bara bottenvåning man kan se ruiner av idag, men man kan leva sig in i dess mäktighet när man står mitt i.

Kartago_badhus_valv

Ett annat spår av romarnas framfart är amfiteatern i El Jem. En av de sista av sitt slag som romarna byggde för 1800 år sedan! Denna romerska byggnad, som är den största av sitt slag i Nordafrika, är tillräckligt väl bevarad för att man ska kunna antyda dess forna ståtlighet under glansdagarna på 200-talet då upp emot 35 000 personer för underhållning kunde beskåda både stridsvagnkapplöpning och gladiatorspel på arenan. Även denna plats är med på UNESCOs världsarvslista. Många tankar far genom huvudet när man gå genom ruinen.

El Jem_amfiteater_halva_700

När man tagit tillbaka Tunisien från Romarna byggde det arabiska folket i varje betydande stad en så kallad Medina, en sorts gamla stan, vars vackert färgglada gränder är fyllda med mysiga små caféer där Tunisierna njuter av både kaffe, mint-te och vattenpipa samt massor av små butiker som säljer allt från mattor och textilier till kryddor och keramik. Varje Medina är omringat av en mur som finns behållen i olika skick beroende av ålder och yttre påverkan såsom väder, vind och mänskliga attacker genom århundradena. Medinan i Sousse är ett världsarv enligt UNESCO och den i huvudstaden Tunis, som kallas Kasbah, är landets och även Nordafrikas största.

Städer att besöka – från norr och söderut

Tunis

Tunis är Tunisiens huvudstad och ligger i norra delen av landet. Här ligger en av de flygplatser man som svensk ofta flyger till/från när man ska besöka Tunisien. I Tunis finner du både det gamla och det moderna. Den gamla staden, så kallade Kasba, och påverkan av landets mångkulterella historia blandas med moderna fontäner, höghus, boulevarder, företagscentrum, 2000-talets influenser och ett härligt folkliv. Man märker att detta är huvudstaden helt enkelt.

Sidi Bou Saïd

Inte långt från Tunis ligger den lilla byn Sidi Bou Saïd, vars hus är byggda på en bergskant som sluttar ner med idyllisk vy över Medelhavet. Här kan man checka in i små mysiga boutiquehotell där varje rum är olikt det andra. Byn är klassad som ett UNESCO världsarv och många av de pittoreska husen, i de karaktäristiskt blåa och vita färgerna, kan man få se från insidan då de är omgjorda till restauranger, hotell och museum. Byn är lite av ett konstnärscentrum och här finner du en hel del gallerier och butiker med konstverk. Byn i sig är ett konstverk – mot de vita husen med blå dörrar och fönsterluckor växer färgstark bougainvillea i rosaskimrande nyanser och klarröda hibiskusblommor.

Sidi Bou Said_huvudgata_700

Strosa bland kullerstensgränderna, njut av utsikten och ta en kaffe på ett härligt sorlande café. På toppen av byn ligger ett gammalt fyrhus som någon borde rusta upp – måste vara den bästa utsikten i denna del av landet.

Sidi Bou Said_cafe des delices_utsikt_700

En spektakulär utsikt får du även från Café des Delices, eller Café Sidi Chebaane, som är byggd i etage längs berget så att alla bord får njuta av vyn ut över Medelhavet. Stanna i Sidi Bou Saïd och njut av folkvimlet, den vackra omgivningen, cafélivet och utsikten.

Hammamet

Hammamet är ett av Tunisiens mest populära destinationer med fina stränder. Här kan du bo på hotell vid stranden både i Hammamet eller lite längre bort i den nyare delen (zone touristique) som heter Yasmine Hammamet. Strandpromenaden och marinan, Afrikas största, känns lite lyxigare med fina båtar, trevliga restauranger och schyssta privatbostäder kring kanalerna.

Yasmine_Hammamet_kanalhus_700

Ett av hotellen längs stranden i Yasmine har en lite mer exotisk arkitektur både in- och utvändigt där lobbyn känns som en liten by ur ”Tusen och en natt”.

Yasmine_Vincci Lella Baya_lobby_700

Poolområdet på Hotell Vincci Lella Bayaär trevligt och ligger med utsikt ut över havet. I Yasmine finns också en nybyggd Medina som även innehåller en rolig park för barn.

Sousse

I Tunisiens tredje största stad Sousse finner du lite av varje – en fin strandpromenad, ett härligt strandliv, bra hotell och en av de mest välbevarade medinorna i Tunisien. Sousse Medina byggdes på 700- och 800-talet under de första århundradena av islam. Medinan var en del av landets försvar och dess mur står idag bevarad och skyddande kring husen.

Sousse_Medina_wall_700

I nyare delen av Sousse, i hamnen El Kantaoui, kan du flanera längs kajen och äta gott på någon av de många restaurangerna. I El Kantaoui hittar du även en av de bästa golfbanorna El Kantaoui Golf Club där några av hålen ligger i direkt anslutning till stranden och havet.

Monastir

I södra delen av Hammamet-bukten finner du mysiga kuststaden Monastir som har både sandstränder, en mysig marina, en gammal medina som är värd att besöka samt en klosterborg från 700-talet.

Hamn_Monastir_Tunisien_700

Här kan du också besöka den tidigare så populära presidenten Habib Bourguibas enorma mausoleum.

Monastir_Mausoleum_President Bourghiba_700

Bourghiba var landets förste president och ledde landet mellan 1957-1987 efter att landet blev självständigt från Frankrike 1956.

Hotell och bekvämligheter

Längs kusten stoltserar Tunisien med inte mindre än 130 mil sandstrand och diverse städer och byar som alla har både stora lyxresorts och mindre boutiquehotell, så kallade ”hôtels de charme”. En favorit bland gränderna i Sidi Bou Saïd är Dar Said, ett familjeresidens från artonhundratalet som har gjorts om till hotell.

Dar Said_innergård_700

Här finns ett tjugotal unik inredda rum som ligger runt mindre innergårdar prydda med fontäner och lilarosa bougianvillea. På egen innergård kan du äta din frukost varje morgon lite mer privat. I hotellet finns både pool och ett litet hammam samt en terrass med en enastående utsikt över Medelhavet och bergen på andra sidan bukten.

Vill du bo på ett större resort med tillgång till stort poolområde, spa, och flera restauranger finns en hel del at välja på, men prioritera att bo på ett med egen strand – det är det värt.

Mövenpick Resort & Marine Spa i Sousse har alla faciliteter du kan önska dig med fem olika restauranger med internationella influenser, flera barer, barnklubb, fitnesscenter och en stor separat spaavdelning med hammam. Anläggningen har havsvattenpool, flera ute- och inomhuspooler, relaxrum, ett stort antal behandlingsrum för olika typer av kroppsbehandlingar samt bra möjligheter för konferensgäster. Mövenpick i Tunisien har helt klart högre standard än de i Europa. Något som sticker ut på detta hotell är deras teppanyaki-restaurang Sendai där kocken uppträder live framför gästerna och lagar den mat du beställt direkt vid bordet. En rolig upplevelse och sushin går inte heller av för hackor – kanske inte det man förväntar sig just i Tunisien. Avsluta gärna kvällen med en kopp mynta-te och en vattenpipa inne i det mysiga och ombonade caféet.

Mövenpick_poolområde700

Eleganta Radisson Blue i Hammamet har perfekt storlek i vårt tycke. Det är stort med många rum, men fortfarande tillräckligt litet för att fortfarande kännas trevligt och ombonat. Stället känns elegant men med en familjär stämning. Frukostaltanen är magiskt placerad nere vid stranden och man sitter och njuter av havsbris och medelhavsutsikt när man äter sin frukost eller brunch. En bra start på dagen oavsett vad du ska ta dig an. Hotellet ligger rakt på stranden, utan väg emellan, och det är bara att kliva ner barfota i sanden från poolområdet.

Tunisien_Radisson Blu_Hammamet_Pool_Beach_700

Fin pool, både inne och ute, med trevliga poolmöbler och en underbar spaavdelning, även den med hammam. De söta tjejerna tar väl hand om dig vare sig du vill ha en kroppsskrubb, hydromassage eller en kopp lugnande te med kanelstång och stjärnanis.

Radisson Blu_Hammamet_Hammam_terapeuts_700

Gulliga Maudiba ger dig en traditionell gommage inklusive alginpackning över hela kroppen. Efter både skrubb och inpackning vistas man i det varmaste ångrummet där man känner lugn och får andas in eucalyptus. Aldrig förr har du varit så ren. Ett besök hit är att rekommendera.

En annan del av Tunisien

Om du styr kosan 6 timmar söderut från Tunis mot den sydvästra delen av landet finner du en annan typ av upplägg. Här finner vi inte ständerna, havet, palmerna eller det frodiga jordbruket, utan mer åt andra hållet – öken, kaktusar, oaser, beduiner, tältboende, mystiska nätter och fyrhjulingsturer i öknen. Spara kamel- eller dromedarridningen till dess genuina miljö i Sahara. Låter som ”tusen och en natt” och det ser vi fram emot att uppleva vid nästa resa till detta spännande land.

El Jem_Kameler

Lyx.se är glada att erfara direkt på plats att landet känns välkomnade och värmande för oss semesterfirare.

Tunisien_Karta

Fakta om Tunisien:

Språk: Franska samt arabiska talas överallt. Alla vägskyltar står på båda språk.

Folkmängd: drygt 11 miljoner.

Huvudstad: Tunis.

Största semesterdestinationerna: Sousse, Hammamet och Monastir

Bästa tiden: april – september. Golfare gör gott i att börja tidigare på året.

Väder: Under högsäsong maj – oktober är det mellan 25-30 grader på dagarna med en peak i augusti då det är varmast. Vattentemperaturen i havet är dock skönast under juli, augusti och även september då det ligger på 23-25 grader.

Valuta: Dinar = 1000 Belibs (ta med Euro att växla)

Researrangörer: Ving, Apollo, Detur eller reguljärt.

Tunisien_Hibiskus_700

Tunisien_Minaret by night_700