Svensk folkkonst – sådan skönhet, sådan mångfald

Den här veckan tar auktionsexpterten Pontus Silfverstolpe oss till den rikedom av svensk folkkonst som finns, och berättar genom auktionsföremålen på Barnebys om svenskt konstnärskap, svensk folkkonst och unika möbler.

Pontus börjar: “Jag blir allt mer betagen av svensk folkkonst för var dag som går. Tanken på att varenda föremål är unikt, ofta med en fantastisk patina, slår de flesta mahognyfanerade möbler från 1700-talet, mörka ekskåp eller teakmöbler från 1960-talet. Långt ifrån alla men en hel del.”

Barnabys_svensk folkkonst_1Skrin 1700-tal, Sverige. Originalmålad dekor av kartuscher och härliga rocailler i pastelliga färger. Säljs på Uppsala Auktionskammare ropar ut skrinet för 8-10 000 kronor

Pontus Silfverstolpe berättar att han på på Grand Antiques härom veckan fick  syn på Karin Ziden och Örjan Bertilssons fantastiska bok om rokokomålaren Anders Berglin. Han kunde inte sluta bläddra. Den jämtländske målaren har målat möbler, väggmålningar och kyrkointeriörer som slår det mesta.

Barnabys_svensk folkkonst_2Jämtskåp när de är som bäst, med bemålade dörrar och vackert marmorerade lister och underdel. Målare är Anders Berglin. Författare till boken är Örjan Bertilsson och Karin Ziden.

Anders Berglins, vars första kända verk är altartavlan till Åsarne kapell år 1768, bidrog genom sitt konstnärskap till det jämtländska möbelmåleriets blomstring i en tid då Jämtland var lika stort som hela Danmark. År 1750 fanns det ungefär 2 000 gårdar i landskapet som hyste 16 500 personer. De som hade råd och god smak anlitade troligtvis Anders Berglin under hans nästan sjuttiåriga liv. Åtminstone vill jag tro det när jag ser resultatet, säger Pontus Silfverstolpe.. Det är otroligt vackert och praktfullt. Men det stannar inte vid bokform! På Barnebys hittar man just nu flera magnifika exempel på svensk folkkonst från pågående auktioner.

Barnabys_svensk folkkonst_3Bukowskis Market ropar ut ett hängskåp som enligt uppgift är målat av Mill Olof Olsson d.y, från Lima, daterat 1866. Utropet är 8 000 kronor.

Barnabys_svensk folkkonst_4Svepask och träskor säljs på Blomqvist Kunsthandel. Utrop är 1 500 norska kronor.

Barnabys_svensk folkkonst_5Den här fullkomligt underbara så kallade snibbolle, från Västergötland och troligen Kinds eller Marks härad, daterad 1762 har en ljuvlig patina. Originalmålad dekor. Ropas ut på Uppsala Auktionskammare nu i dagarna för 6-8 000 kronor.

Barnabys_svensk folkkonst_6Norge har alla anledning att vara stolt över deras folkkonst. Den här så kallade stubbestolen med blommåleri mot röd botten är bär en datering från 1985. Säljs på Blomqvist Kunsthandel. 

Barnabys_svensk folkkonst_7Originalmålad dalahäst från 1800-talet i bemålat trä från Västra Auktionsverket ropas ut för 1 800 kronor.

Barnabys_svensk folkkonst_8      Stol och bord i ett! Mycket praktiskt är denna möbel från 1700-talet. Det är bara fälla ner skivan så har man ett trevligt bord. Säljs på Bukowskis Market. Utrop 2 000 kronor.

Barnabys_svensk folkkonst_9Skänken som är målad för att imitera mahogny och marmor bär en datering från 1846. Bakom dörrparet finns bakomliggande inredning. Ropas ut på Bukowskis Market.

Barnabys_svensk folkkonst_10Svarvad skål på fot, allmoge, 1800-tal. Gulmålad med spår av blomster. Undertill med bomärke. Ropas ut på Dalarnas Auktionsbyrå för 100

Barnabys_svensk folkkonst_11Göteborgs Auktionsverk ropar ut denna dalmålning på papper, 1800-talets förra hälft. Utropet är 6 000 kronor.