Categories
Antikviteter Design Inredning

Tvättäkta antikviteter & unika föremål på Grand Antiques

Aldrig annars är det sådan aktivitet i detta antikälskande land som just nu. Kvalitetsauktionerna fullkomligt radas upp runt om i Sverige och nu till helgen börjar den storslagna mässan Grand Antiques, då svenska eliten av konst och antikhandlare visar och säljer sina främsta föremål under tre dagar på Nordiska Museet i Stockholm. Pontus Silfverstolpe hos auktionssiten Barnabys berättar om olika inredningsstilar under århundradena.

Pontus Silfverstolpe reflekterar ”Varje år kommer det som en befrielse. Inte för att jag har något emot modern design och samtidskonst, men när de tvättäkta antikviteterna rullar in får jag rysningar, för att citera den gode Jan Ribbhagen.”


Ska man någon gång slå till och köpa en antikvitet så är det nu. Utbudet blir inte bättre än under slutet av november och början december. I stort sett alla svenska auktionshus lägger sina så kallade kvalitetsauktioner den här perioden, samtidigt som nätauktionerna får sin beskärda del av kakan när inlämningen till de stora auktionerna spiller över.

Det är inte bara auktionshusen som har fyllt ladorna. Så har även konst och antikhandeln gjort, vilket bland annat tar sig uttryck i Sveriges främsta antikmässa, Grand Antiques, som äger rum på Nordiska museet 21-23 november. Här serveras det sällsynta antikviteter av världsklass.

Föga är det bara i Sverige som det är högsäsong för antikbranschen. Internationellt avlöser auktionerna och antikmässorna varandra. Senast i förrgår hittade Pontus Silfverstolpe en silverbägare från Linköping på ett amerikanskt auktionshus som är med på Barnebys bland alla 300 000 föremål som finns att söka bland.

STIL GUIDE

För att orientera er bättre genom “paradiset” så har Pontus skrivit ihop en stil-guide över de mest populära antika stilarna som illustreras med några av alla föremål som finns att hitta på Barnebys eller på Grand Antiques. Håll till godo!

Barock

Barocken kom till Norden omkring 1650 och varade fram till 1720-talet. Det svenska konsthantverket var till stor del influerat av det tyska och holländska med tunga, kraftfulla möbler av gedigna träslag. I kunglig och högadlig miljö märktes det fransk-italienska inflytandet med starka färger och förgyllning. Ordet barock härstammar från portugisiskans barocco som betyder “oregelbunden pärla”. Termen började användas först när tidsperioden var över och då med innebörden “överdriven” och “egendomlig”.

Grand Antiques_1Kabinettskåp Barock, Antwerpen. Utropspris: 120.000 – 150.000 kr. Uppsala Auktionskammare

Senbarocken

Senbarocken varade mellan 1720 till 1750 och kallas ofta Frihetstiden eller Fredrik I:s tid i Sverige. Barockens tunga prakt fick ge vika för sparsamt dekorerade och slanka möbler med en elegantare karaktär. Idealet var den holländska och engelska stilen. Golvuret, byrån samt olika slags skrivmöbler blev på modet. Inhemska träslag prioriterades, till de fanerade möblerna valde man alm och alrot. Allra finast var valnötsfaner. På 1730-talet grundades Svenska Ostindiska kompaniet vilket påverkade hela stilidealet genom handeln med Kina.

Grand Antiques_2   Skåp Senbarock, Sverige. Utropspris: 40 000 SEK. Uppsala Auktionskammare

Rokoko

Genom en intensiv import av konst och konsthantverk från Frankrike blev rokokon tidigt etablerad i Sverige. Rokokon är högsta mode mellan 1750 och 1775. Trots det utvecklades en självständig stil med typiskt svenska särdrag av mycket hög kvalitet. Inspiration till mönster och dekor kom från naturen och möblerna målades i ljusa färger. Rokokon vidareutvecklade barockens stildrag, men med framträdande inslag av asymmetri – raka linjer var bannlysta. Möbler och konsthantverk upplever under rokokon en av sina absoluta storhetstider där det praktiska, lekfulla och eleganta förenas. Ordet rokoko kommer från franskans rocaille, en klippformation eller asymmetriskt ornament som utgör kärnan i rokokons mönsterbalk.

Grand Antiques_ 3 BYRÅ av Lars Nordin (mästare i Stockholm 1743-1773), Ej signerad. Rokoko. Utropspris: 80 000 – 100 000 SEK. Bukowskis

Gustavianskt

Under Gustav III:s regeringstid upplever Sverige en storhetstid inom konst och kultur. Trots starka influenser från Frankrike skapas den gustavianska stilen med klara nationella drag. Till grund ligger intresset för antiken och utgrävningarna i Pompeji och Herculaneum. Elegansen och den höga kvaliteten dröjer sig kvar från rokokon, men istället för en mjuk linjeföring och asymmetriska former eftersträvas symmetri, raka linjer och enkelhet. Byrån rätades ut, förseddes med färgstark intarsiadekor, brännförgyllda bårder och beslag. Stolarna bemålades gärna i grått och grågrönt, stolsbenen blev raka och ryggstöden fyrkantiga eller ovala. Den gustavianska perioden brukar räknas mellan 1775-1790.

Grand Antiques_4 BYRÅ av Georg Haupt för Hertigen av Småland levererad 21 augusti 1782. Gustaviansk. Utropspris: Utrop: 3 000 000 SEK. Bukowskis.

Gustav III:s död 1792 och de politiska omvälvningarna i Europa ställde större krav på anspråkslöshet och efter engelska förebilder framträdde allt tydligare en opretentiös nyklassicism. Den sengustavianska stilen andas både enkelhet och stramhet. Släta mahognymöbler utan intarsiadekor var på modet och träets naturliga ådring tilläts komma fram. Byråerna förseddes med mässingslister och mässingsbeslag. Baljfåtöljen med svängd, stoppad ryggbricka och sullastolen med bred, tvärställd och stoppad ryggbricka var högsta mode. Sengustavianska stilen räknas pågå mellan 1790-1810.

Grand Antiques_5SKRIVBYRÅ. Sengustaviansk, 1700-talets slut eller omkring 1800. Utropspris: 20 000-25 000 SEK. Skånes Auktionsverk

Karl Johan

När den franske marskalken Jean Baptiste Bernadotte äntrade svensk mark tog han med sig mer än en ny kungaätt, nämligen Napoleons stilideal, den kejserliga empiren. Inspiration till denna hämtades från antiken med förebilder från de grekiska, etruskiska och romerska väldena liksom Egypten. Det franska ordet empire betyder “kejsardöme”. Den svenska motsvarigheten Karl Johan bygger på vardagligare ideal. Möblerna tillverkades i mahogny och förseddes med förgyllda beslag i form av symboliska motiv och ornament. Dekoren var rik och färgskalan djupare än tidigare. Karl Johan pågick 1810-1840.

Grand Antiques_6SEKRETÄR. Sverige, 1800-talets första hälft. Karl Johan. Utrop: 15 000 SEK. Bukowskis

Nystilarna

Nystilar är den gemensamma benämningen för 1800-talets imitationsstilar som bygger på former och dekorelement från äldre stilepoker. Den industriella utvecklingen innebar masstillverkning av både möbler och föremål; aldrig tidigare hade utbudet varit så stort. Nygotiken är den äldsta av nystilarna medan nyrokokon med möbler i mahogny och rikt skulpterad dekor var den mest älskade. De många olika stilarna avlöste varandra och i slutet av perioden framträdde tapetserarstilen med rikliga mängder textilier och helstoppade möbler. Nystilarna avlöste varandra från 1840 fram till sekelskiftet 1900.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *