Dryckeskärl

Antikexpert Pontus Silfverstolpe om dryckeskärl

På hösten tillbringar man ofta mer tid i köket för att laga mat, och så här års har kalendern en förmåga att fyllas av härliga middagar och födelsedagsfester, tillsammans med vänner och familj.

Oavsett ålder och kultur har måltiden i alla tider samlat människor, såväl kring lägerelden som kring det överdådigt uppdukade bordet, vilket ofta fyllt en social funktion, där inte minst drycken stått i centrum. För ett par veckor sedan skrev vi en hel del om vin och vinauktioner, och gav tips från en av Sveriges mest meriterade vinkännare. Nu presenterar vi istället det som behövs, utöver maten och drycken, för att skapa den där perfekta middagen. Nämligen de föremål som omger mat och dryckeskonsten och måltidskulturen i stort. På Barnebys hittar du just nu allt från antika vinkannor till italienska vinkaraffer av silver och glasserviser från Kosta Boda.

När vi idag talar om svenskt glas är det framförallt två stora glasbruk som kommer på tal, Orrefors och Kosta Boda. De grundades år 1898 respektive 1742 och har haft ett stort antal internationellt erkända formgivare, som bland annat Nils Landberg och Simon Gate, knutna till sig. Glaskonstnären Nils Landberg (1907-1991) var verksam vid Orrefors glasbruk 1925-1972 och formgav bland annat tunna servis- och konstglas. Landberg är kanske mest känd för sina tulpanglas från början av 1950-talet. Hos Barnebys finns flera glasobjekt formgivna av honom, till exempel denna vinkanna med tillhörande champagneglas, signerade av Simon Gate.

AntiVinkanna-med-champagneglas-Orrefors

Vinkanna med 11st champagneglas, Orrefors.
Svagt bärnstensfärgat glas. Champagneglas, “Salut”, Simon Gate samt kanna, Nils Landberg, signerad.                                 Utropspris: 2000-3000 SEK, Dalarnas Auktionsbyrå

Simon Gate (1883-1945) var en annan av Orrefors erkända formgivare. Han kom till Orrefors 1916 och var en av nyckelfigurerna under glasbrukets första storhetstid. På världsutställningen i Paris 1925 fick Simon Gate och Edward Halds sitt internationella genombrott och Orrefors erhöll då sitt världsrykte. Hos Barnebys kan du hitta många vackra glas av Simon Gate. Bland annat servisglasen Molnet från 1920-talet, vilken består av 50 delar.

AntiSERVISGLAS-Molnet-Simon Gate-Orrefors-1920-tal

Servisglas, 50 delar, “Molnet”, design Simon Gate, Orrefors, 1920-tal.  Utropspris: 10 000 SEK. Stockholms Auktionsverk, Magasin 5.

Orrefors och Kosta Boda är båda kända för sina tunna vackra dryckesglas men det har inte alltid varit ur sådana som goda drycker avnjutits. Hos det italienska auktionshuset Colasanti Casa D´Aste finns just nu mer eller mindre robusta dryckeskärl i silver, som till exempel dessa sex små silverbägare.

AntBägare-silver-Colasanti-Casa-daste

Bägare i silver. Utropspris: 1 100 SEK. Colasanti Casa d’aste.

Det allra dyrbaraste glaset på Barnebys just nu är från ca 1710-15 och har ett utropspris på 466 000 SEK.

AntiSUPERB HESSEN-GOBLET-FRANZ GONDELACH-KASSEL-Bonhams-CIRCA 1710-15

Superb Hessen Goblet av Franz Gondelach, Kassel, Cirka 1710-15. Utropspris: 470,000 – 700,000 SEK. Bonhams.

Lördag den 29 november finns möjligheten att delta i en heldagskurs med måltiden i fokus. Kursledare är antikexpert Pontus Silfverstolpe, och gästföreläsare Lars Eriksson, adjunkt i måltidskunskap och värdskap på Restaurang- och hotellhögskolan, Campus Grythyttan, Örebro Universitet samt Ia Orre Montan, sommelier, adjungerad lektor på restauranghögskolan vid Umeå Universitet och vinskribent. Deltagarna utlovas en riktig resa i tid och rum. Anmäl dig här!

 

Mer om vin, goda dryckestips och de dyraste dropparna på auktion läser du i Carl-Jan Granqvists blogg på Barnebys!