Stora Hotellet i Umeå utsett till världens bästa nya boutiquehotell

Stora Hotellet, i årets kulturhuvudstad Umeå, återinvigdes i mars 2014 efter att ha varit stängt för en omfattande renovering i över två år. Det spektakulära hotellet med nästan 120 år på nacken, lockar inte bara gäster utan får dessutom högsta betyg på t ex resesajten TripAdvisor. Nu uppmärksammas även hotellet internationellt, genom utmärkelsen som det bästa nya boutiquehotellet i världen.

Vid hotellbranschens tävling Boutique Hotel Awards, som hölls i London den 12 november, utsågs Stora Hotellet i Umeå till vinnare i kategorin ”Newcomer”. Med i bedömningen finns kriterier som design, koncept, service, personal och hotellets helhetsintryck.

Juryns motivation löd: Hotellets interiör är unik – det känns som att man tar ett kliv tillbaka i tiden och går ombord på ett skepp till havs, fyllt med skatter och unika karaktärer. Varje objekt bär på en gömd berättelse och designern har verkligen hittat den rätta balansen mellan att förnya och bevara.

Stora Hotellet är inte bara stadens äldsta hotell, det är lika mycket ett stycke Umeåhistoria. Vi tar gärna chansen och berättar om Stora Hotellets historia som sjömanshus och några av de händelser som har utspelat sig här, säger hotelldirektör Anna Gemrud Mörner.

Boutiquehotell kan beskrivas som en variant av designhotell. Det rör sig alltid om mindre hotell med max 100 rum och inriktningen är livsstil och en unik upplevelse.

Anna Gemrud_Hotelldirektör_Stora Hotellet-2

Anna Gemrud Mörner berättar att Stora Hotellet har blivit en destination i sig själv.

Många av våra gäster har kommit till Umeå i första hand för att bo på Stora Hotellet, vilket vi är väldigt stolta och ödmjuka inför. Därför känns det som en bekräftelse att vårt hotell uppmärksammas även internationellt som en alldeles unik upplevelse.

En unik upplevelse är något som många har upptäckt när de besökt hotellet. Stora Hotellet får fina betyg av gästerna.

Staircase_Stora Hotellet Huvudtrappan är original från Stora Hotellets öppnande 1895. Från det översta planet hänger en installation i form av ett kristallregn, baserad på de tre klassiska kristallkronor som en gång smyckade Stora Hotellet. Historien berättar att nöjeslystna gäster stal de vackra prismorna som souvenirer. Den stora ljuskronan är fyra våningar hög.

Stora Hotellet & Stylt Trampoli

Vid renoveringen av Stora Hotellet, som har genomförts under ledning av den prisbelönta design- och arkitektbyrån Stylt Trampoli, har man tagit fasta på hotellets ursprung som stadens sjömanshus. Den unikt framtagna inredningen i sköna material, roliga detaljer och härliga färger speglar den spännande historien med både värme och glimten i ögat.

Kontrasten mellan det råbarkade och det raffinerade ligger till grund för konceptet; saltvattenstänk och champagne, segelduk och sammet.

En vacker gammal byggnad, ett saltstänkt förflutet, och en uppsjö fängslande individer – vi hade alla ingredienserna till ett hotell med själ, och med en äkta förankring till sin plats,” säger Erik Nissen Johansen, Stylts grundare och kreativa ledare.

På typiskt Stylt-vis påverkar konceptet och grundberättelsen varje del av helhetsupplevelsen, ner i minsta detalj – från interiören till grafisk design och restaurangens kulinariska inriktning.

Stora_Hotellet_lobby Hotellets lobby och reception.

Takljus_Sviten_Stora HotelletStora Takljus. Hotellets svit består av sovrum och vardagsrum, samt tre badrum varav ett med bastu, bad och dusch. Här finns matsalsbord, soffor och fåtöljer samt bar. Sviten ligger i det som en gång var hotellets anrika festsal med utsikt över Rådhusparken och Umeälven.

Stora Hotellet uppfördes av Umeå Sjömanshus 1895 och har sedan dess gästats av kungligheter såväl som av väderbitna sjöfarare. Hotellet ligger på Storgatan i Umeå, i en del av stadens kulturarena Väven, och har drygt 80 unika gästrum, restaurang, bibliotek, bar samt mötesrum.

Stora Hotellet_Exteriör       Stora Hotellets exteriör. Hörnet mot Storgatan är den kombinerade entrén till hotellet och restaurangen samt möjlig passage till torget och kulturarenan Väven. I bakgrunden syns det nybyggda hotellet U&Me.

Stora_Hotellet_entre

Lyx.se säger grattis till utmärkelsen.

 

Foto: Erik Nissen Johansen.