Patagonia R3 Yulex Nexkin – för hållbar svensk vågsurf

Patagonia är företaget som uppmanar dig som konsument att inte köpa deras produkter om du verkligen inte behöver dem. Man driver en initiativ kallat Common Threads Initiative med syfte att minska utsläpp och spara på naturens resurser. Patagonias företagsblogg heter ‘The Cleaniest Blog‘. Kort sagt är Patagonia en förebild inom företagsvärlden när det gäller hållbarhet och socialt ansvar. Därför är det inte konstigt att det är Patagonia som kommer med ett ny miljövänlig innovation som ersätter vanligt neoprene i våtdräkter.

Patagonia R3 Yulex Nexkin R3 är Patagonias senaste våtdräkt för vågsurf i temperaturer från 8 till 12º C. Alltså perfekt för våra svenska vatten när det börjar kyla på. Tillsammans med företaget Yulex har Patagonia i flera år arbetat för att ta fram ett material som ersätter traditionell neoprene. Resultatet är Yulex Biorubber, ett material som framställs av växten Guayule. Efter år av forskning och utveckling kan du som vågsurfar nu använda en våtdräkt som är helt återvinningsbar. Guayule-plantan ersätter det oljebaserade materialet neoprene i din våtdräkt med ett återvinningsbart material som dessutom har förbättrade egenskaper. Att odla Guayule är därtill en skonsam process för miljön. Plantan kräver lite vatten och när man skördar och processar den används små mängder av energi och kemikalier. Patagonia själva anser sig ha hittat ett material som inte bara gör våtdräkter miljövänliga utan också gör dem bättre. Eftersom man drivs av hållbarhet och socialt ansvar stannar man inte vid att lansera nya våtdräkter från Patagonia. Man väljer också att skänka bort sin innovation och låta vilken våtdräktstillverkare som helst använda Yulex för att på så sätt påskynda utvecklingen mot mer miljövänlig surf.

Nu finns det inga ursäkter. Nästa gång när du paddlar ut i Östersjön eller Kattegatt för att plocka lite svenska vågor kan du göra det i en våtdräkt som inte bara håller dig varm utan också sparar på naturens resurser.

patagonia-yulex-nexkin patagonia-yulex-nexkin2

Guayule plantan

Guayule-plantan