Fällkniven – knivskarpt hantverk från Norrbottniska myllan

De används av elitsoldater, jägare, poliser och kändiskockar. Till och med hovet använder dem. Med kunskap och hantverksmässig tillverkning förser Peter Hjortberger oss med några av världens bästa knivar. Vi gläder oss åt ett svenskt hantverk att vara stolt över.

Världens bästa knivtillverkare

Fällkniven drivs sedan 1984 av Peter Hjortberger och räknas idag som Sveriges främsta knivspecialist. Fällkniven i Boden är ett familjeföretag med rötterna djupt rotade i den norrbottniska myllan. De som tillverkar knivarna är själva jägare och fiskare sedan decennier och vet således hur en kniv ska fungera.

P_kniv_700

Den nära kontakten de har med sina leverantörer och kunder har gett Fällkniven en erfarenhet och en kunskap som gör att de kan tillverka världens främsta knivar inom respektive tillämpningsområde.

Fällkniven_peter_portrait

Peter Hjortberger blev årets företagare i Boden i februari 2015.

Årets Företagare besitter en stark drivkraft och har skapat en världsledande produkt och har kunder över hela världen. Han är en kunglig hovleverantör som skapat ett företag med bra lönsamhet och ständigt växande omsättning – Motivationen till Årets Företagare 2015

Mycket tack vare funktionell design samt specialstål med extrem hårdhet och hållbarhet, uppskattas Peters knivar av många olika typer av professionella yrken men även av privatpersoner som uppskattar kvalitet och design.

Kustjägare & attackdykare

Knivarna är godkända av amerikanska militären och populär bland elitsoldater så som Special Forces och Seal. Peter berättar hur mycket det betyder när soldater som varit fast ute i terrängen runtom i världen skickar brev till honom för att berätta att ”din kniv räddade mitt liv”.

Fällkniven_S1_700Fällkniven modell S1.

Vissa knivmodeller har även använts av svenska kustjägarna och attackdykare.

Förutom att klara alla vanliga sysslor kunde man vid behov också köra in den som ett bräckjärn i en dörr och sparka på den utan att den gick sönder – f d attackdykare i svenska kustartilleriet

Fällkniven har satt en norm för hur en överlevnadskniv ska se ut vad gäller design och hållbarhet. A1:an uppskattas av överlevnadsmänniskor som den bästa i tyngd, längd, styrka, greppbarhet och användning.

Police Rescue Knife PRK_700    Den svarta kniven heter PRK – Police Rescue Knife och är utvecklad i samarbete med piketen på Malmöpolisen men har visat sig vara väldigt lämplig även för dykare och seglare. Den delvis sågtandade eggen är designad för att snabbt skära igenom sega material som bilbälten, fartygstrossar eller nylonrep.

Den mindre F1 är en storsäljare som togs fram speciellt för försvarsmakten och ingår i JAS 39 Gripen piloternas överlevnadsutrustning.

F1

Unik hållbarhet

Fällkniven arbetar tillsammans med de legendariska mästersmederna och svärdstillverkarna Hattori i Japan. Som rolig anekdot kan nämnas att Hattori porträtterades i Quentin Tarantinos film Kill Bill, men även om Hattori har gamla anor så finns det ingen riktig koppling till den legendariske samurajen och ninjan Hattori Hanzo från 1500-talet som Tarantino anspelade på.

Det var ett äventyr för det lilla familjeföretaget att plötsligt göra affärer på andra sidan jordklotet.

 – När vi skulle göra affärer i Japan ville de först veta vem jag var, mina värderingar och vilka mina släktingar var. Först efter ett halvår började de prata affärer, vilket kändes lite frustrerande. De är mycket ärliga och noggranna men också äregiriga. De gillar att vara bäst och det passar också med våra ambitioner, säger Peter Hjortberger.

Japanska Hattori förser Fällkniven med det stål som används för att tillverka knivarna. Världens bästa stålblandningar (laminatstål) används. Extra hårt stål i mitten som ger eggen dess skärpa och sedan ett segare stål på båda sidorna som ger hållbarhet att kunna hugga och bända med. Företaget har tagit fram nya stålblandningar som har den högsta hårdhetsgraden av alla knivar på marknaden.

För att vara på den säkra sidan belastningstestar Fällkniven sina modeller vid Luleå Tekniska Universitet och vet således vad knivarna håller för. Med den kunskapen som grund vågar de påstå att deras knivar är världens starkaste, serietillverkade rostfria knivar.

För både skog & kök

I Fällknivens sortiment finns både exklusiva knivar, militärknivar, överlevnadsknivar, fällknivar, extra knivblad och kockknivar.

Fällkniven_Delta_700

Serien med kockknivar är uppkallade efter morse-alfabetet. Till dessa används ett laminerat koboltstål som är både starkt och håller skärpan mycket bra. Knivarna är helt och hållet gjorda för hand och är finare än någon maskin någonsin kan tillverka.

Våra knivar är skarpa, starka och säkra. Det är helt enkelt en kniv som håller skärpan. Sedan tycker många att de är snygga också. När folk köper kniv så är det oftast utseendet som bestämmer vilken kniv man vill pröva först, säger Peter Hjortberger.

Vackert hantverk

Vi vanliga dödliga kommer vi ju aldrig i närheten av dessa knivars bristningsgräns, men det är en trygghet och ett rent nöje att använda en kniv med utsökt kvalitet och styrka. Att knivarna är gjorda med trä- och läderhandtag gör dem även vackra att se på. Även om knivarna är legendariska bland militärer och jägare så uppskattas de av vanliga friluftsmänniskor som ett sant verktyg man alltid har med sig ut i naturen.

Fällkniven_700

Sorry, the comment form is closed at this time.