Noboard – snowboard utan bindningar

Noboard är snowboard utan bindningar – det svåraste du kan göra på snö men kanske också den totala upplevelsen.

Sherman Poppen anses vara uppfinnaren av snowboard. I slutet av 60-talet fick han uppdraget av sin fru att roa deras båda döttrar så att hon kunde få julstöka i fred. Han tog fram ett par miniskidor och gav dem till döttrarna men det var bara ett par till två flickor. De tog var sin skida och ställde sig på tvären och hade hur kul som helst. Sherman förstod att andra ungar också skulle gilla hans surfbräda för snö och skapade Snurfern och det blev en stor succé.

Tio år senare tog Jake Burton Carpenter Snurfern ett eller kanske till och med tre steg längre genom att göra brädorna lite längre och framförallt sätta fast gummistroppar som bindningar. Han startade företaget Burton Snowboards som idag är världens största snowboardföretag. I början av 80-talet satte Tom Sims både stålkanter och belag på sina Sims Snowboards och ännu viktigare var att han byggde bindningar med bakkappor. Alla tre sakerna gjorde att det nu gick att åka snowboard i pist och en helt ny sport var född.

Nu är det dags att gå tillbaka i utvecklingen och söka rötterna i snowboard. Företaget Noboard har tagit fram en piggförsedd gummiplatta som monteras på en vanlig snowboard och som ersätter bindningar. Du sitter alltså inte fast på brädan när du åker Noboard utan du står bara på den som på en surfbräda eller skateboard. En del väljer att hålla i ett snöre så att de kan hoppa med brädan men de riktiga puristerna åker utan snöre.

Nu kanske du tror att det här är något för pulkabacken men inget kunde vara mer fel. Den svenska snowboardgurun Johan Olofsson åker Noboard på samma ställen där han åker snowboard. Halvmetern lössnö är att föredra om du vill testa och det kommer att vara lika frustrerande svårt som första gången du provade på snowboard. Belöningen kommer i en känsla av total balans och harmoni med brädan – en svårslagen känsla enligt de som har provat.