Lyxen av att överleva en lavin

Få saker är så fantastiska som att åka i fluffig, orörd snö. Tyvärr är det inte utan risker och skulle du hamna i en lavin gäller det att ha rätt grejer.

En ryggsäck från exempelvis ABS med en airbag gör att du kraftigt ökar dina chanser att överleva. Genom att dra i ett handtag blåser du upp en stor airbag som gör att risken för att du ska hamna under snön minskar rejält. Istället flyter du ovanpå snön och försöker undvika att krossas mot klippor och träd.

OK, du undviker att hamna under snön men din polare hade inte samma tur. När lavinen har stannat ser du inte ett spår av honom. Det enda som är bra just nu är att din polare hade en lavintransciever och att du också har en. Du plockar fram din Pieps Vector som är den mest avancerade transcievern på marknaden. När du sätter den på sökläge och sveper över lavinkäglan kommer den att ge både en riktning och ett avstånd till din begravda kompis. Den känner till och med av om det är flera offer begravda och kan separera signalerna och ge dig olika riktningar. Plus att den kan skicka ett SOS med er gps-position.

Nu har du hittat din kompis och då gäller det att fort som tusan gräva upp honom. Du behöver självklart en bra lavinspade för detta, exempelvis en från Ortovox som lätt får plats i ryggsäcken och som har ett hårt blad som klarar av att gräva i smält snö som börjar frysa till betong. Innan du börjar gräva ska du dock exakt lokalisera din kompis så att du inte gräver i onödan. Transcievern ger bara en ungefärlig position så därför plockar du fram din sond från Pieps som kommunicerar med transcievern. Du sticker ner den i snön till dess att du stöter på något som kan vara din kompis. Fortsätt sticka till dess att du får koll på i vilken riktning och djup han eller hon ligger. Sedan är det bara att gräva till dess att du fått fram din polare. Först då tackar du dagens teknik för att det gick så fort och för att polaren överlevde.

 

Sorry, the comment form is closed at this time.