Dynastar Cham är årets vackraste skida

Det var verkligen kärlek vid första ögonkastet när jag första gången såg Dynastars nya serie skidor för stora bergetåkning – Cham. Formen på skidan är den vackraste jag sett med sin smala bakände och långa nos.

Dynastar Cham har den där magiska formen som får mig att vilja ta i produkten. Inte för att böja och känna spänsten i den utan bara smeka fingrarna över den. Ni vet, samma dragning som en Iphone har men som en HTC helt saknar. För mig signalerar de extremt mjuka linjerna på Chamskidorna att det är en skida att surfa på mer än attackera och det är precis så jag vill åka skidor. Tyvärr har jag inte hunnit åka på skidorna än men med tanke på hur många skidor för nästa vinter  som jag nu har sett som har just den här formen så måste det ha varit ett lyckat koncept.

Chamserien finns i fyra bredder på midjan – 87, 97, 107 och 127 mm. Skidorna är tänkta för åkning i både pist och puder med en lätt slagsida mot den orörda delen av berget. Ju längre bort från liftarna du vill vara desto bredare skida väljer du men även 107 mm funkar bra att åka i pisten öite tack vare att rockern blir starkare ju bredare skida du väljer och rockerformen gör skidan mer lättåkt.

Det är skidor som tål att åkas fort på men inte nödvändigtvis med maximal kraft. Sandwichkonstruktion och ett dämpande metallager i titanal gör att skidorna inte vibrerar som en sambadansös under Riokarnevalen utan känns lugna och trygga. En sak som bidrar till den lugna känslan är att bakändan är 8–16 mm smalare än brättet vilket gör att skidorna blir väldigt lätta att kanta. Om du dessutom monterar bindningarna lite duck stance – så att fötterna petar lite utåt istället för rakt fram – blir skidorna ännu kvickare och du får mer kraft i svängen.