Svenska Elevenate gör de hetaste skidkläderna i Europa

Förra vintern lanserades det svenska skidklädmärket Elevenate. Redan efter ett år är de märket alla snackar om och det snckas både om designen och den kompromisslösa funktionen.

Tyska Sport Conrads katalog trycks i flera hundratusen exemplar och tillverkarna slåss om och betalar bra för att hamna längst fram i katalogen. Svenska Elevenate fick framsidan. Helt gratis.

Det blir inte mer cred än så.

Det har gått otroligt fort för det årebaserade klädmärket Elevenate. För ett år sedan släpptes deras första kollektion till några få utvalda skidbutiker i Sverige och resten av Europa. Nu finns de i 15 länder och i alla länder skriker skidåkarna efter de färgstarka kläderna. Bakom märket står paret Sara Rönngren och Jimmy Odén och även om Elevenate är ungt så har de här två mer erfarenhet av skidåkning och skidkläder än vilken välfylld kabin som helst under en sportlovsvecka i Åre.

Sara har jobbat som designer av skidkläder åt företag som Peak Performance, Scott och Extrem och Jimmy har jobbat som skidguide i Alperna under många år. De åker garanterat skiten ur dig i vilken backe du än väljer och deras känsla för design och detaljer tar nu skidvärlden med storm. På Ispo – världens största sportmässa – blev de utsedda till det mest spännande märket och de är det enda klädmärke i världen som efter enbart ett års verksamhet fått licens att tillverka kläder i Gore-Tex.

Det som gör Elevenate så unikt är att de i en tid då nästan alla fokuserar på att sänka priserna för att matcha produkten med det ekonomiska klimatet valde de istället att inte kompromissa på en enda punkt. Lägg till det de starka färgerna, Sara och Jimmys cred i skidåkarvärlden och ett påhittat namn som betyder att lägga en elva nedför berget.

Ett exempel på hur Elevenate jobbar är Jimmys driv efter att få tag i den bästa producenten av Gore-Texplagg. Alla han frågade nämnde samma fabrik i Kina men sa samtidigt att de aldrig kunde komma in där med deras små volymer. Jimmy gav sig inte utan satte sig på ett plan till Kina för att visa upp sina plagg och berätta om sin vision om riktigt bra skidkläder. Resan lönade sig, nu tillverkas Elevenates toppjackor på just den fabriken.

– Vi är inte ute efter att tillverka så billigt som möjligt, vill ha ha den bästa tänkbara kvaliteten, säger Jimmy. Den här fabriken är absolut inte billig men den är bäst och det syns på plaggen i små detaljer.

Antagligen är det redan för sent för att få tag i årets plagg från Elevenate – de är slutsålda nästan överallt. Men det kommer ju fler vintrar så nästa år ska du vara ute redan i september om du vill ha det bästa och snyggaste i skidbacken.