Hendryx rockar på hela berget

Det kändes redan efter tio meter att Hendryx Skis var något alldeles extra. En timme senare var jag ett enda stort leende och allt jag kunde tänka var att de här skidorna var löjligt bra.

Platsen är Hintertux i Österrike och jag är där för att under två dagar testa så många skidor jag bara hinner. Det är strålande sol men det har inte snöat på ett par veckor så för en gångs skull är uttrycket att backen är stenhård ingen överdrift. Jag har tagit mig igenom 4–5 märken till lunch och inte ett enda par skidor har imponerat på mig. Det har varit för stelt, klumpigt och trist och kanske har jag inte kraften att väcka skidorna till liv, men en helt värdelös skidåkare är jag inte.

Näst på tur är svenska Hendryx Skis och allt jag vet är att de startade som ett garageföretag. Jag säger att jag vill ha ett par skidor som är roliga en stenhård dag som denna och blir minst sagt skeptisk när de serverar mig ett par psykedeliska Idiosynaptic med lång pudernos och en midja på 122 mm. En annan dag med en halv meter lössnö kanske…

Jag tar skidorna i handen, går bort till gondolen och tänker att jag får väl ge dem ett par åk. Det lutar knappt utanför toppstugan men redan efter tio meter känner jag att det här är något fantastiskt. Skidorna reagerar direkt och jag känner hur hela kroppen ler. Ju mer det lutar och ju mer farten ökar desto bättre blir skidorna. Jag fattar det inte – det här skulle vara ett par puderskidor men de beter sig som rena pistracern.

Jag kör en halvtimme innan jag är tillbaka vid testområdet och ber att få testa ett annat par. Det blir deras bredaste skida Cash is king och de är ännu bättre. Jag har aldrig kört bättre, jag har aldrig haft roligare på ett par skidor och betänk då att det är stenhårt i pisten. Det är ett halleluja moment av rang.

Mannen bakom Hendryx Skis heter Henrik Luthman och han kan snacka i timmar om millimetrar hit och dit i rockern eller om duck stance på bindningarna. Han är en teoretiker som tillsammans med skidhantverkarna på Åre Skidfabrik fått till något som ett litet märke inte skulle kunna lyckas med. Gör dig själv en tjänst och testa ett par Hendryx innan du köper ditt nästa par skidor.