sthlm skicenter skidtunnel

Sthlm Skicenter – Världens längsta skidtunnel

Under 2013 samlades investerare, byggherrar och världseliten inom längdskidåkning för att påbörja planerna för bygget av världens längsta skidtunnel, 25 minuter från Stockholm city.
Skidtunneln Sthlm Skicenter ska ligga i Lida Friluftsområde i Botkyrka kommun och kommer att bli världens längsta skidtunnel. Skidtunneln blir drygt två kilometer lång och nio meter bred och har fyra klassiska spår och en skatebädd i mitten.

sthlm skicenter skidtunnel 2014

Lida Friluftsgård är en del av naturområdet Hanveden som är det största sammanhängande naturområdet inom några mil från Stockholm city. Inom området finns sju naturreservat.

Sthlm Skicenter blir en anläggning för såväl nybörjare som landslagsåkare och främjar både svenska folkhälsan och Botkyrkas lokala idrotts- och näringsliv. Här kan du skida året om då lufttemperaturen hålls på konstant 0 grader och minus 2 i snön. Tunneln ska ha en kapacitet på ca 8000 åkare per dag. Eftersom Stockholm tillhör det distrikt som har flest Vasaloppsåkare varje år så borde det finnas glatt intresse för utökade träningsmöjligheter.

sthlm skicenter skidtunnel Vasaloppet

Nu återstår att se om projektet kan ros i land. Målet är att Sthlm Skicenter ska invigas hösten 2014. De första ansökningarna i upphandlingsprocessen har gåtts igenom och man väntar med spänning på besked om hur anbuden ligger och om världens längsta skidtunnel kan bli realitet i Sverige.

Sthlm Skicenter har 2,5 miljoner människor inom en radie på 18 mil. Är du en av dem?