Höstmys med Champagne under en filt.

Höstmys med Björnstierne

Lyx.se`s vinskribent Björnstierne Antonson delar med sig av den ultimata kuren mot höstdepp. Följ med på en njutningsfull resa, fylld med allehanda sensationer, vilka försiktigt kittlar dina sinnen för att få fram ett värmande leende.

Det har höstat till sig ordentligt och karaktären på det vi äter och dricker bör ju såklart följa årstidsväxlingarna. Tänk dig att du kommer hem på eftermiddagen, efter en lång shoppingtur i stadens mer fashionabla kvarter. Kanske är du frusen och melankolisk till sinnet, men det finns bot: ladda brasan, svep in dig i en designerfilt av klassiskt snitt ( Till tonerna av Bobby Womack som sjunger ‘Across 110th Street’ ) och dekantera en värmande Pomerol. När så några svaga solstrålar lyckades tränga igenom det dystra molntäcket som omger sinnet, förstår du snart att en mogen champagne passar bättre för tillfället ifråga. Efter att ha lättat på korken och förväntansfullt stoppat ned näsan i glaset är det enormt fascinerande att märka hur exakt vinet lyckades återge den svenska naturens dofter en novemberdag. Här finns den isande vinden, som påminner oss om vinterns antågande. Här finns den dagsfärska fallfrukten från villaträdgårdarna, den friska röken från en avlägsen hösteld, kremlorna, kantarellerna, de fuktiga och lätt mörkna stubbarna och den vackra barrskogsdoften. Allt detta samlat i ett glas vin, gjort på druvor skördade tiotalet år tidigare, 200 mil söder om Stockholm. Snacka om naturens ande i flaskan! Redan Napoleon insåg värdet av att njuta och unna sig även i svåra stunder. Han lär ha sagt att “i segerrus förtjänar man champagne och i nederlaget behöver man champagne”.

Förmodligen instämmer du, och passar på att njuta än mer koncentrerat och insiktsfullt i höstmörkret, även om höstdepressionen slår till. Napoleon stannade för övrigt upp i Champagne för att ladda batterierna inför varje slag – utom en endaste gång. Innan han gick mot sitt livs största nederlag i Waterloo…

När bubblorna har gjort sitt, kanske en fylligt rik och komplex flaska från Norra Rhônedalen kan göra resten. Är ni flera kommer en magnum väl till pass. Tänk vad roligt det är med stora flaskor. Eller som det gode Michael Broadbent på Christie’s Wine Auctions säger; ‘a magnum is perfect for two, when one of us is drinking!’

Med detta sagt: hör och lär, av en levnadskonstnär och konnässör.

Sommelierens tips på champagne för höstmys:

1996 R & L Legras ‘Cuvée St Vincent Brut Grand Cru’

Sommelierens tips på viner att dricka framför brasan:

2012 Pierre Gaillard ‘Crozes-Hermitage’

 

Vår egen Riddare. Björnstierne är sommelier och älskar, skriver och utbildar om vin men kallar sig inte vinrecensent. Hjärtat slår ett helt fyrverkeri extra för den ädla drycken Champagne.