Doftljus för världens lyckligaste folk och deras fikastunder

Doftljus kan man nästan hitta i var mans hem nu för tiden, men kanske inte alltid av bästa kvalitet. Ska man sätta guldkant på vardagens fina stunder gör man gott i att satsa på doftljus som håller god kvalitet i form av design, dofter, brinntid och jämnhet. Just nu är en favorit doftljusen från Skandinavisk. Gör som skandinaver gör mest – tänd ett ljus och ta en kopp fika till.

Skandinavisk är företaget som startades av två engelsmän som gillar den skandinaviska stilen och sättet att leva. Till det ska vi lägga att de båda gifte sig med två blonda skandinaviskor och flyttade hit! Shaun Russell, en av grundarna, berättar för Lyx.se att deras idé med Skandinavisk är att fira olika aspekter av den skandinaviska livsstilen som de under de senaste 15 åren har lärt känna och älska. Det är roligt att höra hur Shaun och hans affärspartner Gerry beskriver hur andra nationaliteter ser på oss skandinaver.

Balansen mellan ytterligheterna man hittar i Norden – vidsträckta tysta landskap och dramatiska klimat i kombination med invånarnas förmåga att finna gemenskap, mys och lycka i de minsta vardagliga ögonblick – är, uppriktigt sagt, unikt, beundransvärt och relativt okänd.

Doftljus verkade för företagsduon som den perfekta möjligheten att dela den historien eftersom det inte bara har att göra med visuell design och storytelling, men det är också en spegling av skandinavers förkärlek till levande ljus och mys i vardagen, och i slutändan använder doft för att styra människor mot de olika tillgångar i regionen som dessa två Engelsmän så beundrar.

Skandinavisks doftljus hämtar inspiration från vår skandinaviska natur, klimat, landskap, flora och människor. De har namn som ö, skog, hav, fjord, ro osv – namn som klingar natur och dofter som även känns naturliga utan att bli för söta eller kännas konstgjorda. Både designen, historien och dofterna faller Lyx.se i smaken – de känns enkla, rena och…skandinaviska.

Eftersom de kände levande ljus var den självklara utgångspunkten för att berätta historien om Skandinavisk livsstil, gjordes en hel del forskning kring att hitta de bästa producenterna som sedan hjälpte dem realisera sin vision.

Skandinavisk_Grundare

Shaun berättar att han har ett nära samarbete med deras designer Line Kruger för att åskådliggöra Skandinaviens olika regioners aspekter och tillgångar på bästa sätt.

Jag fokuserar på doften och berättelsen medan Line då översätter denna vackert in i designen.

Vart själva glasen till ljusen produceras är en så kallad företagshemlighet, men alla deras produkter designas här i Skandinavien och produceras inom EU.

Doftljus_Skandinavisk

Ljuset Ö har inspirerats av alla de tusentals öar runt Skandinavien kust. Det doftar friskt och har en brinntid på 45 timmar.

Skandinavisk_Skog_Hav_700

Härligt med dofter som västkustens hav (HAV) och vår oändliga skog (SKOV).

Tillsammans med stilsäkra bloggänget Design Bloggers United har Skandinavisk tagit fram ett lite större doftljus på 600 gram med 4 vekar som heter KOTO – som betyder ”hem” på finska. Brinner 75 timmar med inslag av jasmin och vanilj som passar bättre under sena hösten och jultider.

Koto_Skandinavisk

Kollektionen av doftljus för Vinter 2014 introducerades på Formex Stockholm förra veckan, och kommer även att visar upp på DesignTrade Köpenhamn. Vinterns nyhet förblir väldigt doftorienterad eftersom 3 nya dofter introduceras: JUL, SNÖ och så KOTO. Varje doftljus hälls i handblåsta glas i ren design.

För Shaun är lyx att få ta ett långt bad med en god bok och levande ljus. Dessutom gillar han veteranbilar och har turen att äga en 66 Ford Mustang convertible. Han fortsätter: ”Att sitta i min frus rosenträdgård med en sval Sancerre eller fredagsmys hemma med familjen, det är lyx.”

Vi tycker att ni skandinaver har hittat hemligheten till ett lyckligt och meningsfullt liv, så vi är här för att stanna!

Doftljusen finns att köpa via deras egen hemsida, på Illums Bolighus och i slutet på september även hos Kakelspecialisten.

Höstens doftljustips, i all sin enkelhet.