Anderssons Design rockar med svenskt hantverk

Anderssons Design är ett litet familjeföretag på Bjärehalvön som designar och tillverkar stilrena inredningsprodukter i svenskt stål. Just nu är designern Maria Anderson aktuell med flera nya produkter som lanseras på Formex mässan denna vecka. Lyx.se fick en pratstund med grundarna bakom det svenska konceptet.

Anderssons Design grundades av äkta makarna och formgivarna Maria och Stefan Andersson. Maria har en bakgrund som mönsterkonstruktör och har alltid haft en passion för färg och form och en känsla för att utveckla nya saker i såväl textilier och metall som andra material. Stefan driver sedan många år företag med en industriverkstad och är formgivare och konstruktör med erfarenhet och känsla för form och design. Det var här i familjens industriverkstad som Maria och Stefan började göra prototyper och testa sig fram när idéer om design kom fram. De hade en gemensam dröm om att tillverka stilrena föremål med en unik skandinavisk känsla.

Att hitta det enkla i alla – rena linjer som bildar vackra och praktiska föremål är en utmaning som vi älskar och drivs av.

Det är inte förvånande att Maria sysslar med det hon gör. Maria Andersson är en sann entreprenör och har sysslat med allt från kläddesign till att driva eget café och kontorsadministration inom vården. Hon präglas av kreativitet, framåtanda och en passion för det hon tar sig för. Genom alla faser i hennes arbetliv har en röd tråd varit en känsla för färg och form men också med en känsla för business.

Rock bowl_Mässing_Formex 2014_Andersson DesignAnderssons Designs underbara Rocking Bowl i mässing på Formex trendutställning 2014.

All tillverkning är absolut svensk och hantverksmässigt utförd. Eftersom alla föremål är helt- eller delvis handgjorda blir de unika. De allra flesta av produkterna skärs ut med laser i svenskt stål och pulverlackeras sedan. Idag pulverlackeras många av Anderssons Designs produkter i Assars industri i Sverige.

Ljusstake_Stars_Anderssons Design

Förutom stål, tillverkas en del av produkterna i ren mässing som sedan klarlackas.

Svenskt hantverk och design

Bland Lyx.se’s favoriter hos Anderssons Design finner vi Rocking Bowl i mässing. Den är snygg på vilket bord som helst. Rocking bowl görs i flera färger som även anpassas efter säsongens trender. Rocking bowl görs av ett och samma stycke metall och böjs sedan till en skål som gungar fint när man placerar något i den. Den har inspirerats av kärleken till den skandinaviska naturen och havsvågornas ändlöshet.

Mässing_Rocking Bowl_miljö_Andersson Design

Förutom skålar designar Anderssons Design även fina fat, praktiska hushållspappershållare, roliga äggkoppar, ljusmanschetter, snygga ljusstakar och värmeljushållare i olika former. En av dessa är Lily Light som är inspirerad av liljekonvaljer och ger ett vackert stämningsljus.

svart_earthlily_anderssons design

Lily Lights är fina i grupp vid dukning av ett festbord eller ensam till exempel på frukostbordet. Finns bl a i högblank svart, pärlemorvit, mörkröd, guldmetallic eller naturens egna vårgröna färg.

STHLMSKAN

Nästa steg för Anderssons Design att ta sin design och kreativa idéer vidare även till andra material. Vi har nu fått ett smakprov i form av coola inredningsprodukter med ett mönster inspirerat av Marias erfarenheter under studietiden. STHLMSKAN by Anderssons är ett eget varumärke, designat av Maria som är född och uppvuxen i just Stockholm. Inspirerad av sin tid på Stockholms Tillskärarakademi kombinerat med ett unikt formspråk tillverkas en limiterad serie av brickor, underlägg och smörgåsfat i björk.

Dagmar_Anderssons Design

Textilierna med Marias design produceras i ekologiska fabriker och under våren 2015 introduceras fler produkter på denna linje.

STHLMSKAN_Maria Andersson_Kudde_Birgit

Även egendesignade smycken finns med bland vårens nyheter – halsband, armband och ringar i pläterad roseguld, guld och silver.

Ett samarbete som lanseras under våren är Marias egna mönster även på vackra plädar från en anrik svensk pläd- och filtleverantör. Två svenska kvalitetsmärken som kommer samman för att skapa fina produkter för oss att inreda våra hem med. Mer om det i vår!