Iittala X Issey Miyake home collection bjuder in till pauser i vardagen

Under Stockholm Design Week i februari fick vi äntligen se den nya Iittala X Issey Miyake home collection. Japanskt möter finskt i detta vackra textil- och designsamarbete som vill bjuda in till små pauser i vardagen och hjälpa till att skapa hem i harmoni.

Kulturer och språk må vara olika men kollektionen präglas av de stilmässiga likheterna från de båda länderna. Samarbetet mellan de två mästarna i tidlös design – skandinaviska Iittala och asiatiska Issey Miyake – har pågått i flera år och nu äntligen ser vi resultatet. Att det har fått ta så pass lång tid är en lyx i sig. Att dessutom ge betraktaren av objekten en chans att stanna upp och bara vara i nuet är också lyx i en värld där vi konstant är uppmuntrade till att göra mer och leva snabbare. Produkterna i Iittala X Issey Miyake-kollektionen gör oss medvetna om vårt hems många funktioner: avslappning, arbete och umgänge.

Iittala X Issey Miyake_Pause_for_harmony_2016_porslin

En vision om ett hem i harmoni

Detta är Iittalas och Issey Miyakes första samarbete. Iittala är en mästare inom tidlösa designikoner, medan Issey Miyake är ett globalt varumärke berömt för sina innovativa plagg som går bortom mode och trender.

Iittala X Issey Miyake_green vase

Tillsammans med Sawako Ogitani från Miyake Design Studio berättar Iittalas designchef Harri Koskinen om samarbetet under en utställning på Wetterling Gallery i Kungsträdgården i Stockholm.

Dessa två varumärken har alltid varit trogna sin filosofi om tidlös design och kreativt tänkande. De värdesätter också tradition, funktionalitet, hantverk och användandet av innovativa material och metoder i sitt designarbete – Harri Koskinen, Designchef på Iittala.

I kollektionen ingår vaser, porslin, servetter, bordstabletter, ljuslyktor och kuddar – en samling inredningsaccessoarer som dels är användbara men också vackra att se på och njuta av i vardagen.

Iittala X Issey Miyake_dukat bord

Båda designteamen har visat en stor kärlek till natur, hantverk, enkelhet i design och ny teknologi. Kollektionens färgskala är inspirerad av vårens uppvaknande i Japan och olika delar av blommor som spirar.

Iittala X Issey Miyake_Pause_for_harmony_2016_kuddar

Förutom färgerna har olika plisseringstekniker använts för att ge kuddarna och andra accessoarer dess unika former.

Iittala X Issey Miyake_Sawako OgitaniSawako Ogitani rån Miyake Design Studio.

Iittala X Issey Miyake

Textilprodukterna är skapade baserat på Issey Miyakes ursprungliga viknings- och plisseringstekniker som använts i deras klädskapande sedan sent 1980-tal. De bästa materialen har valts för att behålla de vikta och plisserade formerna, och samtidigt vara praktiska. Förvandlingen från en plan form till 3D-formen hos textilprodukterna ger en blomstrande blomma. Något som skapar ett ögonblick av överraskning och glädje.

Iittala X Issey Miyake_blomma

Vad innebär då en kollektion av keramik, glas och hemtextil för hemmets alla ritualer? Jo, det betyder till exempel att de tallrikar och glas, i dess former och färger, som ingår i serien bjuder in användaren att njuta i tiden i stilla reflektion eller i glädjefyllt firande. De vill hylla hemmalivet genom att bidra med en mjuk stämning tack vare sina färger och genomtänkta former. Att lägga hemnycklarna på bordsblomman är en ritual som kan skapa en övergång från jobb- till hemmaläge, ett beslut att tända ett levande ljus i ljushållaren av porslin säger åt dig att slappna av under ett par timmar, så länge som ljuset brinner.

#pauseforharmony

Kollektionen består av 30 föremål och finns nu i butik.

Iittala_Issey Miyake_ljuslyktor_Iittala X Issey MiyakeLjushållare Iittala X Issey Miyake.