Porslinsserien Rörstrand Eden återlanseras i samband med företagets 290-årsjubileum

I år firar den svenska porslinstillverkaren Rörstrand 290 år och firar bland annat med att på folkets begäran återlansera 1960-talet absoluta designklassiker Eden i ny tappning.

Rörstrand är en den nästa äldsta porslinstillverkaren i Europa efter tyska Meissen. 1726 bildades ‘det Swenske Porcellainsvärket’ då man började tillverka porslin vid Rörstrands Slott i Stockholm. Slottet låg där vi idag finner Filadelfiakyrkan på Rörstrandsgatan som går rakt igenom stadsdelen Birkastan i Stockholm. Senare flyttades produktionen till Göteborg och därefter Lidköping.

Handmålning_RörstrandHandmålning vid Rörstrands porslinsfabrik. 

Generationer använder Rörstrandsserviser. De går i arv och har varit med om att skapa minnen och känslor i många familjer. Serviser har blivit släktklenoder och klassiska samlarobjekt som är en del av svensk designhistoria.

Rörstrand Eden

Eden designades 1960 av Sigrid Richter under en period då rustikt stengods med stora, lekfulla mönster var modernt. Originalserien gjordes i 72 delar och producerades fram till 1972.

Rörstrand_Eden_logo

Dekoren består av ett kluvet äpple i blålila toner samt grönbruna blad i olika storlekar.

Rörstrand_Eden_mönster_Sigrid Richter_1960Eden originaldesign av Sigrid Richter 1960.

Servisen Eden hör till 1960-talets klassiker. Efter andra världskrigets slut hade Rörstrands stab utökats med kända konstnärer såsom Hertha Bengtsson och Marianne Westman som hade stor betydelse för verksamheten. Eden har ofta felaktigt tillskrivits Marianne Westman, vilket hon dementerat flertalet gånger eftersom hon inte själv tyckte om designen. För fabriken och svenska folket var den dock helrätt och fanns i produktion i 12 år.

Jubileumsutgåva

Efter en omröstning bland Rörstrands anhängare stod det klart att, den på antikmarknaden populära, servisen utsågs som vinnare bland tolv retromönster. Eden kommer alltså tillbaka i Rörstrands sortiment efter 44 år, i fältspatporslin med sju olika delar och i en mer uppdaterad färg och form. Vi ser en skillnad mellan det ärvda gamla och de nya delarna.

Eden_bowl_30cl_hi

De nya delarna i Eden-serien består av skålar i två storlekar, burk med lock, mugg, tallrikar i två storlekar samt pappersservetter.

Eden finns i butik från och med april 2016. Lagom till vårens fikastunder – välkommen tillbaka!

Rörstrand Eden_2016

Rörstrand Eden_tallrik_2016