Veckans Designer – Alexander Lervik formger användbara ting för hemmet

I samband med Stockholm Design Week 2016 presenterade formgivaren och uppfinnaren Alexander Lervik nya designs för både sin egen kollektion Tingest samt nya produkter för Aritco Homelift och Absolut Art, som vill göra konst tillgängligt för fler människor.

Alexander Lervik är arkitekt, inredningsarkitekt och produktdesigner med det egna produktvarumärket Tingest. Han har tidigare samarbetat med bland andra Moroso, Zero och Skandiform och har tagit emot flertalet utmärkelser. Lerviks arbete kännetecknas av nytänkande, humor, passion och intensitet.

tingest_alexander lervikLjusstaken Pythagoras och brickan Betjänten med läder. Design: Alexander Lervik.

Alexander Lervik har på uppdrag av olika varumärken tagit fram nya och inspirerande designs som finns tillgängliga från och med våren 2016.

HangSmart – det nya sättet att hänga konst

HangSmart_AbsolutArt_Alexander Lervik

För Absolut Art har Alexander Lervik tagit fram den finurliga och patenterade kroken HangSmart som visas i en utställning på Nordiska Kompaniet i Stockholm.

Här jobbar vi främst med det som är gömt bakom konstverken, men som bidrar till att varje objekt blir en central del och därigenom kommer ”wowkänslan” hos betraktaren. Uppfinningen möjliggör att du kan flytta på konsten när den väl hänger på väggen – Alexander Lervik

Absolut Arts mission är att göra det lika lätt att konsumera konst som det idag är att upptäcka nya låtar på nätet, buda hem en möbel från ett auktionsverk eller att klicka hem en tröja från sin favoritdesigner.

Alexander Lervik_Absolut Art_HangSmart

”Det borde vara en inspirerande upplevelse att fylla sina väggar med konst, snarare än något som känns som en stor utmaning. HangSmart är en del av hela vårt tänk kring att tillgängliggöra bra konst. Det ska vara enkelt, kännas genuint och utvalt”, menar Nahema Mehta, medgrundare av Absolut Art.

Sedan april 2015 drivs Absolut Art som ett eget affärsområde och intäkterna kommer enbart via den egna försäljningen i webbshopen. Absolut Arts konstverk är gjorda av några av konstvärldens mest framstående och lovande artister. Företaget arbetar med framstående kuratorer, bland andra Jonas Kleerup och Francesca Gavin, som reser världen över för att finna de senaste vibrerande konstscenerna och framtidens lysande artister.

Absolut ArtKonstverken har limiterade upplagor på mellan 5 och 200 exemplar som alla är signerade, numrerade och levereras vackert paketerade med äkthetsintyg i museiklassade UV-skyddade ramar.

Alexander Lervik gör hissen till en möbel

Den svenska hissproducenten Aritco tar steget in i det privata hemmet och lanserar en unik hiss designad av Alexander Lervik vars innovationslust i kombination med sitt sinne för ljussättning och industridesign gör hissen till något alldeles speciellt.

”Uppdraget att utveckla en hiss likt en möbel har varit en stor designutmaning, det finns både lagar och säkerhetsaspekter att förhålla sig till”, förklarar Alexander Lervik. ”Med detta i åtanke har jag utvecklat både exteriör- och interiördesign, bland annat har jag tagit fram en helt ny lösning för själva kontrollpanelen. Allt för att anpassa den annars opersonliga hissen och förvandla den till ett designobjekt.”

Alexander Lervik har designat hissen för hemmiljö och den kräver inte mer utrymme än en garderob i det moderna hemmet. Innerväggarna i hissen anpassas efter kundens unika stil och önskemål.

Aritco hiss_Alexander Lervik

Intresset för innovation ligger till grund för arbetet och Lervik har haft bilindustrin som främsta inspirationskälla för ergonomi och design. Ett tydligt exempel är den nya kontrollpanelen som ersätter hissens traditionella instrumentpanel. Lerviks lösning bygger på ett vred som vrids till önskat våningsplan samtidigt som det hålls in. Utformningen av kontrollpanelen och dess funktion är helt unik på marknaden och ger hissen ett nytänkande och spännande uttryck.

Alexander Lervik_Movement