Börslycke Gård – Naturligt och himmelskt gott

Börslycke Gård i Östergötland gör Agnes Johansson sina sylter, kryddoljor och lenaste kolor för hand – småskalig tillverkning från grunden med naturliga råvaror, helst från granngårdarna. Svensk tradition och passion till hantverket är åter igen något som faller Lyx.se i smaken.

Jag tycker om att både höra om och smaka mat, råvaror och produkter som kommer från närliggande svenska gårdar och småskaliga producenter som lägger ner sin själ i att skapa det där lilla extra.

Det man stoppar i munnen känns på något sätt mer äkta. Man vet var det kommer ifrån och vilka råvaror som tillsatts. Börslycke Gård är just en sådan liten producent av allehanda goda matvaror.

Själv har jag smakat några av deras hemgjorda sylter, marmelader och handgjorda kolor. Jag kan inte säga annat än att det var himmelskt gott.

Eller snarare – så här bör alla varor på jorden smaka. Ärligt och rent, utan konstgjorda smaktillsatser eller konserveringsmedel.

Ask kolor_Börslycke

En familj i 3:e generationen bor på Börslycke Gård, i Kjällmo norr om Motala, där Agnes Johansson och hennes mamma Pia idag står för tillverkningen av de fina produkterna som säljs både i egen gårdsbutik och caféet men även på utvalda butiker ute i landet.

Agnes_Börslycke Gård

Eftersom jag tidigare är svag för kolorna från Pärlans Konfektyr, som tillverkas i Stockholm, blev jag så klart nyfiken på hur kolorna från Börslycke Gård skulle stå sig i jämförelse. Mycket väl, om inte bättre, skulle jag säga. Dessutom kan vi till detta tilläga att Agnes från allra första början varit noga med att använda naturliga produkter och råvaror som helst kommer från den nära omgivningen. Till deras jordgubbs- och rabarbersylt kommer till exempel jordgubbarna från en odling ”runt hörnet” i trakten, får vi lära.

Börslycke Gård

Och när kolan kokas tar det tid! Eftersom Agnes inte använder några tillsatser, och viktigast av allt heller inga essenser, blir koktiden väldigt lång. Börslyckes citronkola tar tid att tillverka eftersom Agnes använder citronsaft som förlänger koktiden. Skulle hon byta till att använda en essens skulle koktiden bli betydligt kortare men det skulle vara emot hennes principer.

På gammeldags vis.

– Det är jag som kokar all kola som det ser ut just nu. Jag kokar dag 1, och skär och packar dag 2. Jag smakar på en kantbit från varje kok för att vara säker på att jag till exempel inte har bränt kolan.

Choklad Havssalt_Börslycke Gård

All kola packas i papper för hand och därefter i kartong för hand, och därefter sätter vi på etiketter och snörar. Vare sig Agnes kokar en marmelad, gör en dressing eller kokar kola har hon en kärlek till hantverket. Hon fortsätter:

Även om jag vet att jag aldrig kommer tjäna några stora pengar på det jag gör, kommer jag aldrig kunna ta bort hantverket från processen genom att till exempel packa kolan med hjälp av maskin.

Kolan med smak av vanilj och kanderad ros var en favorit. Den bjuder vi på när det blir fin-fika. Andra smaker är vanilj/havssalt, choklad/havssalt, jordgubb, lakrits och sist men inte minst – citronkolan.

Jordgubbs- och rabarbersylten gav en sådan genuin upplevelse och ett konstaterande att det är ”så här det ska smaka”. Genuin svensk jordgubbe utan krusiduller.

Börlycke gård_Sylt

Börslycke Gård kryddolja är gjord på ekologisk kallpressad rapsolja från Sänkdalens gård och finns i smakerna citron samt chili & dragon. Kryddorna kommer från Börslyckes egen kryddträdgård.

Eko rapsolja_Börslycke

Webbutiken delikatesskassen.se säljer Börslyckes godsaker och på gårdens hemsida finns en lista med deras återförsäljare som Agnes fyller på allt eftersom.

Vinäger och Olja_Börslycke

Foto: Cecilia Petrini och Michaëla Hemgren