Chokladshopping i New York och Stockholm

Recept för framgång: ta två bröder som älskar choklad och gillar att segla. Blanda med en stor portion nyfikenhet och en rejäl dos äventyrslängtan och du får Mast Brothers. Två new yorkers som inte bara nöjer sig med att sälja handgjord choklad utan dessutom själva seglar hem kakaobönerna från Dominikanska Republiken. Det tog 14 dar.

Men deras resa började hemma i lägenheten med hemgjorda redskap för att göra choklad av kakao. Idag har tillverkningen flyttat till butiken i Brooklyn, men deras passion för mathantverk och känsla för kvalitet är fortfarande densamma. Försäljningen sker över disk i de två butikerna i Brooklyn och på Manhattan, där varje chokladkaka slås in för hand med papper som designats in house. Tjockt papper med härlig struktur, rikt på känsla som leder tankarna till samma slags papper som slaktare använder. Mast Brothers säljer inte bara chokladkakor, de erbjuder ett handgjort konstverk som berättar en historia.

Mast Brothers var först i New York med handgjord choklad, här hemma har vi kunnat njuta av den varan ända sedan 1926. Då öppnade Betsy Sandberg på Lidingö, en butik som fortfarande finns och där konditorerna fortfarande kokar kola och tryffel i grytorna på spisen i köket bakom disken.

Den andra klassiska butiken i Stockholm är förstås NK Konfektyr som erbjuder mer än sjuttio olika praliner, marsipanfigurer och tryffel med smak av vanilj, lime, champagne och karamell, magnifika chokladägg till påsk och storartat marsipangodis till jul. Ljuvligheterna tillverkas naturligtvis för hand på NKs vis av utvalda råvaror efter traditionella recept. Allra mest stolt är man över NK-minten som funnits i sortimentet över 50 år.

En nykomling är Chokladfabriken i Stockholm. De har skapat en sagolikt raffinerad lakritskolastång (lyxredaktionens favorit!) men erbjuder även upplevelsebaserad chokladprovning, magnifika tårtor och resor dit kakaon växer på Tobago.