Inre ro, harmoni, energi: Yasuragi Hasseludden

Redan när vi börjar närma oss Hasseludden känner jag lugnet sänka sig. Som om en buss full av människor som samtidigt andas ut. När vi svänger in mot Yasuragi åker vi genom en portal – jag lägger ner min smartphone, vill inte längre dokumentera – bara uppleva.

Vi går in i entrén och möts av subtila doften av rökelse, välkomnas genast av leende ansikten, får känslan av att man har sett fram emot att just vi skulle komma.

Yasuragi öppnade 1997 på Hasseludden i Stockholms skärgård i lokaler som en gång ägdes av LO. Yasuragi betyder “inre ro och harmoni” på japanska och de som arbetar här har som ambition att ge sina gäster ny energi. Ledorden för Yasuragi är just det; inre ro, harmoni, energi.

Med sitt havsnära och naturnära läge blir gäster bortskämda med ren luft, vacker utsikt, och rogivande stillhet. Gäster, vare sig de kommer för semester eller konferens, får uppleva en paus från allt vad storstad och stress innebär. På Yasuragi springer man inte. ALLA, både gäster och personal, går lugnt genom korridorerna, allt annat vore otänkbart eftersom det finns något vackert att titta på överallt och själva promenaden mellan ett rum till ett annat är en upplevelse.

yasuragi-pool-spegelbild-yukata
På Yasuragi finns inget skäl att ta med sig badkäder eller egen badrock – allt finns redan här.

 

Som gäst begåvas man vid ankomst med ett kimono-liknande plagg som kallas yukata och tofflor – och det blir den avslappnade uniform man har på sig mer eller mindre hela tiden.

“Att mötas i yukata betyder att man klär av sig lite av sin vardag. Redan när man åker genom portalen, lämnar man något bakom sig,” berättar Anna Spjuth, VD för Yasuragi för lyx.se.

Och genomgående är det omöjligt att missa hur stolta personalen är över anläggningen, över själva upplevelsen. Från VD till restaurang-chef, till sushi-kock och receptionister – alla utstrålar en lugn hjälpsamhet, en nöjdhet med att kunna erbjuda gästerna upplevelsen av Yasuragi.

Med tanke på stillheten, på den ro och den paus från vardagslivet som Yasuragi innebär, skulle man kanske kunna tro att det vore svårt att koncentrera sig på arbete under ett besök. Men det stämmer inte. Hasseludden har nyligen öppnat fyra nya mötesrum, utvecklade tillsammans med Doos Arkitekter; Kabuki, Teien, Manga och Shibuya.

yasuragi-meeting-teien-garden-room
Mötesrummet Teien, inspirerad av den traditionella japanska trädgården

 

Alla rummen är olika; Kabuki (som fått namn av den klassiska japanska teaterformen) är ett rum som utstrålar energi och styrka, designat att väcka kreativitet. Bekväma fåtöljer, utsikt över trädgården och en dramatisk väggbild av en Kabuki-scen lockar till energiska möten för upp till åtta personer. Teien är ett rum inspirerat av den traditionella japanska trädgården. Här sitter man på stenliknande sittpuffar med utsikt över vattnet. Rummets känsla kan förstärkas med fågelsång och skogsdoft. Även här ryms åtta mötesdeltagare.

 

yasuragi-manga-konferens
Mötesrummet Manga är ett rum fyllt av energi

 

Manga, det japanska ordet för tecknade serier, är ett mötesrum fyllt av energi. En fototapet med Manga motiv poängterar det budskap man velat få fram, och mötesdeltagare eller middagsgäster sitter bekvämt i stora svarta och röda fåtöljer i barock stil med utsikt mot vattnet. Shibuya å andra sidan är ett rum där man kan återkalla stadens puls mitt i stillhetens hjärta. Hela rummet åkallar dess inspiration, ”Shibuya-crossing” ett av världens av fotgängare mest trafikerade övergångsställen. Rummet utstrålar stark energi och kreativitet och en fläkt av det moderna japan.

En annan nyhet är en helt ny korridor med 27 nya hotellrum i japansk stil ritade av White Arkitekter, med hisnande vacker utsikt mot Höggarnsfjärden. Tema natur går igen i alla rummen med hav, furu och stenar. Korridoren och sviterna har stora glaspartier för att lägga emfas på närheten till naturen. Varje möbel, varje vas, varje detalj i rummen och sviterna känns signifikant, som om rummet inte skulle vara komplett den förutan.

Det finns olika möjligheter för de som gästar Yasuragi. Antingen kan man boka in sig för en vistelse med övernattning i ett av hotellets vackra rum eller bara komma över dagen (8-16) eller kvällen (13-23). Vill man slå på stort finns det även sviter (Ryokan) och premiumsviter (Ryokan Hanare) för upp till åtta gäster kompletta med privat badavdelning samt en värd/värdinna som ser till att man har allt man behöver.

Yasuragi erbjuder aktiviteter dagligen som man som gäst kan ta del av och på spa-avdelningen finns många olika behandlingar man kan boka under sin vistelse.

Under större delen av året måste man ha fyllt 16 år för att få gästa Yasuragi, och 18 om man inte kommer med en vuxen. Under några veckor varje sommar (20 juni – 18 augusti) samt sport- och påsklov välkomnar man dock hela familjen utan någon åldersgräns. Läs mer om detta på www.yasuragikids.se

yasuragi-sushi
Kanske den godaste sushi jag någonsin ätit

 

Anläggningen har för närvarande tre restauranger; Tokyo, Teppanyaki och Kaiten-sushi. På restaurang Tokyo serveras mat inspirerad av den japanska köket och kockarna strävar efter att förena svenska och japanska mattraditioner. I Teppanyaki tillagas maten på stenhäll vid bordet för en spektakulär visuell matupplevelse. I Kaiten-sushi beställer man sushi som i Japan och väljer direkt från ett rullband som löper runt bordet. Sällan har jag smakat så färska råvaror och sådana subtila smaker som jag gjorde här. Yann Sahlén, Yasuragis sushi-kock som fått hederspris i World Sushi Cup, var dessutom kunnig och hjälpsam, och som alla man möter på Yasuragi – väldigt trevlig.

yasuragi-varma-pooler-hasseludden
Det finns ingenting som överträffar de varma källorna utomhus

 

Men Yasuragis hjärta, vad som gör upplevelsen så unik, är förstås det japanska badet. Med hjälp av arkitekterna KastrupSjunneson har man utökat de varma utomhuskällorna till fem stycken med uppfriskande utsikt över tallskogen. En ny torrbastu har placerats på terassen, anslutet till en kallvattenspool för de som känner för ett uppfriskande dopp. Att sänka sig ner i vattnet är som att sjunka ner i ett avslappnat tillstånd, som att vila. Både i sinne och kropp.

“Vi vill att våra gäster ska få chansen att hitta tillbaka till sin energi, att de kan åka hem med ny kraft,” berättar Anna Spjuth.

Jag simmar sakta fram och tillbaka i poolen inomhus, njuter av den lyxiga känslan av tysthet. Smyger sedan ut och sätter mig i en källa längst ner mot skogen, njuter av ljudet av rinnande vatten och av den rena, kalla, uppfriskande vinden mot mitt ansikte. Andra gäster samtalar tyst tillsammans i viskande ton. Träden susar. Jag vill inte åka hem.

 

Mer information om Yasuragi, privatbokningar och mötesförfrågningar finns här. För privatbokningar kan man boka online, eller alternativt ringa 08-747 64 00 samt skicka en bokningsförfrågan till privat@yasuragi.se. För att boka konferens eller möte kan man ringa 08- 747 63 00, boka online, eller maila på: works@yasuragi.se.

 

Text: Rebecca Martin

Bilder: Pia Ulin/Yasuragi Hasseludden