Skärgårdsidyll och kulturskatt: Fredriksborgs fästning

Waxholms sommaridyll expanderar. I dagarna öppnar Fredriksborg Hotell och Restaurang ett stenkast ifrån den gamla 1700-tals fästningen. 

Det som slår en mest vid ankomst till denna plats är den storslagna miljön, den höga placeringen vid Oxdjupet, vyn över vattnet samt skärgårdsidyllen. Hit kommer man antingen via bil långt ut på Värmdölandet, via färjorna från Waxholm eller via egen båt. Väljer man det sista alternativet lägger man till vid gästplatserna i småbåtshamnen en bit bort och promenerar sedan upp sista biten.

fredriksborg-bryggan-ankomst
Ankomstbryggan vid Fredriksborg

Fredriksborgs fästning ingick i det försvar Sverige byggde upp för att skydda Stockholm från ryssarna under 1700-talet. När man närmar sig platsen från vattnet närmar man sig också en del av svensk militärhistoria – på motsatta sidan ligger nämligen även Oscar Fredriksborgs fästning som uppfördes 1867-1874 för att förhindra en fientlig flotta att närma sig Stockholm via den smala passagen vid Oxdjupet. Fästningen uppfördes mitt emot Fredriksborgs fästning på Värmdösidan och var, med fasta batterier skyddade i fort som rymde en besättning på 2000 man, det absolut modernaste i Europa inom det sena 1800-talets vapenteknologi.

Fästningen är klassad som ett statligt byggnadsminne. Här har man sedan några år tillbaka varsamt låtit återställa fästningen med tillhörande byggnader. Stenkasernen har blivit Fredriksborgs Hotell & Restaurang. Det familjära lilla hotellet öppnar 28 juni 2013 och drivs av entreprenörerna och Thomas och Eva Persson.

“Jag är stolt över att ha fått utveckla ett nytt besöksmål i skärgården, en ny oas i Stockholm, ” berättade Eva Persson för lyx.se.

fredriksborg-eva-tom
VD och ägare Eva Persson samt restaurangchef Tom Karlsson

Det är Statens Fastighetsverk som förvaltar Sveriges nationalbyggnader och fria marker, underhåller dem och gör dem tillgängliga för både svenska folket och utländska turister så att vi även i framtiden kan få njuta av slott, fästningar, teatrar, museer, kungsgårdar, ambassader, skog och mark.

Fastighetsverket hade först funderat kring ett Bed & Breakfast och kanske ett sommar-kafé – men när man träffade Eva Persson insåg man vad som skulle kunna åstadkommas på platsen. Arbetet med att bygga om stenkasernen till modernt hotell har tagit sin tid, men nu invigs hotellet med ett tiotal dubbelrum, restaurang för ca 70 gäster, bryggservering samt ett nybyggt orangeri i trädgården.

“Fredriksborg är ett ställe för alla, vare sig man äta gott, sova gott, eller bara ha det gott,” säger Eva Persson.

fredriksborg-sliten-exterior
Nött exteriör – men ack så sevärd

Den murade fästningen, som även kallas Smörasken, är en slående byggnad i mäktig – om än av tiden tärd – skrud. Fästningstornet var ursprungligen dubbelt så högt för att fri sikt över norra skärgården från övre utkiken. Stora planer finns för denna byggnad  – och vi hoppas få se mången storslagen fest i dess storslagna valv framöver.

fredriksborg-valv
Historiens vingslag ekar bland valven

Hotellbyggnaden i stenkasernen är ritad av arkitekten Carl Hårleman i mitten på 1700-talet. Samtliga rum har fått personliga svenska namn och är unikt inredda i tidsenlig anda med en blandning av noga utvalda antikviteter och specialtillverkade möbler. Flera rum har utsikt över Oxdjupet och Solöfjärden. I Selmas rum har originaltaket från 1700-talet bevarats och varsamt renoverats.

fredriksborg-stenkasernen
Hotellbyggnaden

Men Fredriksborg är inte bara hotell utan även restaurang. När vi träffar köksmästare Noomi Sanchez, berättar hon att hon komponerat en meny full av smaker och fokuserad på naturliga produkter.

“Jag gör min egen majonäs, glass, bröd och fond i så hög grad som möjligt. Jag är själv kräsen och villl göra allt själv så mycket det bara går. Det ska vara hemlagat, Planen är på sikt även att vi ska odla våra egna grösaker ” säger Sanchez.

fredriksborg-noomi-sanchez
Köksmästare Noomi Sanchez

Fredriksborg värnar också om det närodlade och närproducerade. Så långt det är möjligt vill man använda produkter från lokala leverantörer. Dessutom anläggs en egen örtträdgård bredvid kasernen, där den än gång låg för länge sedan när fästningen var militärt aktiv.

“När jag fick veta att jag skulle få min egen örtagård gick jag i taket av lycka’, berättar Sanchez.

Efter smakprov från menyn konstaterar vi att köksmästare Sanchez satsar på smakerna och på nya spännande kombinationer blandat med tradition. En favorit blev snabbt Skagenröran på rökta räkor toppad med hemgjord dillrom. Lammkotletterna med persiljrot- och chevrepuré samt rödbetssås var också försvinnande god, för att inte nämna den maffiga cheesecake som skulle ha varit en aning för söt om smaken inte brutits av precis rätt med en syrlig sås. Men frågan är om inte det hembakta knäcket med anis ändå tog priset i smakväg.

fredriksborg-skagen
Ah, denna Skagen! Älskades av alla och ryktas vara restaurangchef Tom Karlssons favorit…

fredriksborg-mat
Lammkotletterna och tonfisken var speciellt goda

Vi avslutade vår måltid i trädgården där kaffe och redan nämnda cheesecake serverades i orangeriet. Bakom oss tornade fästningen upp sig och framför oss låg en vy av vattnet. Det var inte utan att man kände historiens vingslag mitt i den svenska sommar-idyllen.

fredriksborg-fika-utsikt
Trädgårdskalas-känsla

Själva ser vi fram emot att njuta av fler goda rätter någon vacker sommardag nere på bryggserveringen. Båtarna som i strid ström passerar här sommartid bjuder på ständigt uppdatering av vyerna, vilket är lika underhållande som att observera folk som passerar när man sitter på stadens levande torg.

Passa på att njuta av Sveriges fina kulturskatter i sommar. De är unika.

Glad sommar!

Michaela Hemgren och Rebecca Martin
Foto: Michaela Hemgren