Vinterbad mellan isflaken – väcker både knopp och kropp

Den isande kylan mot den nakna huden och det kalla vattnet gör att du känner dig uppfriskad i många timmar. Vilket sätt att starta dagen. Vinterbad är för många en självklarhet så här i uppe i norra delen av jordklotet, men för en del, även nordbor, är det en exotisk upplevelse.

Att få såga upp en isvak eller putta undan några isflak för att ta sig ett dopp i det iskalla vattnet är en skön och kul upplevelse som ger intryck i både kropp och själ. Jag kan tycka att vinterbad i kombination med bastu är en oslagbar kur för kroppen och kan räcka långt jämfört även med den lyxigaste spabehandlingen. Och helt naturlig dessutom.

Vinterbad

Vinterbad kan utföras på flertalet ställen i Sverige och blir alltmer populärt. Har du inte tillgång till egen havsstrand eller sjö, finns det både vinterbadanläggningar lite runt om, diverse bastugillen, kallbadhus och andra organisationer vars medlemmar träffas för att basta och bada, året om.

Vinterbrygga

Tänk dig minus 10 grader ute, klarblå himmel, utandningsluften ryker, mössan sitter på topp och den uppsågade isvaken väntar efter en varm bastu. Skön känsla, det kan vi lova!

Hole in the ice

För den engagerade vinterbadaren finns det en vinterbadfestival man kan åka till som arrangeras i Danmark i slutet på januari. 2014 års version av ”Skagen Vinterbaderfestival” går av stapeln den 23-26 januari på Sønderstrand i Skagen.

Winter nature background with blocks of ice on frozen blue Sea

Finland har även en tradition av vinterbad och isbad och en stor del av befolkningen vinterbadar regelbundet. Runt om i Finland vinterbadar man sig till hälsa. Bland annat Anders och Eva Högberg har startat Strandis vid Larsmosjön i norra Finland och här är vinterbadsäsongen i full gång.

Varbergs Kallbad

I Sverige kan man vinterbada bland annat på Vinterbadet i Båstad, Ribbersborg i Malmö, Kvickbadhuset i Höganäs, Kallbadhuset i Varberg, Saltsjöbadens Friluftsbad utanför Stockholm och Fredhällsbadet i Stockholm.

Må gott med friskt vinterdopp!

Vinterbadare från förr