Att gå på spa. Lyx för kropp och själ.

Spa är ett grundläggande uttryck för mänsklig rening och varje civilisation har sitt eget bidrag till denna fantastiska strävan. Den mest populära beskrivningen av ordet SPA är att det är en förkortning av det latinska uttrycket ”Salus Per Aqua” som betyder ”hälsa genom vatten”. Lyx.se har besökt Skepparholmen Nacka vid vattnet och utsikten över Stockholms inlopp…  

Under romartiden anlade romarna flera badanläggningar runt om i Europa. En ort i Belgien kom så småningom att kallas för just ”Spa” och kan ha gett namn åt hela branschen. På liknande sätt har Baden-Baden i Tyskland, Vichy i Frankrike, Karlsbad i Tjeckien och Bath i England fått sina namn. Människor kom till kurorten för att dricka och bada i de hälsosamma termalbaden från varma källor. I litteratur från antiken kan man läsa om hur människor badade i mineralrika vattenkällor, njöt av mat och vin, fick massage och anordnade idrottsliga aktiviteter. Dessa ofta storslagna rekreationsplatser utgör grunden för kontinentens spa-kultur, där kungligheter och andra högt uppsatta personer kopplat av och hämtat nya krafter genom tiderna.

Flera länder och regioner har egna starka traditioner kring bad och hälsobrunnar. Finland har sina badhotell, i den muslimska världen har man hamams, i Frankrike har man en stark thalasso tradition och i Japan har man yasuragi, för att nämna några.

På spa kan man bli skrubbad, rubbad, blötlagd, insmord, insvept och polerad från topp till tå medan man njuter av rofylld och lugnande omgivning. Du kan numera hitta lyxiga spaanläggningar över hela världen där det finns en rikedom av olika behandlingar för dig att välja mellan. Ofta är arkitektur och design en viktig del i konceptet hos lyxiga spaanläggningar. Dess omgivning är viktig för att skapa ett bestående intryck och en positiv mental bild av det ställe som under en dag eller två ska föryngra dig, åtminstone i sinnet. Varje land gör rätt i att använda dessa naturliga råvaror och omgivande natur för att skapa en unik upplevelse. I Karibien är det till exempel vanligt att använda det rogivande tropiska temat. Jordens naturliga rikedomar kan med fördel användas för att skapa en avslappnad atmosfär.

Vi har ju inte haft samma tradition på spa här i Sverige, men vi i sekler gått på badhus, ”druckit brunn” och fått behandlingar på hälsohem och på kurorter.  Folk åkte till hälsokällorna för att kurera sig. Man drack hälsovatten, badade och fick massage. Till Sveriges hälsobrunnar vallfärdade man, då man oftast kunde bo fint på hotellen, äta gott och umgås. Kurorterna, och även badhusen i Stockholm, fick under en period på 1700-talet dåligt rykte vilket gjorde att kyrkan stängde samtliga badhus. I början på 1800-talet öppnades de igen i mer respektabel tappning. Många av de brunnar och badhus som än idag finns kvar har förvandlats till moderna spa.

Att gå på spa är näst intill en ritual. Man ska ha gott om tid på sig och inte ha en tid att passa. Det bästa utbytet får du om du kan njuta i lugn och ro. Sätt av gott om tid för att ta hand om dig själv så samlar du energi och orkar mer efteråt. Det finns inget skönare än att ta en heldag för att inte bara unna sig fina kroppsvårdande behandlingar utan också sitta och njuta i din badrock i en skön liggstol en stund med något friskt att dricka, att ta ett dopp i poolen, att äta en bit mat, att basta, att tvaga sig och smörja in sig med fina skönhetsprodukter. Ta hand om dig själv. Att slappna av ligger i hjärtat av spaupplevelsen. Alla sinnen ska stimuleras. Ofta används alger, leror och oljor i kombination med behandlingen för att stimulera, lindra och befrämja sin hälsa.

Är man en van spabesökare så växer också kraven. Man vet vilka typer av behandlingar man tycker om och njuter av och man vet också hur man vill ha dem utförda. Det är viktigt att kommunicera med den terapeut som tar hand om dig. Det behöver inte vara någon lång utläggning, men bara kort och koncist tala om hur du vill ha det så blir din skönhetsbehandling och således din spaupplevelse en lyckad sådan.

En viktig del av helhetsupplevelsen när man går på spa, förutom att själva behandlingarna håller hög klass, är också maten. Jag vill känna att jag både äter och dricker bra när jag tar hand om min kropp. Man mår bäst när de flesta av våra sinnen stimuleras och då blir smak och doft väldigt viktigt för helhetsupplevelsen. Jag kräver inte att maten ska vara nyttig rakt igenom utan några som helst kolhydrater, men rätterna ska vara fräscha, varierande och av fina kvalitetsråvaror. Gärna organiska också.

Många gånger är det det lilla extra som gör att hela upplevelsen höjs till en extra nivå. Det kan vara service, en fin tvål, vackra doftljus, ett glas nyttig smoothie, en oemotståndlig utsikt eller ett enkelt erbjudande om kroppsolja för att återfukta huden efter bastun. Känner man sig lite ompysslad och väl omhändertagen har man fått ett bestående intryck och en upplevelse som man kan leva på länge. Bra för kropp och själ. Det är väl det spa handlar om.

Lyx.se har just besökt nyrenoverade Skepparholmen Spa som ligger precis vid havet i Nacka strax utanför Stockholm. Snacka om att ta till vara det vår svenska natur har att erbjuda i form av dofter, utsikt, skog, tjärn, hav, årstider och växtlighet.

Antingen åker du hit för att njuta över dagen, men du kan också bo över. Alla rum, som är inredda i Skandinavisk design, vetter mot fjärden och öppnar du fönstret kan du höra vågskvalp och känna havsbrisen. Vissa detaljer är bevarade från när byggnaderna uppfördes på 60-talet vilket ger en form av retrokänsla i rummet. För alla övernattande gäster ingår entré till spa. Här är det allt annat än retro. Nyligen ultrarenoverad spaanläggning, precis nere vid vattnet, där man lyckats skapa en njutbar miljö med hjälp av de vackraste materialen i form av bland annat trä, mosaik och sten. Unna dig att njuta några timmar av en tempererad utomhuspool, inomhuspool, relaxavdelning eller att sitta en stund i en av Stockholms största bastur med utsikt över vattnet och Stockholms inlopp. Inomhuspoolen har man skapat en känsla av att bada i ett trollskt tjärn vilket var väldigt mysigt och rogivande. Själv la jag mig här och flöt i säkert en halvtimme och lyssnade på vattnets bubblor. Det var ljuvligt. När vi sedan kommer till utomhuspoolen så skulle jag vilja säga att det är det här som gör Skepparholmens spa så unikt. När vi var där var det -17 grader utomhus så att då få glida ner i en 37,5 grader varm pool med vid utsikt över Stockholms inlopp – ja, det var faktiskt magiskt. Det fullkomligt yrde av ånga kring oss och skapade en unik upplevelse.

Hos Skepparholmen är behandlingarna ekologiska och man använder produkter från c/o Gerd´s från svenska Lappland. Ingredienserna är naturliga och utgår från vad naturen ger med egenskaper som är kända sedan länge. Bärfrön från den skandinaviska faunan som lingon, blåbär och hjortron ingår. Ingredienserna består dessutom av vegetabiliska och eteriska oljor utvunna från bland annat blommor, örter, björklöv och andra växter med aktiva ingredienser. Det är en enkel spalinje som känns fin att använda när man just är så här på spa. Bra för både dig och vår svenska natur.

Av alla de olika behandlingar som erbjuds provade vi en skön ansiktsbehandling, just med produkter från c/o Gerd. Hudterapeuten visste vad hon gjorde och hade lång erfarenhet vilket känns tryggt.

Vad gäller maten satsar Skepparholmen bland annat på blodsockersäkra menyer med mycket ekologiska och vegetariska rätter, som vi njöt av till lunchen, men man kan också få annat om man vill. Middagens havskräftsoppa var till exempel försvinnande god och huvudrättens viltkött var perfekt stekt. Något som också märktes under vår vistelse var att alla i personalen, från kock till hotellchef, verkar brinna för sitt jobb och visade stort engagemang för att beskriva just sin del av Skepparholmens upplägg.

Sammanfattningsvis ger Skepparholmen det man vill ha ut av ett spa idag – att stimulera alla fem sinnen. Byggnaderna är vid ankomst inte så spännande, men väl inne och nere i den byggnaden som innehåller deras spa så fann själen sig till rätta på en gång, både visuellt och känslomässigt. När du åker härifrån har du fått fylla på doft-, syn-, hörsel-, känsel- och smaksinnena.

Mycket anlitade vetenskapsskribenten och mindfulnessinstruktören Marie Ryd beskriver detta med mindfulness som är bra att komma ihåg inför ett besök på spa. Vi ska ta ett steg tillbaka och kontemplera. Lära oss att koppla av och ta in det som händer (eller inte händer) runt i kring oss. På riktigt. Smaka på frukten med stängda ögon och faktiskt känna smaken och strukturen på det som finns i munnen. Att simma i vattnet medan du aktivt observerar hur vattnet känns mot huden och silar genom fingrarna. Att titta på omgivningen och tänka på färger, former, ljus och ljud. Att tillåta sig att ta in det medvetet.

Stressen i vardagen och detta med att vara ständigt ”online”, eller påkopplad rent hjärnkapacitetsmässigt, behöver få en motpart för att skapa balans i livet. Vi behöver öppna upp hål där vi är overksamma under en tid på dygnet för att kunna må bra och hålla oss friska längre. Vem vill inte kunna skapa flow utan att bli avbruten hela tiden? Vi behöver skapa lugn- och-ro-hormoner och få till en sinnesnärvaro för vårt eget bästa.

Kan du vara medveten på den här nivån när du besöker ett spa då har du vunnit mycket. Din spaupplevelse kommer att få en annan dimension. Jag önskar att alla fick möjlighet att uppleva detta och att njuta mer i vardagen, oavsett om det är på spa eller någon annan stans.

När vi ändå är inne på spa, så tänkte jag ge några fler tips på vart man kan vända sig. Spakulturen har ju som sagt vidgats här i Skandinavien och det är inte längre så svårt att smita iväg på både kortare och längre vistelsen för att ta hand om sig själv, och framförallt, bli omhändertagen.

Sturebadet i Stockholm har utökat sitt imperium och finns nu på tre ställen – Sturebadet på Stureplan, Sturebadet Haga och i höstas öppnades även Sturebadet Marina Toweri Saltsjöqvarn. Kerstin Florians spaprodukter används på alla tre ställen. Marina Tower beskrivs som ett modernt hamam dit man kan gå för att njuta av behandlingar och hälsosam kort. Precis som Sturebadets andra anläggningar innehåller Marina Tower en exklusiv medlemsklubb dit man kan gå för att träna.

Vill man stanna inne i innerstan för att gå på spa kan man besöka det lyxiga Nordic Life Spa & Fitness som är placerat inne i anrika Grand Hôtel på Blasieholmen i Stockholm.  Sedan 2011 är Grand Hôtel Nordic Life Spa & Fitness medlemmar i certifieringsprogrammet Leading Spas of the World. I botten på Grand Hôtel finns här både varm bassäng, ångbad, hydroterapipool, och kall källa i klassiskt vacker miljö. Skönt med avsvalkande dopp efter bastun, precis som i skärgården. I träningsavdelningen finns en fullutrustad fitnessdel, en privat studio för yoga, stretching och andra aktiviteter. Utbudet på behandlingar, massager och upplevelser är många och varierande.

Runt om i vårt långa land utvecklas spakoncept och flera lyxiga tillhåll dyker upp. Under hösten 2013 öppnar Upper House Spa & Relax i Gothia Towers i Göteborg. Upper House är ett ”hotell i hotellet” och kommer förutom rum, sviter och restaurang att ha tre pooler, ett hamam, flera behandlingsrum och ett gym vars koncept har tagits fram med inspiration från en av världens mest exklusiva medlemsklubbar.  Med en rockstjärnesvit på 150 kvm erbjuder man ett boende värdigt världens största stjärnor.

Vidare ut i Sverige har vi väletablerade Selma Spa i Sunne i härliga Värmland. Selma Spa var Skandinaviens första och är fortfarande ett av Nordens största spahotell. I Tylösand har vi Hotell Tylösand som under 2012 blev utnämnda till ”Swedens Leading Spa Resort” av World Travel Awards.

Jag nämner bara dessa just nu för att du ska veta vart du kan vända dig om du är sugen på spa runt om i vårt avlånga land. Min ambition i detta fall är att visa att det finns väldigt många härliga ställen nu för tiden att välja mellan så det är upp till dig att finna det som passar just dig. Mer information om olika varianter på spa, listor och tester finns via länkarna längst ner i artikeln från organisationer och specialiserade bloggar.

Är man en spa-guru som gärna inkluderar spa som en stor del i din utlandsresa så finns ju ett helt annat utbud runt om i världen. Alternativen är många, det är din plånbok som får styra. Vill du prova något extra lyxigt i spaväg så tycker jag du ska ta dig till ett av världens mest erfarna spafolk – italienarna. Varför inte satsa på att åka till en riktig italiensk badort såsom Fonteverde Tuscan Resort & Spa. I Toscana, mellan Florens och Rom, i byn San Casciano dei Bagni ligger ett spa med naturliga källor där de erbjuder över 100 olika typer av behandlingar. Allt från klassiska behandlingar från Medelhavet till kinesisk medicin, Ayurveda, akupunktur, vattenterapi och anti-ageing.

Kan du tänka dig att ta dig utanför Europa och till andra sidan jordklotet för att finna den ultimata lyxspaupplevelsen så är ett toppalternativ att åka till den privata ön Hayman och Hayman Island Resort vid stora barriärrevet i Australien.  Lyx, lyx och åter lyx. Det är ingen idé att säga något mer – titta på bilderna och undersök deras website. Ett drömmarnas spa.

Har du ändå börjat titta på andra sidan jorden kan du också överväga Waldheim Alpine Spa hos  Cradle Mountain Lodge i Tasmanien, Australien. Lyx i vildmarken. Tasmaniens vildmark är med på UNESCO världsarvslista och mitt ute i den vackra nationalparken ligger denna exklusiva lodge. Kombinera spa med äventyrliga aktiviteter på berg eller flod. Vid spabehandlingarna används Australienskiska ekologiska produkter som är speciellt framtagen för denna spaanläggning. I deras speciella terapiområde ”The Sanctuary” finns ångbastu, bastu, bubbelbad, kall källa och ett avslappningsrum. Precis som på Skepparholmen i Nacka har man varit mån om att använda sig av den lokala växligheten och unika naturen för att skapa sin miljö samtidigt som är noga med att värna om naturen runtikring, därav det ekologiska tänket.

I den nordamerikanska fjällvärlden finner du spaanläggningar på många exklusiva resorts. Ett av dem är Sparkling Hill med utsikt över Lake Okanagani Kanadas bergskedja nära Vernon i British Columbia. Hotellet stoltserar med lyxig miljö i en storslagen omgivning. Här kan du kombinera spavistelsen med heli-ski, golf, besök på vingårdar och trekking. En rolig detalj är att anläggningen är smyckad med över 3,5 miljoner Swarowski-kristaller därav sparkling….

Det är klart att det är ett annat engagemang på flera plan att resa till en annan världsdel för att gå på spa. Passa på när du är ute och reser för att uppleva utländska varianter för livsnjutning, men här hemma bör man emellanåt också unna sig ett besök på spa. Välj då ett mer lättillgängligt och lokalt beläget spa eller kurort, så kan du lägga så mycket tid som möjligt på själva spaupplevelsen och inte på transport.

Väck livsandarna. Lev livet. Unna dig själv välmående. Åk på spa.

 

Läs mer om spa här:

Svenska Spa Hotell

International Spa Association

Leading Spas of the World

Expressens lista på Sveriges 15 bästa spa (nov 2012)

Conde Nast Travellers lista på världens bästa spa 2012

Spa:banken blogg

Spa och Wellness bloggen