Sauna Yoga Yasuragi

Lyx Testar: Sauna Yoga på Yasuragi Hasseludden

Yasuragi Hasseludden lanserade i januari en ny aktivitet på det populära spaet i Stockholm: Sauna Yoga, stärkande för både kropp och själ. Såklart var Lyx.se där och testade.
Det är en trist och gråkall dag vi bordar bussen till Yasuragi ute på Hasseludden. Fortfarande frusna men nyfikna ankommer bussen till spaet och välkomnas genast in till det japanska badet där yogan kommer att utföras. Ingen vet egentligen vad vi ska vänta oss. Som långtida Bikram Yoga fantast är jag inte orolig att jag inte ska klara av värmen (en oro hos många av de andra), däremot undrar jag hur just denna yoga kommer att skilja sig från det jag gör flera gånger i veckan. Kan det verkligen göra MIG någon nytta? Och på vilket sätt i så fall?

-Vi hade länge velat skapa en aktivitet i ett tyst rum, berättar Phillippa Taguchi från Yasuragi, medan vi dricker ett glas välbehövligt vatten innan passet börjar.

-När vi hörde talas om den här formen av yoga tänkte vi att den skulle gifta sig bra med det koncept vi har här på Yasuragi.

Sauna Yoga, också kallad bastuyoga, har sitt ursprung i Finland och har där snabbt blivit väldigt populär. Tiina Vainio som utvecklat konceptet har i grunden en magisterexamen i journalistik och sociologi och har i över 14 år arbetat med Les Mills träningsprogram. Idag finns Sauna Yoga i flera europeiska länder och är en licensierad gruppaktivitet. Bara i Finland finns den på 60 anläggningar. Yasuragi är dock först i Sverige att erbjuda den till sina gäster.

-Det är med stor glädje vi nu lanserar Sauna Yoga i Sverige. Jag blev så glad när Yasuragi kontaktade mig för att pröva Sauna Yoga. Vilket ställe kan vara bättre än Yasuragi för detta. Den vackra avskalade miljön, stillheten och inte minst den nya fina bastun med utsikt över tallarna, sa Vainio vid lanseringen.

Sauna Yoga Yasuragi Bastun_inne

Passen på Yasuragi utförs i den nya bastun, belägen ute på altanen och med panoramafönster. Dagsljuset och närheten till naturen ger helt klart en extra dimension till aktiviteten. Vi Sauna Yoga-noviser samlas utanför bastun efter en kort promenad igenom ett lätt snöfall på altanen. Vi välkomnas av vår instruktör som ger oss ett glas vatten att ta med in.

Vi lämnar korgar och yukator i det lilla rummet utanför bastun och tar våra platser på lavarna.

Passet leds av den lågmälda instruktören i enkla, effektiva yogaövningar som utförs sittande vid ungefärlig temperatur på 50 – 55 grader. Yogapositionerna är utformade för att stärka bålen och nedre delen av kroppen samt ge mer flexibilitet i ryggrad, höfter och säte. Det är lätt att följa instruktionerna, även för dem som inte yogar regelbundet.

Sauna Yoga Yasuragi

Det är varmt, men aldrig obehagligt. Upplevelsen är uppfriskande snarare än utmattande, som andra former av Hot Yoga ofta är. Meningen är att övningarna i kombination med den milda värmen från bastun ska hjälpa kroppens ämnesomsättning och reducera stress. Många upplever dessutom att de får bättre sömnkvalitet

-Sauna Yoga är som gjort för Yasuragi. Tystnad och enkelhet är något som både Yasuragi och Sauna Yoga har gemensamt. De enkla rörelserna gör att alla kan vara med, även om det är första gången man gör yoga. Och det är en perfekt aktivitet för alla som upplever spänningar i axlar och nacke, säger Jimmy Myhrinder, Spachef på Yasuragi.

Efter passet erbjuds vi nya Sauna Yoga-entusiaster en härlig smoothie från Rawfoodbaren i loungen. Det är en härlig avslutning och smakar lika välgörande som yoga-passet var stimulerande. På väg ner i det japanska badet funderar jag på upplevelsen. Eftersom yoga i ett varmt rum inte är främmande för mig är det svårt att inte jämföra dessa två olika former – vilka inte kan vara mer annorlunda. Sauna Yoga är en stilla form av Yoga, säkert nog så stärkande men framför allt avkopplande och lugn. Att passet är som gjort för Yasuragi håller jag med om. Det är en vederkvickande och vacker upplevelse. Allt som Yasuragi står för.

Sauna Yoga Yasuragi