Finnskogtoppens Hälsohem i Norge – en plats för välmående i vackraste natur

Knappt har vi passerat den norska gränsen, efter att ha åkt igenom böljande höstlandskap i Värmland, förrän det är dags att svänga upp till vänster. En brant grusväg leder oss upp på berget, tills vi vid slutet av vägen kommer till en ensam, men vackert byggd, länga med makalös utsikt över skog, berg och sjöar – Finnskogtoppens Hälsohem. Vi känner direkt att här kan man slappna av och njuta av skön tillvaro, beskåda naturen och andas frisk luft.

Finnskogtoppens Hälsohem

Från att känna oss ganska ensamma ute på parkeringen: inte en människa syns, till trots att där är många bilar, kliver vi in i entrén på Finnskogtoppen och möts av leenden och en mjuk röst som hälsar oss välkomna. Det är Monica Esse, VD för Finnskogtoppen, som möter oss. Vi blir runtvisade i byggnaden och våra hotellrum, medan Monica berättar om anläggningen, och man märker hur hon är ett med stället – detta har varit hennes andra hem i över 20 år.

Finnskogstoppen_hotellrum

Det som fastnar är att på detta hälsohem tar var människa sin vistelse i den takt man känner. Vill man vila en stund så är det bara att slå sig ner på stället, vill man gå ut i naturen en hel dag eller yoga halva eftermiddagen så gör man det. Här är fokus på att må bra, och gör man inte det när man kommer så är syftet att man gör det när man åker hem.

Finnskogstoppen_vattentunna med utsiktEn tunna med utsikt…

Här finns många möjligheter, men inga måsten. Lyssna på kroppens signaler och suset från skogen. Hos Finnskogstoppen står hälsa och välbefinnande i centrum. Deras filosofi är en kombination av träning, mental ro, samt sund och ren mat, som ger dig mer energi i livet.

Det här är inget lyxhotell. Lyxen ligger i naturen, miljön och lugnet

Monica berättar att de vill att alla går klädda precis som de känner för, och vad de trivs bäst i. Vi anammade detta till fullo och hasade mest omkring i våra morgonrockar, som alla gäster får låna.

Hos oss har du muligheten til bare å ta vare på deg selv

Finnskogstoppen finns både fasta tider för träningspass och kroppsbehandlingar, men även friheten att gå och simma i poolen eller hänga i bastun precis när man vill. Monica rekommenderar att man åtminstone stannar några dagar, helst lägger man in sig en hel vecka, för att få full effekt.

Finnskogstoppen_mot sjönFacaden mot sjön och skogssluttningen

Under eftermiddagen går var och en av oss in till Gert, en av massörerna. Gert har jobbat nästan lika länge som Monica på Finnskogtoppen; och även han bemöter oss med ett lugn man inte är van vid, åtminstone som storstadsmänniska. Efter en skräddarsydd helkroppsmassage känner jag mig både trött, glad och energifylld. Många av de som återvänder till Finnskogtoppen bokar in en och samma terapeut flera gånger, eftersom man lärt känna varandra genom åren, och vet vad man får.

Finnskogstoppen_Bad

Till sin vistelse kan man välja om man vill äta vanlig mat som serveras vid buffén, vid fasta tider varje dag, eller om man helt enkelt vill fasta.

Finnskogtoppen_frukt

Helfasta innebär att du bara dricker – vitaminshots, nypressade grönsaks- och fruktjuicer, vatten, örtté eller örtbuljong – fem gånger per dag. Under senare delen av november och under december serveras julbord, med både svensk och norsk traditionell julmat.

Finnskogstoppen_Brasa

Som gäst ingår samtliga måltider, kaffe- och fruktbar, tillgång till alla faciliteter, såsom poolen, bubbelbadet, kneipbad, bastu, ångbad, gym, samt dagens aktivitetsprogram med instruktör. Dessutom tycker vi att du ska njuta av den storslagna naturen runtikring, med hjälp av skogsturer eller promenader, längs med toppen eller vid sjön. På vintern kan du även gå på skidtur i spåren i Finnskogarna.

Vi tilbyr våre gjester ulike turer i skog og mark, opplevelseturer med lunsj, turer til våre favorittsteder her på Finnskogen

Finnskogstoppen är placerat i något man kallar Finnskogarna eller Finnmarker, vars stora skogsbevuxna områden i mellersta Sverige och sydöstra Norge befolkades av så kallade Skogsfinnar (Svedjefinnarna brukade jorden i form av svedjebruk) på 1600-talets början.

Gränsen Norge

Hälsohemmet ligger som sagt inte mer än ett par kilometer från Sveriges gräns, men ändå är naturen och känslan med ens av norska fjäll och sann finnskogskaraktär. Här delar vi till och med på sjön Røgden eller, på svenska, Röjden.

Finnskogstoppen_solnedgångSolnedgång över sjön

Distansen från Karlstad är knappt 15 mil, och 35 mil från Göteborg, samt ca 45 mil från Stockholm. Från Oslo är det två timmar.

Koseligt för hela slanten

Om du vill unna dig en kroppsberikande vistelse för kropp och hjärna erbjuder Finnskogtoppen en miljö som känns familjär, hemvävd och stillsam. Tänk om fler tog sig tid att göra detta, vilket mycket mer välmående folk vi skulle vara då.

Finnskogstoppen_poolen

 

Finnskogens Turistförenings hemsida kan du läsa om fina turer du kan ta i området, bland annat Finnskogleden och 7-torpsleden.

Finnskogstoppen_skylt