skateboard

Skateboard som konstverk

En skateboard är urtypen för en slit-och-släng-produkt. Den är gjord för att inte hålla för evigt helt enkelt för att åkarna vill ha ett nytt motiv under brädan. Motiven kan vara hur simpla som helst men också gränsa till konstverk.

En av de som startade den konstnärliga utvecklingen av skateboardgrafiken var Neil Blender. Han var en av toppåkarna på 80-talet och förutom att vara mannen bakom trick som Lien Air och Gay Twist var han alltså den som fick bort loggorna från brädorna och ersatte dem med egenritad grafik. Orörda exemplar av Neil Blenders första brädor säljs idag för över tusen dollar på Ebay.

skateboard Blender

Nästa konstnär som fick sitt genombrott genom att rita skateboardgrafik var Vernon Courtlandt Johnson, eller VCJ som han kallas. Han var den som ritade alla Powell Peraltas motiv på 80-talet. Från klassiska Skull & Sword som fanns på Ray ”Bones” Rodriguez pro model till Tony Hawks hök och Mike McGills dödskalle med orm. Idag är han en ikon inom streetkulturen och tillbaka hos Powell Peralta.

skateboard Powell

En annan av Powells konstnärer är Sean Cliver som också ritat brädor åt Birdhouse och Hook-Ups. Till våren har han ritat en serie brädor åt svenska Sweet Skateboards under temat Eurotrash, nedan ser du en av hans brädor.

skateboard Sweet

Senast ut på den konstnärliga linjen är Girl Skateboards som har anlitat träkonstnären Pawel Kozlowski, mer känd under artistnamnet Swanski i streetartvärlden. Swanski gör galet detaljerade intarsiakonstverk och nu har han gjort en serie motiv åt Girl som är så snygga att det är synd att åka på dem. Hela den här serien skulle sitta fint på min vägg.

skateboard Girl Swanski

Vill du läsa mer om skateboardkonst finns det en bok, eller kanske snarare en bibel, som heter Disposable.