Filmtips: Bones Brigade An Autobiography

Det är lika bra att säga det på en gång – Bones Brigade An Autobiography är inte en film för alla. Har du aldrig åkt skateboard är det tveksamt om du kommer att gilla den men för alla de som åkte skateboard på 80-talet är det här årets film, årets julklapp, årets kvalitetsstund – årets vadsomhelst. 

Det blir inte mer lyx än att tillbringa knappt två timmar med sin ungdoms hjältar.

Bones Brigade var utan jämförelse det bästa skateboardteamet under hela 80-talet. I teamet fanns bland andra Steve Caballero, Tony Hawk, Mike McGill, Lance Mountain, Rodney Mullen och Tommy Guerrero. För en hel generation killar med trasiga skor var de gudar och nu har det gjorts en film om deras storhetstid.

Det är en dokumentärfilm där gamla klipp och bilder varvas med färska intervjuer. Bakom filmen står Stacy Peralta som först var världsmästare på skateboard och sedan övergav tävlandet för att sätta ihop sitt drömteam av unga åkare – Bones Brigade – för sitt skateföretag Powell Peralta. När eran med Bones Brigade var över bytte Stacy bransch och blev filmare i Hollywood och nu kombinerar han alltså sina två passioner.

Stacy berättar hur Bones Brigade blev till och åkarna fyller på med anekdoter, funderingar och lite tårar. Det hade kunnat bli en orgie i inbördes beundran men Stacy har varligt guidat samtalet mot något mycket mer. Det här är berättelsen om hur sex unga killar utan att riktigt förstå hur och varför plötsligt levde ett liv som rockstjärnor med världsturnéer och femsiffriga royaltycheckar (i dollar) varje månad. Sex unga män som var förebilder för en hel generation.

Bones Brigade An Autobiography premiärvisades på Sundance Film Festival i våras och har precis släppts  på DVD och för nedladdning. I USA gick den direkt upp som den mest nedladdade dokumentären på Itunes men tyvärr finns inte filmen på svenska Itunes. Istället kan du beställa DVD:n och ladda ner filmen på Bones Brigades hemsida.

Hade du koll på Bones Brigade innan du läste den här texten ska du inte tveka en sekund på att beställa den. Jag såg den på ett flyg hem från Portugal för någon vecka sedan och både skrattade och grät. Det är en fantastisk film för alla som förstår att olla inte är ett perverst beteende.