Att gå på bio – en lyx för småbarnsföräldrar

Det kan tyckas som världens enklaste grej att gå på bio. Du tänker säkert – det är bara att bestämma och gå! När man bara har sig själv att styra över och ta ansvar för så är det precis så enkelt. Och det är svårt att sätta sig in i en annan situation innan man själv befinner sig där. Så kommer dagen då man skaffar barn…

I Sverige har man gått på bio sedan slutet på 1800-talet. Under tidiga 1900-talet samlades man i en biografsalong för att se både nyheter och kortfilmer. Under senare delen av 1900-talet konsoliderades biografbranschen i Sverige och många biografsalonger försvann till förmån för de idag stora filmhus som rymmer ett flertal salonger i en och samma byggnad. Nu är det både 2D, 3D, 4D och 5D som gäller där både själ och kropp får stimulans. Alla sinnen upplever och berörs.

Filmstaden, SolnaFilmstaden i Solna utanför Stockholm. Foto: Tage Olsin

För det mesta är föräldraskapet helt fantastiskt, men en sak som är säker är att du inte längre blir lika flexibel vad gäller aktiviteter där du inte kan ta med dig ditt barn. Därmed blir det också svårare att gå på bio. Egentligen inte för att det är så speciellt svårt att skaffa barnvakt för de flesta människor, men det verkar som att när man anstränger sig för att skaffa barnvakt i syfte att kunna göra något på egen hand så hamnar bio längre ner på listan över prioriterade aktiviteter.

Från olika håll kommer “jag hinner aldrig gå på bio längre” eller “jag har inte varit på bio på evigheter“. Kontentan är att för småbarnsföräldrar är det en lyx att gå på bio.

Bio_affisch_50 shades of grey

Nu har januari passerat och året har dragit igång ordentligt. Under februari är det en hel del roliga filmer som kommer ut på bio. En av dem är den av många efterlängtade filmen “Fifty Shades of Grey” där vi får möta Ms Anastasia Steel och Mr Christian Grey. Filmen hade redan tidigt det största antalet förköpta biljetter någonsin för någon film. “50 Shades of Grey” var på topplistorna innan den ens har haft premiär.

Kan vara ett bra tillfälle att unna sig en bio med andra ord. Kort och gott handlar det om det stora, och numera populära, ordet som börjar på E – Egentid. Det är något mycket dyrbart, faktiskt både som småbarnsförälder eller hårt arbetande karriärist. Att besöka en biograf och drömma sig bort i filmens värld eller låta sig ryckas med i en spännande handling är kanske precis vad man behöver.

Gå och se en film – det kan vara lyx!

Bioskylt