Julianne Moore får efterlängtad Oscar för sin roll i filmen Still Alice

Julianne Moore vann just en efterlängtad Oscar under 87:e upplagan av The Academy Awards. För sin prestation som kvinnlig huvudrollsinnehavare i filmen Still Alice fick Moore ett sedan länge förtjänat erkännande som en av världens bästa skådespelerskor.

Julianne Moore är känd för sin breda repertoar med flera minnesvärda prestationer i allt från komedier till dramafilmer.

Efter att ha varit nominerad fyra gånger var det dags för Julianne Moore att vinna en Oscar. Hon har dessutom blivit nominerad till en Golden Globe åtta gånger, nominerad till SAG Awards sex gånger, BAFTA fyra gånger och tre gånger till Independent Spirit Award. Julianne har dessutom vunnit en hel rad priser och erkännanden tidigare, men nu var det alltså äntligen dags för en Oscar som anses vara det största erkännandet i filmindustrin.

Julianne Moore har vid det här laget varit med i över 60 filmer och flertalet TV-serier, inklusive nyinspelningen av kultklassikern Carrie, The kids Are All Right, The Forgotten, The English Teacher, Laws of Attraction, Savage Grace, Hannibal, Jurassic Park, The Hours, The Fugutive, Nine Months, Benny & Joon, The Hand that Rocks the Cradle, Boogie Nights, Magnolia, The Big Lebowski och Gus Van Sants nyinspelning av Psycho.

Moore_and_BridgesJulianne Moore och Jeff Bridges – The Big Lebowski. Foto: Joe PolettaLicensed under CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons.

Julianne Moore får Oscar för sin roll som Alice Howland

I filmen Still Alice har Julianne Moore huvudrollen, för vilken hon belönats med en Oscar för Bästa Kvinnliga Huvudroll. Hon har även vunnit en Golden Globe (Drama) och en BAFTA för samma film. Still Alice hade svensk biopremiär den 20 mars och den är mycket sevärd. Om inte annat är det roligt att se den rollprestation som Moore genomför.

Still Alice_Julianne MooreFilmaffisch. Julianne Moore som Alice Howland i filmen Still Alice. Foto: Jojo Whilden © 2014 BSM Studio. All Rights Reserved.

Filmen Still Alice handlar om Alice Howland som är lyckligt gift med tre vuxna barn och bor i ett hus på the Cape. Hon är en hyllad Columbia-professor på höjden av sin karriär när hon börjar märka en glömska som sakta kryper sig på henne. I takt med att förvirringen börjar skymma hennes tänkande och hennes minne börjar svika får hon en förödande diagnos: tidigt stadium av Alzheimers sjukdom. Som den oberoende kvinna hon är kämpar Alice med att behålla sin livsstil och leva i nuet, trots att hennes personliga jag långsamt skalas bort. ”Still Alice” bygger på romanen Fortfarande Alice av Lisa Genova.

Still Alice_Kirsten Stwart & Julianne Moore_Foto Jojo WhildenKristin Stewart som dottern Lydia och Julianne Moore som mamma Alice i filmen Still Alice. Foto: Jojo Whilden © 2014 BSM Studio. All Rights Reserved.

I rollerna ser vi, förutom Julianne Moore, även Kristen Stewart, Kate Bosworth, Hunter Parrish och Alec Baldwin.

Still Alice_Baldwin & Moore_Foto Jojo WhildenAlec Baldwin som John Howland och Julianne Moore som Alice Howland i filmen Still Alice. Foto: Jojo Whilden. © 2014 BSM Studio. All Rights Reserved.

Filmen är full med enastående prestationer från flera av skådespelarna och filmens historia berör på djupet.

En scen ut filmen Still Alice som hade svensk premiär den 20 mars 2015. Distribution AB svenskt Filmindustri.

Under 2015 kommer vi återigen att få se Moore som president Alma Coin i The Hunger Games: Mockingjay – del 2 tillsammans med Jennifer Lawrence och Philip Seymour Hoffman som har premiär senare i år. Andra engagemang under året inkluderar roller i dramafilmen Freeheld, i komedin Maggies Plan samt i Maps of the Stars tillsammans med Mia Wasikowska, Robert Pattinson and John Cusack.

Förutom att vara skådespelerska har Julianne Morre skrivit en rad barnböcker om ”Freckleface Strawberry” som även blivit musikal. Hon och hennes man Bart Freundlich samt deras två barn och hundar bor i New York City.