Kraftwerk

Kraftwerk till Moderna Museet och Cirkus 2014

Den 22 januari 2014 öppnar utställningen Dansmaskiner – från Léger till Kraftwerk på Moderna Museet. I samband med öppningen ger Kraftwerk unika konserter på Cirkus i Stockholm.

Lyx.se har tidigare skrivit om Kraftwerk och deras samarbete med museer som Tate Modern i London och MoMa i New York. När de nu kommer till Stockholm sker inte spelningarna på museum men gruppen är en viktig del i den kommande utställningen på Moderna Museet som tar sin utgångspunkt i fascinationen för maskinen, industrin och den mekaniska vardagen.

– Kraftwerk har i mer än fyra årtionden utforskat relationen mellan människa och maskin. I salarna på Skeppsholmen blir Kraftwerks 3-D installation till en elektronisk och konceptuell dialog med den tidiga modernismen, det ser jag verkligen fram emot, säger curator Jo Widoff.

Kraftwerk_KRA_Autobahn_2013_SM

Så här kommenterar Kraftwerks Ralf Hütter, som personligen är engagerad i installationen i Stockholm, relationen människa – maskin:

“Det känns bra att vara en del av maskinen. Det är en befriande känsla. För det första eftersom jag som individ får stå tillbaka. Vi spelar på maskinerna och maskinerna spelar på oss.”

Utöver Kraftwerks 3-D-installation 1 2 3 4 5 6 7 8 (titeln refererar till Kraftwerks åtta album – från Autobahn 1974 till Tour de France 2003) från 2013 kommer verk av bland andra Giacomo Balla, Alexandra Ekster, Viking Eggeling, Fernand Léger och Francis Picabia att ingå i utställningen.

Där jag kommer ifrån var man på 80-talet tvungen att välja mellan synth och hårdrock. Det var “äkta” gitarrer mot maskinerna. Jag valde då den estetiskt mindre tilltalande hårdrocken. Men det var då det. Nu missar jag inte att få ta del av den stilbildande musiken och det som var framtiden förr – en ny tid med industrin och dess maskiner som estetiskt ideal. Rörelse, energi, dynamik.

Utställningen visas på Moderna Museet i Stockholm 22 januari – 27 april 2014. Biljetter till konserterna på Cirkus släpptes den 12 november och trots två extrainsatta tillfällen är det utsålt.