The Beatles samlade. Åtråvärd vinyl i box.

Pophistorien varken börjar eller slutar med The Beatles. Men de är det stora monumentet som inte går att komma förbi. Det finns de som försöker, som hävdar att de föredrar Rolling Stones från den tiden, eller som ställer sig tveksamma till något så hyllat, som tycker det blir för mycket och vill gå mot strömmen. Men det går inte. Det är inte Da Vinci-koden eller Camilla Läckberg vi pratar om. Det är ”The Fab Four” med världens främsta låtskrivarpar: Lennon/McCartney. Och låt oss inte glömma George Harrison. Ringo? Som trummis – ja!

Beatles gav oss sin musik
“Yesterday”, vad den var fin
Alla älska’ melodin
Yeah yeah yeah…

Så hette det när Forbes representerade Sverige i Eurovision Song Contest i London 1977 med kultschlagern Beatles (gav oss sin musik) med text av Sven-Olof Bagge, välkänd producent och pappa till Anders. Jo, den var fin, men är det några som inte ger oss sin musik så är det The Beatles och Apple Corps. som förvaltar deras låtkatalog. Och varför skulle de göra det? De behöver inte det, trots att vi lever i en tid då vi som kan tänka oss att betala (!) för musik är i klar minoritet.

Sannolikt har de 40 år efter att de upplöstes fortsatt att rädda skivbolaget EMI från att gå under. Och bandets medlemmar – döda eller levande – dyker upp på listor med artister som drar in väldigt mycket pengar.

Har du sett en Dylan-platta i en reaback? Jo, faktiskt. Rolling Stones? Ja, verkligen. Beatles? Aldrig. Det satt långt inne och var bara ett par år sedan som Beatles musik blev möjlig att köpa via iTunes. Att de skulle finnas på Spotify känns fortfarande otänkbart. The Beatles står för en sällsynt kombination av kvalitet och folklighet. Exklusiv musik för massorna, helt enkelt.

Otaliga är beatlesdokumentärerna utan musik av – Beatles. Du hör inte heller deras låtar i tv- eller reklamsammanhang. Att några sekunder av deras Tomorrow never knows (från ”Revolver” 1966) dök upp i åttonde avsnittet i femte säsongen av Mad Men var historia i sig. Kanske är det enda gången Beatles musik framförts i original i en tv-show sedan 60-talet då de framträdde själva, livs levande. Lionsgate, bolaget som producerar Mad Men, lär ha fått betala runt 250 000 dollar för nöjet att skänka autencitet till Don Drapers (misslyckade) försök att förstå ungdomskulturen.

Förra veckan släpptes Beatles alla studioalbum på 180 gram vinyl samlade i en box. De här remastrade versionerna släpptes på CD 2009 och exklusivt för iTunes 2010. Nu är det dags att köpa allt igen. På vinyl. Beatles Stereo Vinyl Box innehåller de 12 studioalbumen plus de amerikanska versionerna av ”Magical Mystery Tour” och ”Past Masters, Volume One & Two”. I den underbara lådan ligger också en 252-sidig bok. Upplagan är begränsad till 50 000. Monoversionen kommer längre fram.

”Lay down all thought, surrender to the void.”

Fotnot: För dig som är under 30 år är kanske delar av den här texten obegriplig? Jag som skriver det här är född 1973. Redan då hade Beatles sedan tre år tillbaka slutet spela tillsammans, även om alla medlemmar fortfarande var i livet. Beatles gav ut 12 skivor mellan 1963 och 1970. Med skivor menas då LP gjord av vinyl, det format musik lagrades på före CD, som var före mp3, som var före streaming. Dessa LP:s av vinyl kunde med fördel lagras till exempel i en back (som i läsk/öl-back), därav reaback.