Trådlös hifi från Raumfeld – öppnar butik i Stockholm

Raumfeld, tyska premiumtillverkarna av trådlösa streamingsystem, öppnar nu upp i Skandinavien. Först ut var en tillfällig pop-up store i Stockholm, med ambition att snart finna en permanent lokal för att på riktigt kunna visa ljudsystemets potential för seriöst hifi-intresserade.

Spela musik i hela huset

Raumfelds system ger möjlighet att uppleva musik i sann High Fidelity för flera rum samtidigt. Till skillnad från vanliga trådlösa Bluetooth-högtalare strömmas ljudet okomprimerat över Wifi. Raumfeld grundades baserat på övertygelsen att framtidens ljudanläggningar kommer att streama musik till trådlösa högtalare. Sedan dess har Raumfeld skapat multiroom-system som gör det möjligt att njuta av musik från privata samlingar och från molnet.

Musik så som kompositörerna haft för avsikt att den ska låta – Raumfeld

Alla systemets funktioner styrs via deras app (iOS och Android).

Raumfeld appApp:en fungerar med de populära musikstreamingtjänsterna som t ex Spotify, Tidal och Napster.

Bästa produktdesign – Red Dot Award

Raumfeld grundades i Berlin 2008 av ljudentusiasterna Stephan Schulz och Michael Hirsch. 2010 förvärvades Raumfeld av tyska högtalartillverkaren Teufel Audio som har mer än 35-åriga erfarenhet av att skapa kvalitetshögtalare. Streamingprogramvara och högtalarkonstruktioner av högsta kvalitet resulterar i en bra kombination för att streama och lyssna på musik i sann hifi i flera rum samtidigt. År 2015 mottog Raumfeld utmärkelsen Red Dot Award i kategorin bästa produktdesign för sin sofistikerade design.

Anpassa ljudet efter rummet

I sortimentet finns ett flertal olika storlekar på högtalare anpassat efter rummets storlek samt användningsområde. Samtliga finns i svart eller vitt. Designen känns väl genomtänkt och stilren. Enheterna kan ställas in som avgränsade lyssningszoner i olika rum som därefter styrs centralt från appen.

Stereo Cubes är ett mellanting mellan hifi-högtalare och nätverkshögtalare och rekommenderas för större rum.

raumfeld-wireless-speaker

Minstingen OneS (stora bilden längst upp) är tänkt att fungera på egen hand i mindre rum, medan One M gör sig bäst i vanliga mellanstora rum och har snabbknappar frampå som spelar dina favoritradio-stationer eller spellistor. One S kan vara den perfekta instegshögtalaren för den som skaffar strömmat ljud för första gången eller för den som vill bygga ut sitt befintliga system till hemmets alla rum.

Raumfeld-One-M

Raumfelds mer ambitiösa stereohögtalare heter Stereo M och Stereo L. Stereo M är bokhyllevarianten men funkar även bra som högtalare till TV:n.

raumfeld_stereo_M

Stereo L är trådlösa golvhögtalare med en integrerad 400 watts förstärkare i den ena högtalaren (Master) som tillsammans med den andra (Slave) bildar ett stereopar.

raumfeld_speaker_Stereo L

Har man redan en bra anläggning hemma till vilken man bara vill addera möjligheten till streamad musik kan man köpa en s k Connector.

raumfeld_connector

Expand är en liten dosa som kan anslutas till din egen internetrouter för att ge en mer tillförlitlig streamingupplevelse, speciellt om du vill ha ett multiroomsystem och behöver förstärka täckningen i ditt hem. Expand skapar ett separat nätverk bara för Raumfeld.

I pop-up butiken lyssnade vi på Raumfelds designade Soundbar och Sounddeck som hade världspremiär på IFA-mässan i september. Soundbarhögtalaren och subwoofern gör Raumfelds högtalare till ett alternativ även för hemmabio. Soundbar kopplas till TV:n med HDMI och möjliggör att du kan reglera ljudet med den vanliga TV-fjärrkontrollen. Soundbarhögtalaren hängs snyggast upp under TV-skärmen på väggen och integreras så klart med dina andra Raumfeld-högtalare runt om i hemmet.

raumfeld_soundbar

För att själv kunna testa Raumfelds högtalare kan du köpa hem systemet i valfri komposition och testa det i upp till 8 veckor. Om man inte är nöjd får man returnera systemet utan kostnad.

Planen är att ett flertal permanenta butiker ska öppnas i de skandinaviska huvudstäderna, men målet är att Stockholm öppnar nu redan i höst, lagom till julhandeln. Konkurrenten Sonos får se upp helt enkelt.