Categories
Hälsa

Hot Stone – den ultimata massagen?

Det är en torsdageftermiddag på Centralbadet i Stockholm. Jag är där för en stunds avkoppling och massage. Egentligen skulle det bli den vanliga klassiska varianten men det var fulltecknat så då fick det bli hot stone istället. Och tur det – detta visar sig vara massagens massage.

Hot Stone är en massageform som bland annat tros ha sitt ursprung i Kina, Indien och hos den amerikanska ursprungsbefolkningen. Det är en djupgående massage som görs med hjälp av varma lavastenar och rörelserna med stenarna motsvarar sex grepp med bara händerna. Enligt Centralbadet är det värmen i kombination med aromaoljor som gör att man lyckas komma längre in i muskeln utan att känna den smärta en annars djupgående behandling kan medföra.

Massageformen ska också främja harmoni och ett positivt energiflöde samt ge ett meditativt tillstånd och
en känsla av lugn. Massagen sägs öka blod och lymfcirkulationen och samtidigt stimulera cellförnyelsen.

hot-stone-massage
De stenar som används är svarta, släta bassaltstenar.

Jag kommer in i det lilla rummet som är dunkelt belyst med några få lampor och levande ljus. Då jag lägger mig på britsen noterar jag att den är uppvärmd. Det börjar bra. I bakgrunden ljuder lugn och rogivande musik. 

Massören börjar med att ge en vanlig massage som uppvärmning och därefter placeras de första stenarna. De avger en värme som fortplantar sig genom ryggraden och det hela känns oerhört behagligt. Det är svårt att tänka sig att en sten kan skänka så mycket njutning. Varje muskeldel i ryggen och axlar får sig en genomarbetning. Just detta att det är värme inblandat gör att det är mycket lättare att slappna av.

– Värmen tillsammans med stenarna gör att det blir en mer djupgående massage, berättar massören.

Jag sugs längre och längre in i avslappningen allteftersom tiden går och känner mig lite som en katt som ligger och spinner. Det enda som känns negativt är att massören byter stenar med jämna mellanrum. Hon har två i handen hela tiden men i och med att de byts ut släpps kontakten med mig som mottagare vilket är en viktig del i massage- att hela tiden ha en hand på ”patienten”. Men å andra sidan måste det också vara svårt att undvika eftersom stenarna läggs i ett uppvärmt vattenbad om vartannat. 

Massagen håller på i närmare trettio minuter och när det är klart känner jag mig otroligt avslappnad och rofylld. Verkligen my cup of tea detta. Jag kan varmt rekommendera den här massageformen.

Kostnad för 25 minuter på Centralbadet, Stockholm, 450 kr.
 

Foto: Hotel Zugspitze/Flickr samt Centralbadet

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *